Cik nopelna Latvijas deputāti par darbu Eiroparlamentā?

EP

Eiropas Parlamentā ievēlēti 705 deputāti, tostarp astoņi no Latvijas.

Visiem tiek maksāta vienāda alga, un tā ir 7776 eiro mēnesī “uz rokas” jeb pēc Eiropas Savienības nodokļu un apdrošināšanas iemaksu atskaitīšanas.

Tomēr tā nav galējā summa, kuru deputāti ik mēnesi saņem. Papildus tam ir dienas nauda, izdevumu segšana un transporta izmaksas, vēsta TV3.

Visi Eiropas parlamenta deputāti, tostarp 8 Latvijas deputāti, katru mēnesī algā saņem 7 853 eiro. Papildus tam katram no viņiem pienākas arī piemaksa par vispārējiem izdevumiem (biroja īres maksa Latvijā, IT aprīkojumu un programmatūru iegādes izmaksas, biroja piederumi, mobilie telefoni) 4950 eiro apmērā.

Tāpat katrs no viņiem saņem arī dienas naudu – 338 eiro dienā, kas sedz uzturēšanās izdevumus, maltītes un citus izdevumus ik dienu, kuru deputāts pavada Eiropas Parlamentā, veicot oficiālus pienākumus.

Deputātiem tiek atmaksāti arī komandējumu izdevumi, braucieni uz Eiropas Parlamentu un atpakaļ un citi. EP deputātiem, kuri dodas uz sanāksmēm, tiek atlīdzinātas faktiskās brauciena biļešu izmaksas. Ir noteikta maksimālā atlīdzināmā summa, proti, ne vairāk kā biznesa klases (“D” klases vai tai pielīdzināmas kategorijas) lidmašīnas biļetes vai vilciena pirmās klases biļetes cena vai 0,58 EUR par kilometru braucieniem ar automašīnu (maksimāli 1000 km). Eiropas Parlaments izsniedz biļetes.

Ir medicīnas izdevumu atmaksa divu trešdaļu apmērā, tāpat ir arī dāsns pilnvaru termiņa beigu pabalsts. Neizpaliek arī vecuma pensija, ko piešķir bijušajiem deputātiem, sasniedzot 63 gadu vecumu. Pensija gan nevar pārsniegt 70 % no deputāta algas, un tās izmaksas sedz no Eiropas Savienības budžeta.

Valdis Dombrovskis (JV) vienīgais no Latvijas politiķiem šobrīd ieņem visnotaļ augstu amatu Eiropas parlamentā. Līdz ar to viņa kā Eiropas Komisijas izpildvaras priekšsēdētāja vietnieka mēnešalga ir aptuveni 24 075 eiro. Tādējādi viņa gada alga ir 288 900.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājas Urzulas fon der Leienas mēnešalga ir aptuveni 26 971 eiro jeb 323 652 eiro gadā.

Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola ik gadu algā saņem 91 929 eiro.

Pašreizējais Eiropadomes priekšsēdētājs ir Šarls Mišels mēnesī saņem 32 700 eiro bruto mēnesī.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
AndrisR
AndrisR

Nu cik var pļurkstēt, par to, ka deputāti pelna!!!!
Deputāti, ministri un citi liekēži pārtiek no nodokļu maksātāju naudas un saņem algu un nevis kauč ko pelna!

Milda
Milda

Un miljonārs Dombrovskis vēl rāpjas pēc otrā miljona !