Dzīvesbiedru likums: Pavļuts maldina ar datiem

Daniels Pavļuts

Stāstot par apvienības Attīstībai/Par! (A/Par!) plānu iesniegt Saeimā dzīvesbiedru likumprojektu, tās līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts sacīja, ka vairāk nekā 60% Latvijas iedzīvotāju atbalsta attiecību regulējumu, ko atspoguļos topošais likums. 

Taču Pavļuta minētais skaitlis šādā kontekstā ir maldinošs, jo ir vispārīgs un neatspoguļo sabiedrības viedokli par likumprojektā paredzētu būtisku jauninājumu – viendzimuma pāru tiesību paplašināšanu.

Pēc desmit Saeimas deputātu iesnieguma 20.jūnija Saeimas sēdes darba kārtībā tika iekļauts dzīvesbiedru likumprojekts, kura mērķis ir atzīt un aizsargāt ne tikai laulāto, bet arī faktisko dzīvesbiedru savienību. A/Par! norādījusi, ka likumā paredzētā aizsardzība svarīga ne tikai viendzimuma, bet arī pārējiem pāriem, kas dzīvo nelaulāti. Taču tieši viendzimuma attiecību regulējums bija viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc 12.Saeima noraidīja līdzīgas tiesības paredzošo kopdzīves likumprojektu, un kāpēc nepieciešamo atbalstu neieguva arī dzīvesbiedru likumprojekts. Tas tika noraidīts, par balsojot 23 deputātiem, pret – 60.

Re:Baltica jautāja Pavļutam, kurš pētījums rāda, ka “vairāk nekā 60% Latvijas iedzīvotāju atbalsta attiecību regulējumu, ko atspoguļos topošais likums”. Politiķis īsziņā norādīja uz 2018.gada beigās SKDS veiktu pētījumu, kurā 63% respondentu atbalsta vai pilnībā atbalstot jēdziena “ģimene” attiecināšanu uz divu cilvēku faktisku kopdzīvi.

Pētījumā tiešām ir šāds jautājums un arī Pavļuta minētie 63% atbilst patiesībai. Taču konkrētais jautājums ir vispārīgs. Tajā nav runas par konkrētu tiesību piešķiršanu nelaulātiem cilvēkiem, tostarp viendzimuma pāriem. Vienlaikus Pavļuta minētajā aptaujā ir noskaidrota sabiedrības attieksme pret konkrētu tiesību piešķiršanu viendzimuma pāriem un atbalsts ir ir būtiski mazāks – tikai 34,4% respondentu.

Arī SKDS sociālo un politisko pētījumu nodaļas vadītāja Ieva Strode norāda, ka, lai ar pārliecību varētu teikt, ka vairākums atbalsta likumprojektu, tajā paustais būtu jāraksturo detalizētāk, un vislabāk – jāuzdod jautājumi par katru no piedāvātajām izmaiņām.

Jāpiebilst, ka SKDS pētījums nav publiski pieejams. To pasūtījusi LGBT un viņu draugu apvienība Mozaīka, kas iepazīstināja Re:Baltica ar daļu aptaujā iegūto datu.

Pavļuts, lūgts skaidrot, kāpēc izmantojis skaitli, kas faktiski neatspoguļo attieksmi pret viendzimuma pāru tiesībām, aicināja zvanīt vienai no apvienības Attīstībai/Par kolēģēm. Pēc atkārtota jautājuma politiķis rakstiski norādīja, ka nepiekrīt, ka visa likuma kontekstā viņa apgalvojums būtu maldinošs: “Ir jāpierod dzīvesbiedru jautājumu skatīt plašāk, nevis tikai šauri (un tendenciozi) viendzimuma aspektā.” Viņš arī norādīja, ka nekad nav apgalvojis, ka 63% sabiedrības atbalsta viendzimuma pāru ģimenes vai to regulējumu.

Secinājums: Pavļuta minētais 60% iedzīvotāju atbalsts jēdziena “ģimene” attiecināšanai uz divu cilvēku faktisku kopdzīvi ir vispārīgs un pilnībā neatspoguļo likumprojektā paredzētos jauninājumus. Politiķis arī noklusējis citu sabiedrības viedokļa mērījumu, kas rāda daudz mazāku atbalstu būtiskam topošā likuma aspektam, līdz ar to viņa retorika ir maldinoša un daļēji ārpus konteksta.

Avots: Re:Baltica/Re:check

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar