Partiju reitingi jūnijā: jaundibinātie politiskie spēki mīņājas uz vietas, pārsteidz “Progresīvie”

Tuvojoties Saeimas vēlēšanām, partiju reitingos jūnijā būtisku izmaiņu nav, vietas pirmajā trijniekā saglabājot “Jaunajai Vienotībai”, Nacionālajai apvienībai un “Saskaņai”, liecina jaunākais tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma veiktais pētījums. 

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aptaujā piedalījās aptuveni 1800 Latvijas pilsoņu.  Pirmajā vietā vēl aizvien ir “Jaunā Vienotība”, par ko būtu gatavi balsot gandrīz 10% vēlētāju. Par Nacionālo apvienību balsis būtu gatavi atdot 7% balsstiesīgo. Tas ir nedaudz mazāk kā maijā.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors un sociologs Arnis Kaktiņš paskaidroja, ka

reitingu amplitūda Nacionālai apvienībai tradicionāli ir lielāka nekā citiem politiskajiem spēkiem.

Vēl viens iemesls reitinga izmaiņām ir karš Ukrainā. Sākoties karam, apvienības reitings strauji pacēlās.

“Tagad mēs redzam, ka karš ir iegājis tādā ilgstošā fāzē,” teica Kaktiņš. “Mēs varbūt ikdienā vairs nesekojam tam tik aktīvi līdzi, lēnām mūsu interese un satraukums šajās frontēs atslābst, un iespējams tas mazliet ir atsaucies uz Nacionālo apvienību.”

Valdošās koalīcijas partijas lielākoties atrodas stiprās pozīcijās.

Ja līdz rudenim nekas fundamentāli nemainās, tās varētu būt vēlēšanu uzvarētājas, uzskata Kaktiņš.

Opozīcijas partijām ir veicies dažādi. Par 0,5 procentpunktiem nokrities zaļzemnieku reitings. Kaktiņa ieskatā, tas ir ļoti neliels samazinājums, taču ilgtermiņā reitingu varētu ietekmēt Zaļās partijas izstāšanās no apvienības.

“Mēs zinām no citiem pētījumiem, ka liela daļa publikas kopumā, it sevišķi viņu vēlētāji, ne pārāk aktīvi dzīvo ar politiku,” uzsvēra Kaktiņš. “Līdz ar to tur paies diezgan liels laiks, kamēr viņi sadzirdēs, sapratīs, noorientēsies, kas tad īsti ir noticis un šajā jaunajā kontekstā pieņems lēmumus.”

Līdzīga partiju popularitātes aina ir pārrēķinātajos datos. Tur uzskaitīti vēlētāji, kuri ir izlēmuši par ko balsos, iespējamā velēšanu aktivitāte un vēlētāju motivācija.  

14. Saeimā varētu iekļūt septiņi politiskie spēki: “Jaunā Vienotība”, Nacionālā apvienība, “Saskaņa”, “Attīstībai/Par”, “Progresīvie”, Zaļo un zemnieku savienība un “Konservatīvie”.

Tā sauktās jaundibinātās partijas ir apmēram turpat, kur bija iepriekšējos 2-3 mēnešus, vērtē Kaktiņš. Savukārt partijai “Stabilitātei!” Izdevies pietuvoties 5% barjerai. Pārsteigumu sagādāja partija “Progresīvie”, kurai ir vēsturiski labākais reitings – 9,4% starp izlēmušajiem.

Kaktiņš pastāstīja, ka

Latvijā allaž ir bijusi ar valdošo partiju darbu neapmierināta sabiedrības daļa, un šie vēlētāji meklē alternatīvas.

“Te lielais jautājums ir, kuras ir tās jaunās, svaigās, jēgpilnās alternatīvas,” teica Kaktiņš. “Ja kādam izdodas sevi tādā veida publikai pasniegt, ka mēs esam tie jaunie, svaigie, tādi, kuri varētu būt varas cienīgi, tad tiem ir visas kārtis rokās un viņi tiešām vēlēšanās var dabūt ļoti labus rezultātus. Visas pazīmes liecina, ka “Progresīvajiem” ir izdevies iegūt šādu pozīciju sabiedrības acīs.

14. Saeimas vēlēšanas notiks šā gada 1. oktobrī.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: LTV

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


13
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Mārtiņš
Mārtiņš

Pirms balsojam ,ierakstam youtube ,62 deputāti un atceramies ,kas nodeva LV demokratijas pamatprincipus ,varbūt ,tas kadam atvērs acis ,kas irļaunuma sakne !!!!

Izskatās, ka
Izskatās, ka

Progresīvie būs valdībā

Anda
Anda

Es balsošu , par tiem , kas virzīs Tautas vēlētu Prezidentu , nevis huntas iecelto !

virgo
virgo

Es balsošu par to partija, kura pārslēgs visas skolas uz valsts valodu.

Stienis
Stienis

Patiešām kāds vēl domā iet uz vēlēšanām un turpināt šo klaunādi? Ok, veči, jūs esat optimisti!

perdāns
perdāns

Vai kartona deputāts arī izlīdīs no sava slēpņa dzīvokļa Rīgā un piedalīsies vēlēšanās?

Latvijas naudas atmazgātāju asociācija
Latvijas naudas atmazgātāju asociācija

Ir ok. Šiem politiķiem vajadzētu padarīt latviju par rosijas ofšoru. Galvenais, nepieļaut kaut kādas teroristes Znotiņas. Pārejais – vsjo po planu. Ļeto, more, šampanskoje

krams
krams

Muļķu zeme!

progresīvais deģenerāts
progresīvais deģenerāts

“Vienotība!” Vai nav traģikomisks vārds, skatoties uz tabulu?

Zina
Zina

Tāpēc nsv elektroniskās vēlēšanās, ar biļeteniem dari, ko gribi.

Ksenofobija?
Ksenofobija?

Ebreju partijas trīs, “latviešu” viena, “krievu viena”. Kāpēc nav ukraiņu partijas?

vecā vīzda freiberga hermanoviča
vecā vīzda freiberga hermanoviča

Citiem vārdiem – balso par ko gribi, uzvarēs sorosīti

slimais duraks
slimais duraks

meli meli meli meli meli meli