Mediķu biedrības: Valdība ir nespējīga krīzes vadībā, likumsakarīga būtu valdības demisija

Krišjānis Kariņš

Valdības lēmumi attiecībā uz Covid-19 ierobežošanu nedos vēlamo efektu, turklāt pašreizējā situācijā ir grūti atrast dialogu ar valdību, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” atzina Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Roberts Fūrmanis.

Līdzīgu secinājumu mediķu organizācijas pauda paziņojumā medijiem, piebilstot, ka šajā situācijā būtu likumsakarīga valdības demisija.

Šonedēļ stājās spēkā valdības izsludinātā ārkārtas situācija un virkne ierobežojumu Covid-19 izplatības mazināšanai. Tomēr Fūrmanis norādīja, ka Latvijā bija jānosaka krietni stingrāki ierobežojumi.

“Mūsuprāt, šie pieņemtie lēmumi un situācija, kāda ir šobrīd valstī, nedos vēlamo efektu un tai nebūs nekādas būtiskas ietekmes uz saslimstības mazināšanos,” sacīja Ārstu biedrības viceprezidents.

Mediķu ieskatā būtu maksimāli jāsamazina cilvēku kontaktēšanās – vismaz par 40–60%. Un tas nozīmētu ļoti stingrus ierobežojumus gan pret Covid-19 vakcinētajiem, gan nevakcinētajiem.

“Šobrīd mēs redzam, ka šāds regulējums nav pieņemts. Līdz ar to situācija veselības aprūpes  sistēmā jau ir katastrofāla, un tā turpinās būt katastrofāla. Mēs neredzam nekādu ieguvumu no ierobežojumiem, kas ir pieņemti,” piebilda ārsts.

Turklāt Latvijas Ārstu biedrība pašlaik neredz veidu, kā sarunāties ar valdību, jo dialogs nenotiekot. “Bija Krīzes vadības padomes sēde, kurā ekspertu darba grupa, konsultējoties ar epidemiologiem, piedāvāja savu redzējumu, kas faktiski netika ņemts vērā.

Līdz ar to ļoti grūti atrast dialogu ar valdību, lai tomēr lēmumi, ko pieņem valdība, būtu krietni saprātīgāki,” atzina Fūrmanis.

Taujāts par iespējamu pacientu šķirošanu slimnīcās, mediķis pastāstīja, ka faktiski ārstiem nāksies uzņemties lēmumus par to, kuriem pacientiem varēs un kuriem nevarēs nodrošināt ārstēšanu. “Šie lēmumi nav viegli, tie ir ļoti grūti. Šie lēmumi atstāj arī juridiskas sekas. Šobrīd ir izveidojusies situācija, ka šo lēmumu pieņemšanu valsts ir atstājusi ārstu ziņā, jo

mūsu rīcībā nav zināms, ka būtu pieņemts regulējums par šķirošanas algoritmu vai to, kā ārstiem rīkoties situācijā, kad palīdzības sniegšana visiem pacientiem kļūst neiespējama,” viņš pastāstīja.

Līdzīgi kā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule, arī Fūrmanis, atsaucoties uz epidemiologu prognozēm, sacīja, ka situācija slimnīcās varētu uzlaboties vien ap Ziemassvētkiem vai pēc gadumijas.

Arī mediķu profesionālo organizāciju – Ārstu biedrības, Latvijas Jauno ārstu asociācijas un Latvijas Māsu asociācijas – paziņojumā medijiem norādīts uz valdības nespēju konstruktīvi un pārdomāti vadīt krīzi.

“Diemžēl pēdējo valdības pieņemto un nepieņemto lēmumu sekas būs simtiem un tūkstošiem mirušo.

Valdības rīcība vairs nav tikai neizlēmīga, tā ir uzskatāma par nolaidīgu un noziedzīgu pret Latvijas iedzīvotājiem,” norādīts paziņojumā. Kopš pandēmijas sākuma Latvijā miruši 2806 ar Covid-19 inficētie.

Esošajā situācijā vienīgais veids, kā ierobežot nekontrolēto Covid-19 izplatību, esot nekavējoties un maksimāli ierobežot nevajadzīgus iedzīvotāju kontaktus. Ierobežojumiem esot jābūt stingriem, skaidri saprotamiem, tūlītējiem un labi kontrolējamiem. Lēmumu pieņemšana nedrīkst būt novilcināta, tai jābūt operatīvai un konstruktīvai, uzsvērušas mediķu organizācijas.

“Valdība savos lēmumos ir absolūti neētiska, jo augstāk par cilvēku dzīvību vērtē īstermiņa ieguvumus, piemēram, teātra vai koncerta apmeklējumu. Profesionālās mediķu organizācijas uzskata, ka esošā situācija nepārprotami parāda valdības nespēju risināt krīzes situāciju valstī, tāpēc likumsakarīga būtu valdības demisija un neatkarīgu profesionāļu valdības izveidošana,” norādīja mediķu profesionālās organizācijas.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


4
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
strebe
strebe

Mediķi jau paši sasmērējušies ne pa jokam visaš lietas par tām gultiņām un superprodzektiem menedzēšana’, būvēšana un imtēšanā
Bet- vieglāk pārstrādāt un saņet dubulto samaksu par virsstundām nekā atgādināt valdībai, ka vajag vairāk budzeta vietu studentiem – bet kam gan vajag konkurentus pie siles? Kam te vajag kaut kādas jaunas māsas un arstus- smieklīgi

Stienis
Stienis

Es domāju, ka arī ārsti ir pilnīgi nojūgušies.

Stienis
Stienis

Tik vien? Tikai -2 ? :)))) Lai vai kā – laiks parādīs, ka jūsu tik mīlētā vakcīna šo sērgu neizskaudīs, un ja vien jūs nepārtiktu tikai no LV informatīvās telpas, jūs to zinātu jau tagad.

TTT
TTT

Vai mediķu biedrības redz kādu, kurš būtu gatavs tagad sēsties pie stūres. Nebūsim naivi, visi tagad sēž un priecājas, ka viņiem tas nav jādara…. gadu pirms vēlēšanām.