Aizsardzībai nākamgad plānoti izdevumi 1,3 miljarda eiro apmērā

aizsardzības ministrija

Aizsardzības resora nākamā gada izdevumi plānoti 1,357 miljardu eiro apmērā, un galvenās prioritātes būs bruņojuma iegāde un aizsardzības līnijas izbūve uz valsts austrumu robežas, liecina Aizsardzības ministrijas parlamentā iesniegtie materiāli.

Valsts aizsardzības pamatfunkciju īstenošanai paredzēti 1 352 522 633 eiro, bet ES politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto un finansēto projektu un pasākumu īstenošanai 4 661 001 eiro.

Galvenie pasākumi 2025.gadā būs turpināt NBS spēju attīstību, piemēram, slāņveida pretgaisa aizsardzību, bezpilota lidaparātu sistēmas, tālās darbības raķešu artilērija, krasta aizsardzības spējas, kājinieku kaujas mašīnas. Tāpat prioritātes būs turpināt veidot aizsardzības līniju uz valsts austrumu robežas.

Starp prioritātēm būs turpināt vietējās aizsardzības industrijas attīstību, nodrošinot NBS operacionālās pamatvajadzības jebkuros apstākļos, veicināt inovācijas un jaunu produktu izstrādi aizsardzības jomas vajadzībām, kā arī lielākajos NBS spēju iepirkumos ievērot prasību pēc vietējo uzņēmumu iesaistes 30% apmērā no līguma summas.

Vienlaikus paredzēts attīstīt militāro infrastruktūru, tostarp, turpināt militārā poligona “Sēlija” attīstību.

Nākamgad paredzēts sākt NBS struktūras palielināšanu, nākotnē paredzot personālsastāva pieaugumu līdz 31 000 karavīru un 30 000 apmācītu un apbruņotu rezerves karavīru.

Nākamgad iecerēts pilnveidot Valsts aizsardzības dienesta karavīru, zemessargu un rezerves karavīru iesaisti NBS spēju attīstības procesos, nodrošinot to iekļaušanu kara laika struktūrā un izveidojot aktīvās rezerves vienības.

Vēl starp prioritātēm ir turpināt krājumu veidošanu un kara laika apgādes sistēmas pilnveidošanu, lai nodrošinātu valsts aizsardzībai nepieciešamo munīciju, ieročus, individuālo un kolektīvo ekipējumu, degvielu, pārtiku, medicīnas preces un cita veida materiāltehniskos līdzekļus.

Nākamgad arī plānots turpināt Ukrainas karavīru apmācības, materiāltehnisko līdzekļu nodošanu Ukrainas spēkiem dažādos formātos, tai skaitā ES un NATO.

2026.gada izdevumu prognoze ir 1,559 miljardi eiro.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

1 Comment
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
turlais
turlais
7 s. atpakaļ

70% aiziet algām, pēc pēdējiem datiem. Un viss noslepenots…