Kas patiesībā notiek Aizsardzības ministrijā?

ELITA VEIDEMANE, Neatkarīgā

Par valsts sekretāra Jāņa Garisona amata uzteikšanas iemesliem no Aizsardzības ministrijas zibenīgi saņēmu atbildi, un to sniedza ministrijas preses nodaļas vadītājs Roberts Skraučs: “Iemesls valsts sekretāra Jāņa Garisona lēmumam iesniegt atlūgumu ir dažādi viedokļi par to, kā vadīt Aizsardzības ministriju. Plašākus komentārus valsts sekretārs pašlaik nesniegs.” Šis “valsts noslēpums” pagaidām iezīmējas ļoti divdomīgi un neskaidri.

Pavasarī uzmilza skandāls par 220 miljonu eiro vērto pārtikas iepirkumu NBS vajadzībām, par ko tika uzsākta dienesta izmeklēšana. Tika apzināti vairāki iepirkumu komisijas amatpersonu iespējamie pārkāpumi, un saistībā ar šo līgumu tika nodoti dokumenti tiesībsargājošajām iestādēm.

Tolaik Jānis Garisons norādījis, ka šādām lietām netiekot pievērsta padziļināta uzmanība, jo tā esot iepirkumu komisijas atbildība. “Tur jau tā problēma, ka es šo summu – 220 miljonus – ieraudzīju tikai no medijiem. Iepirkumu plāns paredzēja uz nākamajiem pieciem gadiem astoņus miljonus. Man nav kristāla bumbas, lai es to uzzinātu. Jo kopumā sistēmā ir aptuveni 200 iepirkumu, un mēs nevaram katram izsekot līdzi.”

No Garisona teiktā var noprast, ka skaitlis – 220 miljoni eiro – neatbilst patiesībai, bet bijis līgums tikai par astoņiem miljoniem eiro. To apliecina arī kāds bijušais ministrijas darbinieks, kurš vēlējās palikt anonīms. Saistībā ar šo iepirkumu, kurā pārkāpumi esot bijuši visos iepirkuma posmos, sodītas vairākas amatpersonas, taču disciplinārlieta pret valsts sekretāru Jāni Garisonu un viņa vietnieku tika izbeigta.

No drošticamiem avotiem zināms, ka Garisonam esot bijušas ļoti lielas darbaspējas, viņš vienmēr bijis ideju pilns, ministrijas struktūrvienības par viņu atsaukušās labi, Garisons arī aktīvi darbojies Zemessardzē un mudinājis to darīt arī citus ministrijas darbiniekus.

Savukārt mīklaino situāciju par ministra un valsts sekretāra “dažādajiem viedokļiem” avoti skaidro ar to, ka Andrim Sprūdam nav politiskās vadības pieredzes, kas jau rada sekas: ministrijā darbu uzteikusi arī viena no ministra biroja darbiniecēm, vairāki cilvēki ir pārdomās par aiziešanu.

Avoti arī pauž, ka viens no Garisona aiziešanas iemesliem ir bijis tas, ka Sprūds esot regulāri pieprasījis rakstīt paskaidrojumus gan Garisonam, gan dažiem citiem darbiniekiem. Tā kā valsts sekretārs nebūt nejutās kā skolnieks, kuram jāraksta paskaidrojumi skolotājam, kurš pats tikai dažus mēnešus sēž “kancelē” un daudz ko vēl neizprot, Garisons izlēma, ka šie pazemojumi nav jācieš, bet jādodas prom.

Ministrijas aktivitāšu pētnieki arī izteikuši pieņēmumu, ka Sprūds esot nezinošs un sīkumains personāžs, kurš nespēj pieņemt lēmumus. Turklāt no AM nenākot jaunas iniciatīvas, nav aktīva darba – gluži kā tas bijis visu iepriekšējo gadu.

Taču to visu var labot ar pieredzi un iedziļināšanos aizsardzības problemātikā. Ja vien blakus būtu zinoši padomdevēji. No janvāra valsts sekretāra pienākumu izpildītājs (p.i.) būs Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Rolands Heniņš. Taču – kā atkal pauda avoti – Heniņš neesot gatavs ilgstoši palikt šajā amatā: tikai līdz brīdim, kad tiks atrasts “īstais” valsts sekretārs. Bez visādiem “p.i.”.

Protams, būs grūti pārspēt Garisonu, kurš AM valsts sekretāra amatā ir nostrādājis astoņus gadus (bet valsts sekretārs, kā zināms, vada ministriju), vadījis četru militāro poligonu izveidi – neskaitot Sēlijas poligonu, kas vēl izveides sākumstadijā, izveidojis valsts kapitālsabiedrību “Valsts aizsardzības korporācija”. Taču censties sasniegt vēl augstākus mērķus – tas būs nepieciešams tieši šajā ārkārtīgi trauksmainajā laikā, kad jākāpina Latvijas militārās industrijas kapacitāte, lai varētu laikus sagatavoties, lai pretnostātos nacistiskās Krievijas agresīvajām izpausmēm.

Katrā ziņā – lai arī kādas būtu bijušas ministra Sprūda un valsts sekretāra Garisona attiecības – tomēr vajadzēja saprast, ka Garisona aiziešana no amata radīs bažas un jautājumus.

Politologs Filips Rajevskis izteicās, ka Garisona aiziešana aizsardzības nozarei par labu nenāks.

Viņam var piekrist: ja ir viedokļu nesaskaņas, kas veido dialogu, un rezultātā abas puses strādā valsts aizsardzības stiprināšanā, tad tas ir pareizi. Bet Garisons iet prom. Tad kas patiesībā notiek Aizsardzības ministrijā?

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Poet
Poet

Kaut neliela, bet ir mums tomēr vara
Jā, zogam mēs, bet tā jau visi dara
Mēs sīkā krāniņa un seklā prāta vīri
Tak vēders pilns un papīri mums tīri…

Tas nav nekas personisks, tik tā – dzejolītis no Santaklausa… ;-) Rīt uzrakstīšu arī krievu un angļu variantu, šovakar miegs nāk…

Anama
Anama

Virzība te nepārprotama uz politiskām partnerattiecībām Stambulas aizsardzībā. Te nebūs vietas kat kādām vēsturiskām formām, un padomju vara te ta kārtigi nostiprināma

Gregors
Gregors

Arī armijā tagad ieietas negatīvā atlase. Gudrākos izgrūž vai bremzē, karjeru taisa neizglītotie un ar prātu apdalītie. Paskatiet kas ir augsto virsnieku izglītības diplomos, kam nu tādi ir.

Kurnosovs (segvārds Garisons)
Kurnosovs (segvārds Garisons)

Da viss vnk. Tur tag grib Rietumu banda bik parullēt. Vēl Cita dēle arī grib piesūkties. Es tin makškeres

Haris
Haris

Visu mēra pēc reāli sasniegtā. Ja jau mūsu armija ar žēlīgo aprīkojumu ir tādā girsā, neredzu nekādu pamatu, kāpēc tik labas atsauksmes par Harisonu. Manā skatījumā, reāls sabotieris, kā jau visa AM spice tandēmā ar valdību.

Skunss
Skunss

Pozitīvi progresīva attieksme pret regresīvu pasākumu ieviešanu.

Gada glezna
Gada glezna

Neizjūtu ne mazāko izbrīnu, ka Latvijas armijā arī priekšplānā izvirzās nevis speciālisti, bet “lunkanās muguras”. Pēc tā ko mēs redzam ar LU “reorganizāciju”, kur vārdu zinātne piešķir pedagoģijai, bet zinātnes nozares visas sabāž vienā maisā, skaidrs ir viens: pedagoģijas fakultātes ķēkšas turpinās muldēt par kompetencēm, bet tās neattieksies nedz uz matemātiku, nedz latviešu valodu, nrdz uz pārējām nozarēm. Visa kompetence būs muldēšana par “pedagoģiskiem” paņēmieniem un “iekļaujošo” apmācību. Citiem vārdiem sakot matemātikas skolotājam jāzin matemātika rudimentārā līmenī. Tas pats attiecas uz ķīmijas skolotāju – ķīmija? apmēram ir jānojauš, kas tā tāda ir. Par pārējām nozarēm varat paši paturpināt. Nekļūdīsieties!