“Palīgstrādnieks vai padomnieks – “P” burtu redzēju, pietika!”” – melošanā apsūdzētā Grevcova vainu neatzīst

Tiesā Gloriju Grevcovu

Rīgas pilsētas tiesa otrdien, 17. janvārī, turpināja izskatīt krimināllietu, kurā par nepatiesu ziņu sniegšanu apsūdzēta 14. Saeimas deputāte Glorija Grevcova. Viņa sev izvirzītās apsūdzības par nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) neatzīst.

Iesniedzot CVK partijas “Satbilitātei!” sarakstu, toreizējās deputāta amata kandidātes Grevcovas anketā ailē “darbavieta” bija rakstīts SIA “Dolo” padomniece, bet pie izglītības norādīta Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā 2013. gadā iegūtā pedagoga specializācija. Faktiski nekas no minētā nav patiesība.

Anketas aizpildīšanas brīdī Grevcova bija bezdarbniece, kas uzņēmumā “Dolo” bija strādājusi īsu brīdi ap 2013. gadu. Un nevis par padomnieci, kā norādīts anketā, bet par palīgstrādnieci.

Arī Sporta akadēmijā deputāte nav studējusi, kur nu vēl to absolvējusi. Viņai ir Balvu novada Rekavas vidusskolā iegūts diploms par vidējo izglītību.

Tomēr tiesas priekšā Grevcova noliedza, ka būtu anketā melojusi.

“Es neatzīstu savu vainu! Es apzināti neiesniedzu nepatiesas ziņas!” sacīja Grevcova.

Tiesā deputāte skaidroja, ka  2022. gada jūlijā, gatavojot dokumentus iesniegšanai CVK, viņa partijai iesniegusi elektronisku anketu ar saviem datiem. Politiķe apgalvoja, ka nav tajā uzdevusies ne par padomnieci, ne par Sporta akadēmijas absolventi. Tiesa, SIA “Dolo” kā darbavietu gan viņa esot ierakstījusi pati, bet tas esot bijis pārpratums.

Grevcova tiesai stāstīja, ka darbā konsultēja malkas pircējus, apkopa teritoriju, palīdzēja taisīt kastes, kurās kraut malku, ziemā tīrīja sniegu. Tā ir viņas vienīgā darba vieta līdz Saeimas deputāta krēslam.

Pirms dokumentu iesniegšanas CVK, partijas Vidzemes saraksta līderis Amils Saļimovs viņai iedevis parakstīšanai izdrukātu anketu. Grevcova to esot parakstījusi, nepamanot, ka tajā viņas dati mainīti: “Man nebija pamata pārbaudīt parakstīt iedotos dokumentos. Abi amati – padomniece un palīgstrādniece – taču sākas ar burtu “p””

“Iedeva kaudzi ar papīriem. Pajautāja – viss kārtībā? Viss kārtībā! Skatos – SIA “Dolo”, Rekavas vidusskola. Man taču nebija pamats meklēt vēl kaut ko. Es taču zināju, ka visas pārējās lapas man ir pilnīgi tukšas,” stāstīja apsūdzētā.

Tiesnesim bija vairāki jautājumi, tostarp – kā, parakstot dokumentus, var nepamanīt tik būtisku atšķirību kā norādīto amatu. “Jūs amatam nepievērsāt uzmanību? Ir atšķirība starp palīgstrādnieku un padomnieku,” vērsa uzmanību tiesnesis.

“Jā, nu “p” un viss, man pietika! No aizmugures kliedz Glorija, Glorija, rauj uz visām pusēm, jā, tas mani neatbrīvo no atbildības, visu saprotu. Taču tas nebija apzināts nodoms, teica apsūdzētā.

Prokurors lūdza nopratināt Saļimovu. Viņu aicinās uz nākamo tiesas sēdi. 

Grevcova pēc tiesas sēdes medijiem pauda, ka bija sniegusi patiesus datus par sevi, bet neesot visu kārtīgi pārbaudījusi.

“Medijiem tika pasniegta tā informācija, kura bija izdevīga konkrētam cilvēkam uz konkrēto brīdi. Līdz ar to nebija pamata domāt, ka tā nav patiesība. Es klusēju, jo man nebija ticības vairāk nekam. Redzēju, kā tas viss iegriezās, sapratu, ka tas nav no ļauna. Esmu priecīga, ka beidzot to pateicu. Es apgalvoju, ka es iesniedzu patiesus datus par sevi. Bet jāatzīst – mana kļūda, ka es neizlasīju kārtīgi visu pilnīgi, ka nebiju pietiekami juridiski izglītota, lai visu pārbaudītu, pārliecinātos. Bet nebija pamata neticēt tam, ka tur varētu būt kaut kas savādāk,” sacīja politiķe.

Viņa arī piebilda, ka viņai nav pamata neticēt tiesas taisnīgumam: “Pagaidām es gribu ticēt tam, ka Latvijā ir taisnīga tiesa. Nē, man nav bail zaudēt.”

Pēc otrdien, 17. janvārī, notikušās sēdes lietā izsludināts pārtraukums. Nākamā tiesas sēde plānota 14. februārī.

Kā zināms, Grevcova ievēlēta 14. Saeimā kā viena no partijas “Stabilitātei!” deputātēm, tomēr plašāku atpazīstamību viņa izpelnījusies ar savu darbību sociālajā vietnē “TikTok”.

“TV3 Ziņas” vēstīja, ka jaunievēlētā partijas “Stabilitātei!” deputāte  Grevcova  melojusi par savu darbavietu, pirmsvēlēšanu laikā CVK apzināti iesniedzot nepatiesu informāciju par to. Turklāt Grevcova CVK sniegusi nepatiesu informāciju arī par iegūto izglītību Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (LSPA). 

Partijā norādīja, ka saistībā ar izskanējušo informāciju par Grevcovas neatbilstībām 14. Saeimas kandidāta pieteikumā CVK esot pieļauta “pārrakstīšanās kļūda”, par kandidātu aizpildot sadaļu “Izglītība”.  “Stabilitātei!” arī norādīja, ka vērsusies Valsts policijā ar iesniegumu par neslavas celšanu par “nepatiesas, personu nomelnojošas informācijas izplatīšanu publiskajā plašsaziņas līdzeklī”.

2022. gada oktobrī pret Grevcovu ierosināto lietu par iespējami apzinātu nepatiesu ziņu sniegšanu prokuratūra nodeva Rīgas pilsētas tiesai.

Pirmā tiesas sēde Grevcovas tiesāšanai par iespējamu melošanu CVK  bija pavisam īsa, jo, lai sāktu deputātes tiesāšanu, bija jālūdz Saeimas atļauja. Šogad janvārī Saeima piekrita kriminālvajāšanas turpināšanai pret deputāti.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: TV3 un LTV ziņas

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


4
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
rimševičs
rimševičs

Paraksts uz dokumenta nozīmē, ka iepazinās un piekrīt. Punkts. Citādi nevienam parakstam nebūtu nekādas nozīmes – neizlasīju, neredzēju, nesapratu utt. Nav jau tā anketa ķīniešu valodā, ka varētu teikt – nu jā, laikam neizlasīja vai nesaprata

Stabilitātes vēlētājs
Stabilitātes vēlētājs

Tad vajag lai ir visiem viens likums. Savādāk kad citiem (no pareizajām partijām) tāda šaize sanāk, tad atrunājas, ka tik daudz papīri jāparaksta, nav laika lai visus izlasītu, ka uz galda nolikta kauda ar papīriem kuri jāparaksta. Vismaz pāris reizes manas dzīves laikā pa tv amatpersonas savu parakstu uz kaut kādiem lēmumiem ir attaisnojušas šādā veidā.Bankās jau arī neviens negrib gaidīt, kamēŗ cilvēks rūpīgi visu izlasīs, arī to kas ar mazajiem burtiņiem. Un ja kāds domā ka viņas anketa kādam vēlētājam interesēja, ka piemēram es būtu balsojis savādāk, tad kļūdās. Esmu vīlies visu laiku pie varas esošajās partijās, bet es… lasīt vēl »

Deputāta palīgs
Deputāta palīgs

Turpmāk anketās jāraksta “palīgs”. Tad nav jautājumu. Deputāta palīgs vienlaicīgi ir palīgstrādnieks un padomnieks.

Linguist
Linguist

Nu, Pakaljlaizis arii saakas ar P, un ne tas vien…. ;-)