Ministrijām būs jāatskaitās par Covid-19 piešķirtā finansējuma izlietošanu

Kaspars Ģirģens

Atsaucoties uz Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vadītāja Kaspara Ģirģena nosūtīto vēstuli ministru prezidentam A.K.Kariņam, Ministru kabinets pēdējā valdības sēdē noteicis par pienākumu visām ministrijām un citām centrālajām iestādēm reizi nedēļā iesniegt Valsts kancelejai informāciju par ārkārtējās situācijas laikā papildu piešķirtā finansējuma izlietojumu, kas to apkopo un publicē vienkopus tīmekļa vietnē www.covid19.gov.lv.

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vadītājs Kaspars Ģirģens norāda, ka šis ir būtisks solis publiskā finansējuma izlietojuma uzraudzīšanai demokrātiskā un tiesiskā valstī, lai nodrošinātu izsekojamību katram centam, ko ministrijas saņēmušas saistībā ar Covid-19 ārkārtējo situāciju.

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vadītājs Kaspars Ģirģens vērsās pie Ministru kabineta ar aicinājumu visus ar ārkārtas situāciju saistītos publiskos iepirkumus un informāciju par piešķirto papildu līdzekļu izlietojumu publicēt speciāli izveidotajā valsts oficiālajā interneta vietnē www.covid19.gov.lv.

Komisijas vadītājs norādīja uz augstajiem korupcijas, negodprātības un publisko līdzekļu izšķērdēšanas riskiem, kādus jau var novērot krīzes aizsegā.

“Jau šobrīd var identificēt atsevišķus iepirkumus, kas tiek veikti krīzes ietvaros, bet par kuriem rodas bažas par sadārdzinātām izmaksām vai neatbilstošu pretendentu izvēle. Šobrīd bez īpaša kontroles mehānisma valsts ir piešķīrusi apjomīgus valsts budžeta līdzekļus situācijas stabilizēšanai un jaunā vīrusa ierobežošanai – tiek iepirktas aizsargmaskas un citi vitāli svarīgi aizsarglīdzekļi, medikamenti, ierīces attālinātām mācībām skolēniem, veidots video saturs mācībām, izglītojoši materiāli un daudzas citas nepieciešamas lietas. Bet vienlaikus

šobrīd šim visam procesam pietrūkst caurskatāmības, kas rada augstus korupcijas un nelietderīgi iztērētu publisko līdzekļu riskus.

Tāpēc aicināju Ministru kabinetu un atbildīgo par darbu koordinēšanu ārkārtas situācijā Veselības ministriju noteikt visu publisko valsts un pašvaldību iepirkumu publicēšanu vienkopus par vīrusu izveidotajā oficiālajā vietnē,” akcentē K.Ģirģens.

Komisijas vadītājs vērsa uzmanību, ka arī krīzes apstākļos nav pieļaujams kontroles un caurskatāmības trūkums valsts un pašvaldību līdzekļu izlietošanā. Latvijai būtu jāseko labās prakses piemēriem un jāpublicē visu informāciju ar valsts un pašvaldību publiskajiem iepirkumiem vienuviet, tādā veidā samazinot iespējamību negodprātīgām rīcībām, kā arī nodrošinot līdzekļu izlietojamības izsekojamību.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: nra.lv; foto: Saeima.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
courage
courage

ministrijās liekēžu stipri daudz mākslīgi imitē aizņemtību
mirst vairāk kā dzimst,naudas pārpalikums kas atskaitīsies par naudu

Bonifācijs
Bonifācijs

necilvēcīgi! Ministrijām jāatskaitās?! Kam un kādā formā? Arī šuplinskai par izteikto partijas un ierēdņu lobiju darbību pasūtījumu izvietošanā? It kā tas pļaujas laiks … bet nekā. Ko tad veselības ministrija? Visas taš komisijas, eksperti un citi izsalkušie vēderiņi… nu kurš gan citādi dotēs ērgļa tipa darboņas un figurantus?