Plānotā nodokļu reforma var izraisīt nekontrolētu pensionēšanās vecuma celšanu

Iļja Arefjevs, IPAS “Vairo” valdes priekšsēdētājs

“Vairo” jau iepriekš norādīja, ka arvien vairāk un vairāk faktoru liecina par to, ka ideja beigt aktīvās darba gaitas, sasniedzot 65 gadus (Latvijā 64 gadus un 9 mēnešus) vairs neizskatās reāla.

Latvijas sociālais budžets šobrīd atrodas diezgan sarežģītā stāvoklī. Tādēļ Finanšu Ministrijas nodokļu reformas kontekstā piedāvātais priekšlikums nogriezt iemaksas pensiju 2. līmenī par 33% (jeb 2% punktiem no 6%) ir vērtējams kā pensiju sistēmu apdraudošs. Kaut arī iemaksas pensiju 1. līmenī tiktu palielinātas par 1% punktu, tam nav stabila finansiālā seguma nākotnē (jo pensiju 1. līmenis tiek finansēts no tekošām sociālās apdrošināšanas iemaksām).

Pensiju 2.līmeņa iemaksu potenciālā samazināšana, kas paredz novirzīt 1% pensiju 1. līmenim, signalizē par nekontrolētas pensionēšanās vecuma celšanas riskiem nākotnē. Ar esošajām iemaksām pensiju 1. līmenī nepietiek finanšu resursu, lai izmaksātu pensijas šī brīža pensionāriem 65 gadu vecumā. Samazinot iemaksas pensiju 2. līmenī, var nākties celt pensionēšanās vecumu krietni straujāk nekā pieaug sagaidāmais mūža ilgums. Tas ir acīmredzams Latvijas pensiju sistēmas apdraudējums.

Esošā pensiju 2. līmeņa iemaksu likme 6% apmērā jau ir krietni mazāka nekā sākotnēji plānotā, kas bija 10%. Tādēļ ir nepieciešams veikt šī priekšlikuma ietekmes uz pensiju sistēmas ilgtspējas izvērtējumu nākotnē. Visbeidzot jāatceras, ka pensiju 2. līmenis daudziem nākotnē būs vienīgais reālais uzkrājums. Šobrīd vidējā pensiju 2. līmeņa uzkrājuma vērtība nedaudz pārsniedz 6 tūkstošus eiro vienam dalībniekam, kamēr kopējais pensiju 2. līmenī uzkrātais kapitāls veido 8 miljardus eiro.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

4 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
Jefiņš
Jefiņš
30 d. atpakaļ

Pensijas tagad izmaksas tiem, kas jau zārkos, lai ir ko samaksāt kapračiem.

Mia
Mia
1 mēn. atpakaļ

Baigais nogurums jau 60 gados pēc 2 kovidiem, laicīgi nepieejamās medicīnas, un tie paši mediķi ir vienkārši neempātiski Slakteris. Nevajadzēja iet uz Baltijas ceļu.

Savējie
Savējie
1 mēn. atpakaļ

cik stulbi šādā kontekstā lietot vārdu “nekotrolēta”.

Debilais
Debilais
1 mēn. atpakaļ

Tā ir tikai nekaitīgākā hipotēze, jo realitāte būs daudz skarbāka.