Bordāns: Īpašumu kadastrālā vērtība (tātad NĪN) Latvijā dubultosies

Jānis Bordāns

Tieslietu ministrija (TM) un Valsts zemes dienests (VZD) ir izstrādājis un nodevis publiskajai apspriešanai jauno kadastrālo vērtību projektu, kas daudziem īpašumiem paredz kadastrālo vērtību palielināšanu un varētu stāties spēkā 2022.gada 1.janvārī, intervijā LTV teica tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Jaunās kadastrālās vērtības esot noteiktas atbilstoši situācijai nekustamā īpašuma tirgū uz 2019.gada 1.jūliju. TM un VZD aicina pašvaldības un iedzīvotājus iepazīties ar projektu un kadastrālo vērtību pamatojošo informāciju tīmekļa vietnēs “kadastralavertiba.lv” un “kadastrs.lv“.

Atcerēsimies, ko Jaunā konservatīvā partija solīja pirms vēlēšanām

Minētajās vietnēs ir izvietota virkne dažādu informatīvo materiālu, taču “acīs nekrīt” vieglas iespējas nekustamā īpašuma īpašniekam uzzināt gaidāmās kadastrālās vērtības izmaiņas tieši savam īpašumam.

Lauksaimniecībā izmantojamajai zemei esot gaidāms vērtību pieaugums visā valsts teritorijā sakarā cenu kāpumu tirgū, bet meža zemēm pieaugumu nosakot novērtējuma pielīdzinājums. Lauksaimniecības ēkām vērtība praktiski nemainīšoties vai pat samazināšoties nolietojuma pārrēķina dēļ.

Dzīvokļu grupā kadastrālās vērtības pieaugšot dzīvokļos jauno projektu ēkās, kas būvētas pēc 2000.gada Rīgā, Pierīgā, Jūrmalā un dažās mājās citviet Latvijā, kā arī sērijveida dzīvokļiem ēkās, kas būvētas līdz 2000.gadam, Rīgā, Pierīgā, Valmierā, Jelgavā un Ogrē.

Savrupmājām kadastrālās vērtības augšot jauno projektu ēkās, kas būvētas pēc 2000.gada, īpaši Rīgā, Pierīgā, Jūrmalā un citās lielajās pilsētās, kā arī vecākās savrupmājās Rīgā, Jūrmalā un Rīgas ietekmes zonā.

Savukārt vērtība samazināšoties savrupmājām, kas būvētas līdz 2000.gadam teritorijās, kur nav cenu kāpuma.

Ražošanas objektiem kadastrālās vērtības augšot ražošanas apbūves zemei, “lētajai” apbūves zemei teritorijās, kur apbūves zemes vērtību līmenis ļoti tuvs zemes vērtību līmenim, kā arī jaunajām ražošanas ēkām, kuras būvētas pēc 2000.gada, savukārt tās samazināšoties 45 pašvaldībās.

Komercobjektiem pieaugums gaidāms jauno projektu ēkās, kas būvētas pēc 2000.gada, Rīgā, Pierīgā, Jūrmalā un citās republikas nozīmes pilsētās, ēkās, kas būvētas līdz 2000.gadam, teritorijās, kur kāpis nekustamā īpašuma tirgus (pamatā Rīgā, Pierīgā, Valmierā, Jelgavā, Ogrē), bet samazinājumi esot gaidāmi vecajās ēkās, kas būvētas līdz 2000.gadam, teritorijās, kur nav tirgus cenu kāpums.

Aprēķinot projektētās kadastrālās vērtības, esot ņemti vērā tādi faktori kā ēkas nolietojums, materiāli, būvniecības periods un citi ēkas raksturojošie rādītāji.

Vērtības noteikšanai esot ņemts vērā īpašuma novietojums un vides izmaiņas ap īpašumu – kā attīstījusies vai gluži otrādi degradējusies apkārtējā vide, infrastruktūra – jauni ceļi, publiskā infrastruktūra u.tml. rādītāji, jo tie tiek ietverti zonējumā. Nosauktie rādītāji esot galvenie, kas nosaka īpašuma tirgus vērtību.

Pēc valdības uzdevuma – pārrēķināt kadastrālās vērtības, lai tās atbilstu esošajai tirgus situācijai, TM visu pagājušo gadu strādājusi pie kadastrālo vērtību aprēķināšanas metodikas pilnveides, lai panāktu, ka visiem objektiem kadastrālās vērtības tiek aprēķinātas pēc vienādiem principiem.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


4
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Vilks
Vilks

Sākas nodokļu reforma.Nu tik sāksim labi dzīvot.Vides nodoklis arī tiks optimizēts.OIK nevar atcelt.

Vilks
Vilks

Man riebjas pamuļķi un nīdētāji.Šis tips ir tāds.

Juris
Juris

Atkal kungiem kabatas pustukšas, vajag vairāk naudas

tukši saukļi
tukši saukļi

par to nekādu kompromisu un viens vienīgs tiesiskums