Neraugoties uz krīzi, Saeimas deputāti nolemj valsts finansējumu partijām nesamazināt

Saeima

Saeimas deputātu vairākums otrdien noraidīja opozīcijas politiķu priekšlikumu likuma grozījumiem, kas Covid-10 krīzes dēļ paredzētu samazināt valsts finansējuma apmēru politiskajām partijām.

Virkne opozīcijas deputātu bija iesnieguši priekšlikumu grozījumiem likumā “Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību”.

Pie frakcijām nepiederošais deputāts Aldis Gobzems uzsvēra, ka ir saprotams, kāpēc koalīcija nevēlas atteikties no dāsnā valsts finansējuma partijām. Viņš ironizēja, ka viens no iemesliem esot atbalstīt deputātu Artusu Kaimiņu.

“Skaidrs, ka koalīcijai būs jāpabaro deputāts Artuss Kaimiņš, kurš it kā dzīvojot “no rokas mutē”. Jums nav jāuztur deputāts Kaimiņš, gan jau viņš pats tiks galā ar saviem sponsoriem,” teica politiķis, mudinot koalīcijas partijas piešķirto valsts finansējumu labāk noziedot tām personu grupām, kurām atteikts piešķirt dīkstāves vai dīkstāves palīdzības pabalsti.

Jūlija Stepaņenko norādīja, ka sponsoru ietekme neesot pazudusi, arī palielinot valsts finansējumu partijām.

“Ja kāds oponēs, ka šajā likumā to nevar paredzēt, tad taču šajā likumā grozītas normas, kas attiecas uz Darba likumu,” atgādināja politiķe, uzsverot, ka koalīcijas partijām nepietiks valsts piešķirtās naudas, lai ar “tukšiem solījumiem” pārliecinātu cilvēkus, kuriem netika piešķirts dīkstāves pabalsts.

Deputāte Linda Liepiņa akcentēja, ka piecu miljonu eiro finansējums partijām esot kļuvis par “oficiālu barotni” no valsts budžeta.

“Reālā un faktiskā dīkstāve ir te Saeimā,” secināja Liepiņa, uzsverot, ka koalīcijas deputāti nemaz neesot spējīgi argumentēt savus balsojumus.

Priekšlikums grozījumiem paredzēja noteikt, ka līdz 2022.gada 31.decembrim politiskajai organizācijai (partijai) valsts budžeta finansējumu piešķirtu un izmaksātu citādā apmērā, neievērojot Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā patlaban noteikto.

Rosinājums paredz, ka politiskajai organizācijai (partijai), par kuru pēdējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā divi procenti vēlētāju, piešķirtu valsts budžeta finansējumu kalendāra gada laikā 0,71 eiro apmērā par katru iegūto balsi pēdējās Saeimas vēlēšanās, 0,50 eiro apmērā par katru iegūto balsi pēdējās pašvaldības domes vēlēšanās, 0,50 eiro par katru iegūto balsi pēdējās Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Tāpat priekšlikums paredz, ka politiskajai organizācijai (partijai), par kuru pēdējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā pieci procenti vēlētāju, papildu valsts budžeta finansējums nav piešķirams.

Deputāti rosināja, ka nepieciešams noteikt, ka atlikušie 2020.gada valsts budžetā Politisko organizāciju (pariju) finansēšanai paredzētie līdzekļi nekavējoties novirzāmi budžeta programmai “Līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem”.

Minētais priekšlikums Saeimas deputātu vairākuma vidū netika atbalstīts. Saeimai gan vēl jābalso par likumprojektu kopumā.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Izpausmetikai sev
Izpausmetikai sev

Kā gan savādāk? Paši sev naudu ņems nost? Vismaz kāda pieš’price sponsoru patiesai nesavtībai…

Vilks
Vilks

Arī Kaimiņš ir bīstams,jo bāž rokas mutē.

Liene
Liene

Bet kā tad savādāk – nemaks;as taču dīkstāvi vai nozares krīzes pabalstus! Nu kas var būt svarīgāks papildus dnaudiņu politiķiem> Politiķi taču valstij briesmīgāko par COVIDu