Pedagogi joprojām prasa Šuplinskas demisiju – komunikācija kļuvusi neiespējama

Konflikts starp skolotāju arodbiedrību un izglītības ministri joprojām nav atrisināts, un pašlaik tas jau samilzis tiktāl, ka sarunāšanās un ieklausīšanās citam citā vairs tikpat kā nenotiekot. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) prasa atbildīgās ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) demisiju.

Šāds pieprasījums jau nosūtīts gan premjeram Krišjānim Kariņam (“Jaunā Vienotība”), gan Saeimas deputātiem.

Kariņš iepriekš norādījis, ka cer uz mierīgu konflikta atrisināšanu, un ceturtdien premjers ticies ar abām konfliktā iesaistītajām pusēm.

Pēc tikšanās vienā no pieciem svarīgākajiem jautājumiem esot sperts solis pretī pedagogu prasībām, un izglītības ministre solījusi, ka nākamajā mācību gadā pedagogu algu mērķdotācija saglabāsies 100% apmērā. Taču pedagogi vēl gaida rakstisku apņemšanos, kurā tiktu skaidrots, ka algas patiesi neietekmēs iepriekš izvirzītie skolēnu skaita kvantitatīvie un eksāmenu rezultātu kvalitatīvie rādītāji.

“Mēs varam pateikties premjeram par to, ka iesaistījās šī jautājuma risināšanā, un, kā redzam, premjera klātbūtnē tomēr kompromisi tika rasti. Ja mēs arī turpmāk nesadzirdam abas puses viena otru un pat nemēģinām sēsties pie viena sarunu galda kompromisu meklēšanai bez premjera klātbūtnes, tādēļ ir iesniegts demisijas pieprasījums, kur tiek iekļauti bloki gan par dialoga kultūras uzlabošanu, gan par situācijas nepasliktināšanu pedagogiem, ņemot vērā ārkārtējo situāciju.

Šodien tika apspriesta tikai viena no piecām prasībām, un tas nozīmē, ka mums ir nepieciešamas sarunas arī par pārējiem jautājumiem.

Ministre bija informēta par šīm prasībām, neuzskatīja par vajadzīgu tomēr sēsties pie viena galda, lai to pārrunātu,” stāstīja LIZDA vadītāja Inga Vanaga.

Jautājumi, uz kuriem pedagogi vēl vēlas saņemt atbildi, saistīti gan ar bērnudārzu audzinātāju atalgojumu, gan kompetenču satura reformu un dialogu ar nozari kopumā.

Lietas būtība:

LIZDA jau iepriekš lēma pieprasīt Šuplinskas demisiju. Arodbiedrība iepriekša arī norādījusi, ka nav apmierināta ar ministres Ilgas Šuplinskas reformām un viņas komunikācijas stilu.

Ministrei bija izvirzītas 15 prasības – uzlabot komunikāciju ar sociālajiem partneriem, atvainoties nozarei par attieksmi, kā arī apturēt un iesniegt vairākus likuma grozījumus. Piemēram, nenoteikt minimālo studentu skaitu augstskolās un koledžas skaitīt pie augstākās izglītības iestādēm. Viena no svarīgākajām prasībām ir palēnināt skolu tīkla reformas ieviešanu. Tā paredz no nākamā gada ieviest vairākus kvalitātes un kvantitātes kritērijus, kurus neievērojot vidusskolām pakāpeniski samazinās valsts finansējumu.

Valdībā atbalstīts Izglītības un zinātnes ministrijas ziņojums par vispārējās vidējās izglītības reformu, tomēr LIZDA ar to nav apmierināta. Reforma paredz noteiktu rīcības plānu, līdz nākamajam gadam stiprinot mācību satura digitalizāciju, kā arī plānots darbs pie pedagogu atalgojuma un slodzes apjoma pārskatīšanas. Vēl iecerēts pārskatīt izglītības kvalitātes vērtēšanas kritērijus un pašvaldību atbildību izglītības finansēšanā.

Paredzēta arī skolu tīkla sakārtošana. Nākamajā mācību gadā tas skars trešdaļu vidusskolu. Plāns paredz kritērijus skolēnu skaitam vidusskolas posmā, kā arī nosaka, kādi rezultāti jāsasniedz centralizētajos eksāmenos. Ja skolas tos nevarēs izpildīt, tad nesaņems daļu valsts budžeta finansējuma.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā minēto tautas kalpu izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Stienis
Stienis

Grūti saprast, kāpēc Kariņam tieši Šuplinska ir vajadzīga šai amatā? Es saprotu, jā – nevajag lēkt uz ecešām, bet pa šo laiku taču nu gan ir kļuvis skaidrs, ka Šuplinska ir ļoti neprasmīga ministre. Nu kaut būtu grāmatas nodrošinājusi skolām, ja jau reiz 1. septembrī lika sākt mācības pēc jaunās programmas. Pilnīgs amatierisms.

Dolere
Dolere

Te patiešām vairs jau nav iespējams komunicēt. Ekskursijas vai jārīko IZM ierēdņiem un ministrei pa skolām- lai kaut drusku saprastu par ko lemj…. nu kaut drusku ar galvu derētu domāt, pat ja partejiskā pārliecība te sauc uz jaunām un jaunām revolūcijām. Tikko kūtiņā izkladzināja skolotājiem algu pielikumu par civid posta nestām pārslodzēm… liela brēka, bet tā vilna – nu vidēji 14-20€ mēnesī klāt!. Revolucionāri! Tas nenosedz pat privātā telefona izmantošanu, kas visu dienakti pārkarsis no satrakojušiem vecākiem- tā trešā slodze katrai mātei izstāstīt visus un vēlreiz visu un skolotāja ne-ļaunprātīgu darbību pret ērnu un sieviešu tiesībām, atkal uzliekot mājas darbus.… lasīt vēl »