Kas patiesībā notiek budžetā?

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde

GUNTARS VĪTOLS, ekonomists un uzņēmējs

Par to, ka PVN ieņēmumi stipri atpaliek no plānotā, mēs jau zinām. Savukārt pārsniegums ir pamatā eirofondu naudas ļoti lielās summas dēļ, kas saņemta šogad. Nekāda sakara ar stagnējošo vietējo ekonomiku. To pasaka arī Finanšu ministrijā. Tas ir vienreizējs tāds liels postenis, kas nākamgad būs mazāks. Pabalsts ir forša lieta, bet šodien ir, rīt nav.

Vienlaicīgi budžetā iebremzēti projekti (tēriņi). Piemēram, “RailBaltica” izdevumi 7 mēnešos izpildīti tikai par 20% no gadā plānotā. Ja tos izmaksā šogad saskaņā ar plānu, tad izveidojas papildu izdevums budžetā uz vismaz 300 miljoniem. To budžets īsti nevar atļauties.

Virs plāna ir ieņēmumi peļņas nodoklī. Ne jau ekonomika pelna, bet tas tādēļ, ka bankas tagad maksā UIN avansus. Tās vienīgās pelna. Finanšu starpnieki uz eirobora rēķina.

Pieaugums ir arī algu nodokļos. Bet tas pamatā algu paaugstināšanas dēļ publiskajā sektorā – budžets izmaksā algu un nodokļus, tad tie nodokļi atkrīt atpakaļ speciālajā budžetā. No vienas kabatas uz otru, nekādas pozitīvas dinamikas tur nav.

Avots: platforma “X”

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

4 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
tādas domas galvā
tādas domas galvā
21 d. atpakaļ

Iedzīvotāju skaits samazinās. Tas nevar neatstāt ietekmi uz PVN ieņēmumiem. Mani visu laiku izbrīna ka daudzi runā par IKP pieaugumu, bet neprot salikt kopā to ka samazinoties iedzīvotāju skaitam samazinās ekonomika. IKP pieaugums ir tikai pateicoties augošajām cenām (aizmirsu kurš pieag tādā veidā, nominālais vai reālais ikp), un pateicoties valsts aizņēmumiem. Bieži ir arī dzirdama versija, ka ārējais parāds pret ikp vēl esot mazs salīdzinot ar citām valstīm. Es nevaru teikt ka es 100% pareizi uzrakstīšu nākošo apgalvojumu, jo ir jāzin kā un kādos laikos salīdzina parādu pret ikp, bet jo vairāk aizņemās, jo katrā nākošajā gadā aizņemās lielākas summas,… lasīt vēl »

Uldis
Uldis
21 d. atpakaļ

Bet ja reāli – ko mēs varam darīt? Es saprotu, ka tas izklausās pēc Putina Krievijas, bet kaut kādā ziņā krievus saprotu. Tiešām, ko mēs varam izdarīt, ja piebarotais vairākums tā ir gatavs turpināt līdz pilnīgam kraham?

cepelīns
cepelīns
21 d. atpakaļ
Reply to  Uldis

Rokot drusku dziļāk. Vairs nav pārliecības par vēlēšanu integritāti. Piebarotais vairākums iespējams ir tikai elektronisks ieraksts atbilstošā IT sistēmā. Kā saka: “Svarīgi ir nevis kā balso, bet kā skaita balsis.” Jā, iespējams tieši tik čābīgi.

čiks
čiks
21 d. atpakaļ

Ūkstā tur viss ir. Un būs vēl krietni sliktāk. Piespādzējieties!