Kāda ir iespēja, ka 13. Saeima nākamo divu gadu laikā NETIKS atlaista?

Imants Liepiņš

Statistiski vidējais vienas Saeimas darba mūžs patlaban ir nevis četri gadi, bet gan tikai trīs gadi un viens mēnesis: ja arī šī Saeima tiks atlaista, tad vidējais skaitlis noslīdēs līdz trim gadiem. Un atlaišanu jau šobrīd pieprasa divas vēlētāju petīcijas.

Tikai 7., 8., 9. un 12. Saeima nostrādāja pilnus četrus gadus, kamēr 5. Saeima nostrādāja vien 2 gadus un 4 mēnešus, nākamie deputāti krēslos nosēdēja precīzi trīs gadus, bet visīsākais mūžs izrādījās 10. Saeimai — nieka 11 mēneši. Ņemot vērā, ka ārkārtas vēlēšanās ievēlētā 12. Saeima nostrādāja 3 gadus, savukārt Pirmās republikas parlamentārismu pārrāva Ulmaņa apvērsums, tad vidējais viena sasaukuma Saeimas deputātu darbalaiks vidēji ir 37 mēneši (neskaitīsim Satversmes sapulci, kam nebija paredzēts stingrs darbības termiņš, un tādas okupantu struktūras kā Baigajā gadā safabricētā t.s. “Tautas Saeima” un LPSR Augstākā padome, jo šīs abas savukārt netika ievēlētas brīvās, demokrātiskās vēlēšanās).

Bet, ja skatāmies uz pašreizējo mūsu parlamenta sastāvu, tad redzam: neviena cita no iepriekšējām Saeimām sava pirmā darbības gada laikā nebija nopelnījusi tik uzskatāmu un pamatotu sabiedrības nopēlumu. Šomēnes piketētāju skaits Vecrīgā pārsniedza vismaz piecus tūkstošus — pirmo reizi kopš 2009. gada 13. janvāra grautiņiem. Turklāt jāatzīst, ka protestētāji šoreiz bija sagatavojušies labāk nekā deputāti — protestētājiem bija skaidra programma: “Izpildiet paši savus pieņemtos likumus un palieliniet visiem mediķiem algas!” (To mediķu algu pieaugumu, kam tagad Saeima it kā nevarot atrast naudu, pirms gada likumā nostiprināja šis pats Saeimas sastāvs, kad bija tikko ievēlēts. Nevar teikt, ka te vainojama kāda no iepriekšējām Saeimām vai valdībām. Tieši šie paši deputāti ir tie, kas nobalsoja par pieaugumu.)

Pie kam mediķi un viņu pacienti (tātad šī kopa potenciāli ietver jebkuru valsts iedzīvotāju) nav vienīgie, kam ir iebildumi: reģionālā reforma joprojām nepārliecina daudzus reformējamos, skolotāji un vecāki nav mierā ar skolu slēgšanas plāniem utt., tā kā veselības nozare nav vienīgā, ar ko Saeimas deputātiem jārēķinās un jāapietas uzmanīgāk nekā līdz šim.

CVK aizvadītajā nedēļā bija saņēmusi jau divus iesniegumus parakstu vākšanai par Saeimas atlaišanu — Satversmes 14. pantā noteikts, ka “tiesību ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu nevar izmantot gadu pēc Saeimas sanākšanas”, kā arī gadu pirms tās termiņa beigām. Drīzumā CVK lems, vai padarīt šādu parakstu vākšanu par oficiālu procedūru.

Tātad, ņemot vērā pieredzi ar iepriekšējo Saeimu faktisko darbības ilgumu, pastāv mazāk nekā 50% varbūtība, ka 13. Saeimai tiešām izdosies nostrādāt četrus gadus — neatkarīgi no tā, vai tiks savākti vēlētāju paraksti par referenduma rīkošanu Saeimas atlaišanai, vai arī Valsts prezidents kādā brīdī vienpersoniski rosinās Saeimas atlaišanu. Tā kā Egils Levits, būdams cēlies no čekistu vajātas disidentu ģimenes, vienmēr ir licis par sevi domāt kā par tautai tuvu sabiedrisko darbinieku, nevis “elites” (lai kāda tā kurā brīdī nebūtu) pārstāvi, ir zināms pamats pieļaut, ka prezidents rīkosies tā, kā vēlas sabiedrības vairākums — un nevis atlaišanu patlaban pelnoši Saeimas deputāti.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā minēto tautas kalpu izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: Pietiek

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
ivis
ivis

Izrādās, ka Partybomzis un Grostiņš ir fasāde atklātajiem kremliniem un vecajiem partijas sekretāriem. Maskas krīt. Incanti laiki. Malači jaunās partijas – riktīgi to lapseņu midzeni iztramdīja.

Kristaps Ziemelis
Kristaps Ziemelis

Referenduma notikšanu/notikšanas laiku un noteiktu spēku nonākšana/atkal nonākšanu pie varas determinēs ārējie faktori:globālā krīze un ģeopolitiskās izmaiņas pasaulē.

P. S. Tauta ir tikai truls ierocis lēmumu leģitimizācijai.

Skolnieciņš no vecām kojām
Skolnieciņš no vecām kojām

Kāda jēga atlaist Saeimu? Tie būs lieki un nevajadzīgi administratīvie izdevumi. Labāk varētu ieviest materiālo atbildību katram Saeimas deputātam neatkarīgi no tā, kurā Saeimā un cik ilgi deputāts ir strādājis. Pēc tam caur Valsts Policiju varētu tauta (valsts) piedzīt zaudējumu kompensāciju par netaktiski pieņemtajiem lēmumiem, kuri grauj iedzīvotāju labklājību. Privātajos uzņēmumos ir materiālā atbildība par darbinieka vainas dēļ izdarītiem zaudējumiem. Šādu pašu sistēmu ir jāievieš valsts pārvaldē. Diemžēl 90-tajos gados nozagto un notērēto būs ļoti, ļoti atgūt. Nu, vismaz šādi valsts atbrīvosies no parādu sloga. Mūsu deputāti palielam ir kasieri, kas strādā ar naudas plūsmu. Par zaudējumiem valsts kasē mūsu… lasīt vēl »

Pexis
Pexis

Pēc atlaišanas jaunā koalīcija būs ZZS+Jaunā Vienotība+NA un tad gan zags uz nebēdu. Padomājt divreiz, vai tautai to vajag?
Lai stradā un pierada šī saeima!

Vilks
Vilks

Šī saeima jau šo to ir pierādījusi medicīnas jomā.Arī O.I.K..Bondara apbalvojums!Ir ļoti daudzas lietas ,kas jau sastrādātas.