Ukrainas mediji stāsta blēņas, kas ir Juris Jurašs

Jurašs

Ritums Rozenbergs, Uldis Dreiblats, neatkariga.nra.lv

Ukrainas plašsaziņas līdzekļos publiskotā informācija par JKP vadošā politiķa Jura Juraša iekļaušanos Ukrainas zemessardzes vienībā Kijevas aizstāvībai uzjundījusi jautājumus par viņa iepriekš slēptajiem talantiem militārajā jomā, kā arī par politiķa centienu patiesajiem iemesliem.


“Депутат Сейму Латвії приїхав в Україну допомагати воювати з Росією” – ar šādiem un līdzīgiem virsrakstiem šā gada 7. martā Ukrainas mediji pievērsa uzmanību faktam, ka Juris Jurašs ieradies Ukrainā. Par to, kas patiesībā ir šis 
©Ekrāntvērums no portal.lviv.ua

“Депутат Сейму Латвії приїхав в Україну допомагати воювати з Росією” (Latvijas Saeimas deputāts ieradies Ukrainā palīdzēt karot ar Krieviju) – ar šādiem un līdzīgiem virsrakstiem Ukrainas mediji šā gada 7. martā vēstīja par J. Juraša ierašanos Ukrainā. Publikācijas papildināja fotogrāfijas, kurās redzams J. Jurašs kopā ar Ukrainas draugiem.

Līdzīgi par šo notikumu vēstīja arī daži Latvijas plašsaziņas līdzekļi, galveno uzsvaru liekot uz mūsu politiķa brīvās gribas degsmi iekļauties cīņā ar Ukrainas okupantiem.

Jaunais Ukrainas draugs

Rūpīgāk palasot Ukrainas presē minēto par J. Juraša lomu Ukrainas aizstāvēšanā, tomēr rodas jautājumi, uz kuriem grūti rast skaidras atbildes.

Piemēram, izdevumi “portal.lviv.ua” un “news.obozrevatel.com”, atsaucoties uz Ukrainas Radas deputātu Igoru Vasjuņiku, kurš ir arī komandieris vienai no Ukrainas zemessardzes jeb, kā to dēvē Ukrainā, teritoriālās aizsardzības brīvprātīgo vienībām, raksta: “Deputāts I. Vasjuņiks skaidroja, ka Eiropas politiķis (J. Jurašs) strādās Kijevas teritoriālajā aizsardzībā par konsultantu drošības jautājumos. “Viņš ierādās pilnā kaujas gatavībā. Raujas karot. Ar šādiem draugiem Ukraina uzvarēs! Pēc uzvaras mēs viņiem pateiksimies! Taču tagad mums jāstāv plecu pie pleca un jāpalīdz mūsu Ukrainas kareivjiem.”

No publikācijas noprotams, ka J. Jurašs Ukrainā nepiedalīsies pilsētu aizstāvēšanas kaujās ar okupantiem, bet gan konsultēs zemessardzes štābu Kijevā par “drošības jautājumiem”.

Rodas jautājums – no kurienes pēkšņi J. Jurašam, bijušajam KNAB operatīvo izstāžu nodaļas vadītājam, uzradušās militārās prasmes vai prasmes “drošības jautājumos” kara apstākļos?

Sākas ar nepatiesu informāciju

Ukrainas medijos publiskotais liecina, ka ukraiņi varētu pilnībā nezināt visu patiesību par savu jauno draugu J. Jurašu. Piemēram, “portal.lviv.ua” un “news.obozrevatel.com”, citējot I. Vasjuņiku, raksta: “Viņš [J. Jurašs] saprot, ka šajā karā Ukraina aizstāv ne tikai sevi, bet arī visu pasauli. Viņš 13 gadus bija Latvijas nacionālā pretkorupcijas biroja [acīmredzot domāts KNAB] vadītājs, reāli sēdināja cietumos lielos korumpantus, tajā skaitā uz 20 gadiem par korupciju iesēdināja “Latvijas dzelzceļa” vadītāju. Viņš ir cilvēks ar visaugstākajiem morāles principiem.”

Ne vārda nav minēts par to, ka J. Jurašs Latvijā joprojām tiek tiesāts par noziegumu, kas vismaz militārajā jomā liktu aizdomāties, pat neskatoties uz nevainīguma prezumpciju – par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu.

Publiski pieejamajos J. Juraša CV teikts, ka viņš patiešām 13 gadus – no 2003. līdz 2016. gadam – ir strādājis KNAB, tomēr viņš nekad nav bijis šīs iestādes vadītājs. Biogrāfijā lasāms, ka viņš ir ieguvis bakalaura un maģistra grādu Policijas akadēmijā, taču nekur nav minēts, ka būtu gūta kaut jelkāda militārā izglītība vai ka viņš jelkad būtu darbojies militārā jomā.

Patiesībai neatbilst arī ukraiņu presē minētais saistībā ar bijušā “Latvijas dzelzceļa” šefa “iesēdināšanu” uz 20 gadiem cietumā par korupciju. Kā zināms, pērnā gada janvārī Limbažu rajona tiesa bijušo “Latvijas dzelzceļa” šefu Uģi Magoni pilnībā attaisnoja. Pat prokurors savā apsūdzībā prasīja nevis 20, bet tikai četru gadu cietumsodu.

Bez paša J. Juraša un viņa bijušās priekšnieces Jutas Strīķes (lai viņai vieglas smiltis) emocionāliem izteikumiem viņiem draudzīgā presē nav pilnīgi nekādu publisku pierādījumu, ka šīm KNAB amatpersonām būtu bijusi jebkāda loma U. Magoņa pieķeršanā, kad viņš saņēma koferi ar pusmiljonu, lai kādam arī nolūkam šī skaidrā nauda nebūtu domāta. Bet ir zināms, ka šo operāciju veica Igaunijas specdienesti.

Straujā karjera

Lai gūtu skaidrību, no kurienes J. Jurašam uzradušās zināšanas militārajā jomā un kādēļ viņam varētu būt radusies vēlme iesaistīties Ukrainas karā, “Neatkarīgā” aptaujāja bijušos J. Juraša kolēģus KNAB un Drošības policijā.

Neviens no aptaujātajiem nespēja atminēties, ka J. Jurašs jelkad būtu specializējies militārajā drošībā vai kādreiz būtu piedalījies darba grupās, kurās risināti ar militāro jomu saistīti jautājumi.

Viņa bijušie studiju biedri atcerējās, ka J. Jurašs pat tiem laikiem negaidīti ātri nonāca Latvijas specdienestu pašās augšās, proti, viņš uzreiz pēc Policijas akadēmijas pabeigšanas kļuvis par toreizējā Drošības policijas priekšnieka Jāņa Reinika adjutantu. Kādas īpašās prasmes šo neticami straujo karjeru veicināja, nav zināms.

Bet nāk J. Jurašs no “slavenā 1999. gada izlaiduma” Policijas akadēmijā, par kuru rakstīts daudz, piemēram, arī šeit: https://nra.lv/latvija/212236-toposa-knab-prieksnieka-slavenais-izlaidums.htm

Izbrīns par Juraša prasmēm

“Neatkarīgā” izvaicāja arī atvaļināto Drošības policijas pulkvedi Juri Leitieti. Uz jautājumu, vai J. Jurašs, strādājot Drošības policijā un pēc tam KNAB, varēja iegūt zināšanas un prasmes arī militārajā jomā, piemēram, pilsētu aizsardzībā, atvaļinātais pulkvedis atbildēja: “Manā rīcībā nav informācijas, kas liktu apšaubīt Juraša spēju glabāt viņam uzticēto informāciju, bet tajā pašā laikā no man pieejamās informācijas ir redzams, ka pret viņu ir ierosināta un tiesā patlaban tiek iztiesāta krimināllieta par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu, un nebūt vēl nav zināms, kāds būs šī kriminālprocesa gala rezultāts. Visai neglaimojoša ir arī Juraša pazīšanās un, kā citi saka, pat cieša draudzība ar bijušo SAB darbinieku Aigaru Sparānu, kuru apsūdz spiegošanā un jumtošanas pakalpojumu sniegšanā. Ja pareizi saprotu, tad burtiski pirms nedēļas vai divām Saeimas Juridiskā komisija saistībā ar Sparāna kungu iniciēja Krimināllikuma panta par spiegošanu piemērošanas apspriešanu.

Atminoties senākus notikumus, ļoti dīvaina bija tā saucamā oligarhu lieta, kur atklājās, ka vairāku gadu garumā tikusi vākta informācija par Latvijas politiķiem, valsts iestāžu vadītājiem, uzņēmējiem un viņu savstarpējiem sakariem. Informācijas bija savākts maisiem, bet tas viss rezultējās praktiski ne ar ko. Kur šī savāktā informācija aizgāja? Iespējams, tā bija domāta arī kādam citam spēkam, nekā tā tika reāli izmantota – par to mēs varam tikai spekulēt. Runājot no valstiskā viedokļa, šīs nopublicētās oligarhu lietas sarunas [var izteikt ticamu pieņēmumu, ka šo sarunu publicēšanu organizēja arī J. Jurašs – aut.] nodarīja Latvijai lielu ļaunumu, jo Latvija tika uzskatīta kā ļoti korumpēta valsts, kur visas valsts amatpersonas ir uzpirktas un tās ir iespējams uzpirkt.”

Uz jautājumiem, kāds viedoklis ir par J. Juraša morāles principiem, kādi varētu būtu patiesie J. Juraša mērķi iekārtoties Ukrainā par konsultantu pie militāri operatīvās informācijas plūsmas, J. Leitietis atbildēja: “Runājot par Juraša morāles principiem – tos man ir grūti izvērtēt.

Šeit nav jēgas runāt par morāli, jo ir redzams tīrs skaidrais aprēķins, proti, viņa politiskajam spēkam aptauju reitingi ir zem pieciem procentiem un tie par jebkuru varu jādabū augšā.

Iespējams, tādēļ no viņiem nāk visdažādākie izteikumi – ne tikai no Juraša, bet arī no Bordāna kunga, ka tagad ir īstais laiks nojaukt “Uzvaras” pieminekli Pārdaugavā un tamlīdzīgi. Tādējādi viņi no konservatīvajiem ir kļuvuši par ļoti lieliem radikāļiem.

Iespējams, ar šo vizīti Ukrainā Jurašs saredz sev arī kādu konkrētu labumu iegūšanu. Bet tie ir tikai mani pieņēmumi. Es tomēr būtu ļoti, ļoti skeptisks par Juraša lielo patriotismu. To saku tādēļ, ka esmu rūpīgi analizējis viņa politisko darbību, arī viņa darbību mūsu valsts iekšējās drošības aizsardzības jomā.”

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: neatkariga.nra.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


37
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Varońiem slava
Varońiem slava

Pilnīgs rašists, kalpo atdevīgi, no sirds. Latvijas daudz łauna nodarījis. No kurienes tādu cilvēki roads?

Bijušais zemessargs
Bijušais zemessargs

Malačis Juraš, lai vairāki Latvijas iedzīvotāji aizstāv Ukrainu no krievijas fašista putina armijas.

Varońiem slava
Varońiem slava

Jurašs daiłdārznieks vai baletdejotājs, tikai ne karotājs. Kremlis labi strādā.

kā tad
kā tad

Lemberga pakaļas bučotāji nu metušies Ukrainas karā ar savu kārtējo “ekspertīzi”? Puaro tiešām nav cienījamāku autoru?

Jaņi
Jaņi

Paši taču saprotiet kas ir sav biedriskie un pusvalstiskie mediji….. vai tad pie mums ir savadāk? Atklāsmes, impluenceres, stilistes, humpalu princeses…. un atliadītes statrp politiķu izjājieniem

Apdu Apstul
Apdu Apstul

Arvien vairāk izskatā, ka Jurašs ir kremļa aģents, kas aizskrēja uzdevumus pildīt. Apbrīnojamais karjeras lēciens te pēc akadēmijas, biedrošanās ar Patapovu, dīvaini ātrā tikšana pie turības strādājot pretkorupcijas iestādē…. tad tagad šī ielīšana tur, kur nav nekādas izpratnes. Tas viss norāda tikai uz vienu…

No kuras puses skatās
No kuras puses skatās

Katrs jau otrā saskata savas sliktās īpašības.

Artemons
Artemons

Bordāns un Jurašs izskatās tikpat glumi kā nēģi. Varbūt viņus abus uzdāvināt ukraiņiem, lai pienes patronas.

Pokemons
Pokemons

Kuram saimniekam tad tagad lišķē?

Skolnieciņš
Skolnieciņš

ᛣ☮⚤⚣⚢⚧⚥
Русский корабль пошёл нахуй! Путин хуйло!
ᛣ☮⚤⚣⚢⚧⚥
©Skolnieciņš 1999-bezgalība 🙂
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
Slava Ukrainai! Varoņiem slava!

Viss ir vienkārši
Viss ir vienkārši

Tur kur ir karš, tur arī bardaks. Ideāla vieta piepelnīties no ieroču un munīcijas tirdzniecības, turpat arī narkotikas, cilvēku orgānu tirdzniecība utt. Tikai bizness. Jurašs sapratis, ka vairāk neievēlēs un grib pamēģināt roku starptautiskajā biznesā.

Vēl vienkāršāk
Vēl vienkāršāk

Tik daudz žults!

Gada glezna
Gada glezna

Komentāros sarosījušies Janās Korumpantu Partijas klaķieri.

Skice
Skice

Tev prātā neienāca, ka cilvēkiem var būt pašiem savi uzskati, neatkarīgi no partijas? Tie jau ir Ventspils flīžu apjūsmotāji, kas par tām jūsmo rītā, vakarā un pusdienā un nesaprot, kā citi var par tām nejūsmot.

Mazgudrais
Mazgudrais

No malas izskatās, ka GRU liek pie darba labi nokonspirētu aģentu (šīn nav ziņa, šis ir viedoklis).

Zvaigzne
Zvaigzne

Ai nu visi mēdiji raksta vairāk vai mazāk – blēņas, jeb atspoguļo savu izdevēju pozīciju. Vārda brīvība izpaužas tādējādi, kad visiem mēdijiem ir iespēja konfrontēt vienam otru. Tāpēc kritiski spriest spējīgai personai ir jāizmanto informācija no dažādiem avotiem un jāpieņem SAVI lēmumi, nevis jācer uz kādu “patiesības” ruporu.

Inta
Inta

Kāds varētu apgaismot apmānītos ukraiņus,arī par dīvaino 500 000 lietu…

Steidzams jautājums
Steidzams jautājums

Kaut kā interesanti te pazūd tie plusiņi pie antilemberga komentāriem! Nu baigā preses brīvība!

Dzeltenais aisbergs
Dzeltenais aisbergs

Juris ir ukrainis

Mitjka
Mitjka

būtibā skaidrs brauciena mērķis – biznes, krīzes brīžos ir jāpērk nevis jāpārdod ! un protams selfiji selfiji .

Galka
Galka

Katrs jau spriež pēc sevis. Kāpēc tad tu vēl te?

Latvijas naudas atmazgātāju asociācija
Latvijas naudas atmazgātāju asociācija

Kas tev ir skaidrs? Latvija ir NVS ofšors. Galvenās valstis, no kurienes nauda plūst atmazgāšanai, ir – Krievija, Ukraina un Kazahstāna. Jaunais Zīda ceļš ir smalka lieta. Daudzi grib šo ceļu novirzīt uz savu pusi. Tāpēc reizēm tas jāpieskata ‘na mestje’.

Jānis
Jānis

Neviens, šai gaisotnē nerunā par Latvijā esoso likumu parkapumiem no Saeimas deputāta Juraša puses. Saeimas deputāts nevar savienot savu darbu ar darbu, nodarbēm citās valstīs. Deputāta mandātu šis kadrs, cik noprotu, nav nolicis.

Anna
Anna

Latvijā var visu. Lembergs taču sēdējā cietumā un tas viņam netraucēja būt par deputātu.

Ewa
Ewa

Latvijā tiešam var visu, izlaist noziedzniekus no cietuma, ja tie palūdz. Un pēc tam ļaut cietumniekam izteikties par pašreizējo situāciju, uzsverot, ka NATO ir okupants Latvijā (kā vakar izteicās šis cietumnieks). Latvija var!

es arī par to pašu
es arī par to pašu

Piekrītu. Precīzāk būtu- nevis palūdz, bet motivē… ar naudu, protams.

Inta
Inta

Šo jautājumu uzdevu Mūrniecei e-pastā,pēc tam pārsūtīju visiem juridiskās komisijas darboņiem,arī jurašam,e-pastā.Pirmdien komisijai atgādināšu par e-pastu !

Jānis
Jānis

Baidos, ka visu acu priekšā, ilgstoši un piesegts strādājis un strādā kremļa cilvēks. Es ceru, ka Ukrainā viņš dabūs to, ko pelnījis. Bet kas būs ar Juraša piesedzējiem te, Latvijā???

Līga
Līga

Stāsti manim, Daugaviņa!

AndrisR
AndrisR

Nekāds brīnums jau nav, jo ukraiņi jau pārpublicē to, ko par sevi ir rakstījis viņiem Jurašs.

...
...

Vai nu viņš tāds vienīgais? Lembergs sarunās ar savu lakstīgalu Veidemani vīteroja, ka viņu kā opozīcijas partijas vadītāju turēja cietumā, tāpat kā pie Putina un Lukašenko. Laikam jau tā bija aizsēdējies, ka aizmirsa par ko sēž.

Vārds*
Vārds*

Brīnums, ka nav sastāstījis ukraiņiem, ka Latvijas Dzelzceļa lietā piespriedis vainīgajiem nāves sodu. Nu ko tur ar 20 cietuma gadiem sevi ierobežot? :)

OMG
OMG

Pilnīgi skaidrs, kāpēc šī informācija vispirms parādījās NRA un tagad šeit. Un raksta autori jau arī daudz ko izsaka. Tā dēvētās Lemberga lietas mūžšenie aprakstītāji, tagad uztraucas, ka Jurašs apsūdzēts valsts noslēpuma izpaušanā, kurā ,starp citu, jau ir attaisnots. Un tas valsts noslēpums, cik atceros, bija informācijas nopludināšana, jo izskatījās, ka kārtējo blēžu kriminālās aktivitātes tiks paslaucītas zem tepiķa. Cik gan aprobežotiem jābūt cilvēkiem, lai domātu, ka kāds tagad brauc uz Ukrainu popularitāti meklēt. T. s. Lembergs taču arī tā varētu celt savus reitingus… Ak nē, viņš taču brauc citā virzienā.

Stienis
Stienis

Tur jau tā nelaime, ka Lemberga lieta ir izzīsta no pirksta. Bez šaubām – Lembis var riebties, viņš ir sarunājis un sadarījis visādu sviestu, bet domāt, ka tā lieta pret viņu ir kaut kāds tiesiskuma superpiemērs, nozīmē būt vai nu tumsoņam vai pilnīgi apsēstam ar naidu pret Lembi.
Otrs, šis karš ļoti labi izgaismo visādas divkosības, nu kaut vai tas, ka ja tūkstoši iet protestā pret Putinu, tad kovīda nav un viss ir kapitāli, bet ja tu protestē pret kovīdpasi, tad policija tev uzliek sodu. Uztvēri niansi? Tāpēc nav jābaidās kritizēt arī ikvienu, arī jauno ukraiņu zemessargu JJ.

Stienim
Stienim

Kur uzzināji par to Lembi, ka viņš pūkains? Viņa rokaspuiši teica? Cik labi, ka tādu naivu cilvēciņu kā tu, ir maz :D

ha ha
ha ha

Stienis jau tāpēc ir stienis.

sarkasms
sarkasms

Ak, Lemberga lieta izzīsta no pirksta?1 Cik tur sējumos! Tad gan labi zīduši. Un par to Covid, laikam uztraucies, ka vairs nevari iet protesta gājienos…