Ļaudis pulcējas akcijā “Priekšvēlēšanu aģitācija tikai valsts valodā!”

Atsaucoties dzejnieces Māras Zālītes un citu Latvijas inteliģences pārstāvju un kultūras darbinieku aicinājumam, ļaudis šodien pulcējās pie SEPLP biroja atbalsta akcijā par latviešu valodu kā vienīgo valodu Eiropas parlamenta debatēs sabiedriskajos medijos.

Video autors: Krišjānis Kļaviņš

Pikets tika pieteikts laikā no pulksten 13.00 līdz 15.00. Aptuveni 100 cilvēku pulcējās pie ēkas Meistaru ielā 10, kurā atrodas Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) birojs.

Ieradās virkne aktīvistu un politisko spēku pārstāvju, klāt bija arī komponists Zigmārs Liepiņš un citi sabiedrībā zināmi ļaudis. Sanākušie vienojās aicinājumā nepieļaut politiskās debates krievu valodā sabiedriskajos medijos.

.

Ļaužu skaits turpina pieaugt Foto: Kristīne Jarinovska

Lielu daļu latviešu inteliģences uztraukušas un bažīgus darījušas sabiedrisko mediju dīvainā uzvedība, paužot nodomu rīkot priekšvēlēšanu debates krievu valodā, ignorējot valsts valodas lietošanas likumu un paužot manipulatīvus apgalvojumus.

Izglītības un kultūras darbinieki atklātā vēstulē aicināja Latvijas Televīzijai atteikties no plāna rīkot Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu kandidātu debates krievu valodā, kurā kultūras ļaudis atgādina par Satversmi un Krievijas sākto karu Ukrainā (Izglītības un kultūras darbinieki atklātā vēstulē aicina plašsaziņas līdzekļus atteikties no plāna rīkot EP vēlēšanu kandidātu debates krievu valodā, atgādina par Satversmi un elementāru pašcieņu kara apstākļos – Puaro.lv).

Turpretī Latvijas televīzijas galvenā redaktore Sigita Roķe LTV vārdā publicēja paziņojumu, ka negrasās atcelt EP priekšvēlēšanu debates agresorvalsts valodā.

“Valsts iestāžu un politiķu publiskos paziņojumus uzskatām par mērķtiecīgiem centieniem ietekmēt sabiedriskā medija darbību, kas brīvā un demokrātiskā valstī nav pieļaujams. Tāpēc neatkāpsimies no būtiskā uzdevuma priekšvēlēšanu debatēs uzrunāt iespējami plašu auditoriju,” komentē LTV galvenā redaktore Sigita Roķe.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
plakta
plakta

Pensionētas dāmītes paņēmušas līdzi izklaide te dažus spruktiņus un atrāda sevi, par to ar dziesmām- bez tām jau nesākas neviens Dievkalpojums un izklaides saiets

nīlzirgs
nīlzirgs

Valsts valodu pilsoņi zina. Vēlēt var tikai pilsoņi. Debates ir aģitācija vēlētājiem. Kāda velna pēc debates ir jārāda saprotami citiem, kas nepiedalās procesā?

patriots
patriots

Krievu valoda — imperiālisma valoda. Jau caru laikos.