Ko darīt, ja jūties pārēdies

jūties pārēdies

Jūties pārēdies pie bagātīgi klātā Ziemassvētku mielasta galda ģimenes lokā? Un kur tad vēl vecāku un vecvccāku gardum gardie pīrāgi cepeši! Kā jau paģēr tradīcija, Ziemassvētkos galdā ir celti vismaz deviņi ēdieni. Daudziem droši vien mute kustas arī šobrīd, jo jātrenējas taču nākamajām gastronomiskajām izvirtībām – Vecā gada pavadīšanas un Jaunā sagaidīšanas mielastam.

Pārēšanās var izpausties dažādi – vēderu pārņem smaguma sajūta, uzpūšanās, dedzināšana, arī nogurums, raisot vēlmi atgulties, kā arī miega traucējumi. Lai gan pārēšanās izpausmes pēc laika izzūd pašas no sevis (kad gremošanas sistēma ir tikusi galā ar cilvēka negausīgo rijību), ir vērts atcerēties dažus padomus, kas ļaus no šiem simptomiem laikus izvairīties vai, ja tos izjūtat, – ātrāk no tiem atbrīvoties.

Lai izvairītos no pārēšanās, mediķi iesaka ierobežot šķidruma uzņemšanu ēšanas laikā. Šādā veidā tiek vēl vairāk stimulēta kuņģa sulas izdalīšanās, kas rada diskomforta sajūtu kuņģī. Pareizi būtu glāzi dzēriena izdzert pēc maltītes. Lai gan svētku mielasta laikā esam raduši ieturēt brangu maltīti, vēlākos simptomus iespējams jau laikus novērst, starp ēšanas reizēm izkustoties. Tas liks gremošanas sistēmai darboties ātrāk, turklāt arī palīdzēs uzlabot garastāvokli, vairos enerģiju un sadedzinās vismaz drusciņu uzņemto kaloriju. Turklāt jāuzsver, ka fiziskas aktivitātes būtu vēlamas arī nākamajā dienā pēc bagātīgas maltītes.

Ja tomēr pēc mielasta jūties pārēdies – rodas smaguma sajūta, dedzināšana kuņģī, vēdera uzpūšanās, noderīgi var būt arī aptiekā iegādājami bezrecepšu preparāti. Smaguma sajūtu palīdzēs mazināt gremošanas fermentu – pankreatīnu saturoši medikamenti. Tie palīdz sašķelt taukus, olbaltumvielas un ogļhidrātus un faktiski ir palīgs gremošanas orgāniem. Ja vēders ir uzpūties, iespējams, ka vainojams var būt sāls, kas svētku ēdienos bieži tiek lietots bagātīgi. Šādā gadījumā vislabākā metode ir sāls izskalošana no organisma. Vislabāk noderēs tīrs ūdens vai zāļu tējas (kumelīšu, piparmētru, u.c.). Tāpat labs palīgs gremošanas traucējumu gadījumā ir ķimeņu tēja, kas pagatavojama, sauju ķimeņu aplejot ar verdošu ūdeni.

Ja svētkos ēsts daudz ceptu vai asu ēdienu, dzerts alkohols, iespējams, ka kuņģī ir dedzinoša sajūta. Šādā gadījumā farmaceiti rekomendē lietot kuņģa skābi neitralizējošus preparātus. Šāda iedarbība piemīt antacīdiem līdzekļiem, kas satur kalcija, alumīnija vai magnija sāli, turklāt to efekts ir tūlītējs. Tomēr šo līdzekļu lietošanā jāievēro zināma piesardzība – nav ieteicams tos lietot kopā ar citiem medikamentiem, bet ja citi medikamenti tiek lietoti, jāievēro vienas līdz divu stundu starplaiks.

Ar kuņģa skābi neitralizējošiem līdzekļiem īpaši piesardzīgām jābūt grūtniecēm un māmiņām zīdīšanas laikā. Šādā gadījumā jālieto preparāti, kuru sastāvā atrodams diosmektīts – tas absorbē sālsskābi un ir ļoti efektīvs, novēršot nepatīkamo dedzināšanas sajūtu. Šī viela darbojas arī kā absorbents, kas turklāt aizsargā zarnu gļotādu no bojājumiem un palīdz izvadīt baktērijas un toksīnus no organisma. Tomēr, ja šādi preparāti nav pieejami, lieti noderēs arī pavisam vienkārši mājās pagatavojams sodas šķīdums, ko gatavo, vienai glāzei ūdens piejaucot aptuveni vienu tējkaroti dzeramās sodas. Turpretī tiem, kam kuņģis ir jutīgāks un diskomforts pēc ēšanas ir bieži sastopama sajūta, farmaceits rekomendē jau pirms ēšanas lietot preparātus, kas palīdz kuņģi aktīvam darbam sagatavot laikus, izvairoties no nepatīkamajām sekām.

Papildu kairinātājs kuņģim var būt arī košļājamā gumija. Tā liek izdalīties vēl vairāk kuņģa sulai, kas rada skābu vidi. Ja vēders būs tukšs, kuņģī radīsies ugunsgrēka sajūta. Elpas atsvaidzināšanai ieteicams košļenes lietot piecas līdz desmit minūtes pirms vai pēc maltītes, bet pārējā laikā var izdzert glāzi ūdens, svaigas spiestas sulas vai zāļu tēju. Turklāt der paturēt prātā to, ka skābes izdalīšanos veicina arī smēķēšana un kofeīns.

Bet vislabāk, protams, ievērot mērenību ēšanā.

Izsaki savu viedokli komentāros un seko mums Facebook un Twitter!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

0 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments