Paklusām apstiprināts politiķu un augstāko amatpersonu algu pieaugums 2024. gadā vēl par 239 – 478 eiro

14.Saeimas sēde

Pēc tam, kad valsts augstāko amatpersonu algu pieaugums no šā gada par 27%-75% izraisīja neapmierinātību sabiedrībā, “Mana balss” portālā rosināto algu iesaldēšanu Saeima pāradresēja valdībai  – izvērtēšanai. Taču, lai arī vērtēšanas termiņš vēl nav pienācis, aizvadītā mēneša laikā valdība un Saeima, apstiprinot valsts budžetu šim un turpmākajiem diviem gadiem bez jebkādiem publiskiem skaidrojumiem, nolēmusi izdarīt grozījumus atalgojuma sistēmā, nodrošinot fiksētus nākamos algu pieaugumus arī no 2024.gada 1.janvāra.

Tostarp piecām augstākajām amatpersonām – par teju 478 eiro, ministriem – par 423 eiro, bet Saeimas deputātu pamatalgas pieaugs par gandrīz 239 eiro mēnesī,

izpētījis LTV raidījums “Kas notiek Latvijā”.

Izmaiņas nosaka 9.martā Saeimā akceptētie grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2023. gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025. gadam”. No vienas puses šo lēmumu var pasniegt kā algu pieauguma bremzēšanu, jo tas nepieļauj ikgadējo indeksāciju balstoties uz pērngada inflācijas apjomu. Tomēr tikko pieņemtais indeksācijas ierobežojums līdz skaitlim seši algu bāzes algas indeksācijas formulā nozīmē garantētu mēnešalgu pieaugumu  par 6% pašiem šī lēmuma pieņēmējiem un citām vēlētām un ieceltām amatpersonām.

“Kas notiek Latvijā?” aprēķināja pēc 9,5 mēnešiem gaidāmos algu pielikumus, ko saņems politiķi un amatpersonas, kam valsts amatpersonu atlīdzības sistēmā noteiktas algas izmaiņas atbilstoši dažādiem koeficientiem:

Ekrāntvērums no lsm.lv

Jāatgādina, ka pērn 1.jūlijā spēkā stājās Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma grozījumi, kuriem bija cēls mērķis – pakāpeniski paaugstināt valsts pārvaldes atlīdzības konkurētspēju, lai līdz 2027. gadam tajā strādājošajiem alga būtu vidēji 80% no privātajā sektorā attiecīgajos amatos maksātā atalgojuma. Realitātē algas strauji kāpa valsts augstākajām amatpersonām, kuru algas nosaka fiksētie koeficienti, tikmēr dažādās iestādēs, kurās strādājošo algas paredzētas mēnešalgu intervālos 17 grupās, algu izmaiņas notika vai nenotika atkarībā no resoru rocības. 2023.gada budžeta dokumenti liecina, ka ļoti ievērojams dažādu iestāžu darbinieku skaits – kopumā 7836 – līdz šī budžeta pieņemšanai saņēma mazāk nekā paredz šāgada skalas minimums. Tagad šo robežu paredzēts sasniegt, taču trīs gadu budžeta plāni neliecina, ka kopējais algu palielinājums nākamgad visiem valsts pārvaldē sagaidāms vismaz 6% apmērā. Nemaz nerunājot par lielāku pieaugumu, kas ļautu zemāk atalgotajiem tuvoties mēnešalgu intervālu viduspunktam.

Visu diskusiju var noskatīties ŠEIT.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
prezidents
prezidents

Par maz!!!!!!

rise
rise

Bombonga taču pienakas par pareizi sabalsoto budžetu. Astronomisks lēciens te bezatbildīgiem parlamentāriem sekretāriem, kuri neatbild pilnīgi ne par ko Bet te labs orienteris jaunajiem dakterīšiem

Jānis Ānusons
Jānis Ānusons

It kā geju tiesībsargs par kaut ko atbildētu

Latvāņu nācija
Latvāņu nācija

Kapēc nācijai ļauts balsot tikai par tiem, kas tai reitingā ir pašā lejā?

Ceplis
Ceplis

Nelieši…

Kurnosovs (segvārds Garisons)
Kurnosovs (segvārds Garisons)

Cik saņems parlamentāro sekretāru finanšu konsultanti? Piemēram, Veselības ministrijas valsts sekretāres ortveinas (neparte) finanšu konsultants borja kņigins.

komisārs Piebalgs
komisārs Piebalgs

Kapēc tam gejam Jansonam alga divreiz lielāka kā deputātam? Ā, pareiz viņu tak iebīdīja “Jedjinaja rasija” eiropas nodaļa “Centr saglasija” Un viņam ir divteiz lielāka atbildība.