Partiju reitingi: maijā rekordaugsts vienaldzīgo skaits

Ekrānuzņēmums

 “Acīmredzot ir kaut kādi dīvaini iemesli, kas cilvēkiem liek tomēr drusku skeptiski izturēties pret politiskajām partijām. Varbūt viņi nejūtas tik ļoti aicināti šobrīd definēt savas politiskās prioritātes. Par to liecina arī neizlēmušo cilvēku skaits,” norāda politologs Jānis Ikstens.

Neizlēmušo vēlētāju skaits maija beigās ir pieaudzis līdz 29,6%, un tā bija populārākā respondentu atbilde pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma maija nogalē veiktajā SKDS iedzīvotāju aptaujā par vēlētāju izvēli gadījumā, ja rīt notiktu Saeimas vēlēšanas. Savukārt katrs piektais atbildējis, ka Saeimas vēlēšanās nepiedalītos.

Arī ārkārtējā situācija politisko partiju popularitāti nav cēlusi. Vēlētāju aptauju ar jautājumu, par ko jūs balsotu, ja rīt notiktu Saeimas vēlēšanas, pētījumu aģentūra SKDS veica no 23. maija līdz 2. jūnijam. Šajā laikā ar Covid-19 saslimušo skaits kāpa vien par dažiem gadījumiem dienā, robežas ar Igauniju un Lietuvu jau bija vaļā un valdība gatavojās izbeigt ārkārtējo situāciju.

No valdības partijām šoreiz populārākā izvēle bijusi premjera Krišjāņa Kariņa pārstāvētā “Jaunā Vienotība”. Turpat blakus ir Nacionālā apvienība un “Attīstībai/Par!”. Nedaudz sliktāk aptaujā veicies Jaunajai konservatīvajai partijai, kurai atbalstu pauduši vien 3,7% respondentu.

Pirmo vietu joprojām ieņem partija “Saskaņa”. Par to savu balsi atdotu 13,2% aptaujāto. Arī otrā populārākā izvēle bijusi opozīcijas partija – Zaļo un zemnieku savienība.

Salīdzinot ar partiju reitingiem februārī, pirms Covid-19 krīzes, redzams, ka ārkārtējā situācija partiju popularitāti ietekmējusi minimāli.

Uz to vērš uzmanību SKDS vadītājs, sociologs Arnis Kaktiņš: “Ir citas aptaujas, kas rāda, ka atsevišķu politiķu pozīcijas gan ir diezgan būtiski mainījušies. Vai, ja mēs skatāmies tādu rādītāju kā valdības darba novērtējumu, aprīlī tas bija ļoti uzkāpis saistībā ar šo specifisko kontekstu. [..] Taču izskatās, ka šie ieguvumi ir bijuši atsevišķu personāliju līmenī, bet pagaidām tas nav atsaucies uz partijām kā lielākām cilvēku kopām.”

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
saimnieks
saimnieks

Ja es izvairos no atbildes, tas vēl nenozīmē ka es nezinu par ko balsošu.