Bordāns nomuļļājis lēmumu par partijai pietuvinātas tiesu izpildītājas disciplinārlietu

Jānis Bordāns

Tieslietu ministram Jānim Bordānam tiesu izpildītāji dalās divās šķirās – Jaunajai konservatīvai partijai pietuvinātajos, kuri, izmantojot varas pozīcijas, jāpaglābj no nesmukumiem, un pārējos, kuri sodāmi pēc Bordāna partijas, tiesas un taisnības ieskatiem, vēsta nra.lv.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns novilcinājis lēmuma pieņemšanu par disciplinārlietas ierosināšanu pret Jaunās konservatīvās partijas biedriem pietuvināto tiesu izpildītāju Aigu Augustovu, liecina Zvērinātu tiesu izpildītāju disciplinārlietu komisijas lēmums par disciplinārlietas izbeigšanu pret partijas simpatizanti.

Pērn 8. jūnijā Tieslietu ministrijā (TM) saņemta sūdzība par zvērinātas tiesu izpildītājas A. Augustovas rīcību. Atbilstoši Tiesu izpildītāju likumam tieslietu ministram 30 dienu laikā no zvērināta tiesu izpildītāja rakstveida paskaidrojuma saņemšanas par sūdzībā minēto bija jāpieņem lēmums par disciplinārlietas ierosināšanu. Konkrētajā gadījumā jautājums bija izlemjams līdz pērnā gada 31. augustam.

Nokavē termiņu

TM paskaidrojumus no A. Augustovas saņēmusi 29. jūnijā. Savukārt, 7. jūlijā par konkrēto gadījumu TM saņēmusi vēstuli no Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes. Disciplinārlietu komisijas lēmumā nav norādīts, kādi spēki tieslietu ministram traucējuši laikus pieņemt lēmumu par disciplinārlietas ierosināšanu. Lēmumu ministrs pieņēmis tikai pērnā gada 7. septembrī.

Disciplinārlietu komisijas lēmumā teikts sekojošais: “Atbilstoši Tiesu izpildītāju likuma 56. panta trešajā daļā noteiktajam termiņam jautājums par disciplinārlietas ierosināšanu bija izlemjams līdz 2020. gada 31. augustam, taču disciplinārlieta ierosināta ar Ministru prezidenta biedra, tieslietu ministra 2020. gada 7. septembra rīkojumu Nr. 1-1/212.

Ievērojot minēto, Disciplinārlietu komisija uzskata, ka pret zvērinātu tiesu izpildītāju X (A. Augustovu) ierosinātā disciplinārlieta ir izbeidzama, jo tā ierosināta pēc Tiesu izpildītāju likuma 56. panta trešajā daļā noteiktā termiņa, tomēr, izvērtējot disciplinārlietas materiālus, kā arī pilnvarotā pārstāvja komisijas sēdē norādīto, Disciplinārlietu komisija konstatēja, ka zvērināta tiesu izpildītāja X (A. Augustova), aprēķinot amata atlīdzības taksi procentos, nav ievērojusi Noteikumu Nr. 451 2., 5. un 12. punktu un ir pieļāvusi matemātiska aprēķina kļūdas”.

Disciplinārlietu komisijas lēmumā arī norādīts, ka “atbilstoši Tiesu izpildītāju likuma 69. pantam lēmums nav pārsūdzams”.

Partijnieku solidaritāte

Par tik spīdošu lietas risinājumu varētu sapņot ikviens Disciplinārlietu komisijas dzirnās nonākušais tiesu izpildītājs. Taču ne visiem tiesu izpildītājiem ir sakari J. Bordāna partijā.

Tiesu izpildītāju likums paredz, ka paskaidrojumu sniegšanai uz Disciplinārlietu komisijas sēdi var tikt aicināts arī pats tiesu izpildītājs. Konkrētajā gadījumā arī A. Augustova aicināta uz sēdi, taču viņas vietā ieradies J. Bordāna partijas Rīgas domes deputāts, palīgs un mediācijas pakalpojumu sniedzējs A. Augustovas birojā Valters Bergs.

Par šo epizodi Disciplinārlietu komisijas lēmumā lasāms sekojošais: “Uz sēdi mutvārdu paskaidrojumu sniegšanai bija aicināta ierasties zvērināta tiesu izpildītāja X (A. Augustova). Disciplinārlietu komisijas sēdē piedalījās zvērinātas tiesu izpildītājas X (A. Augustovas) pilnvarotais pārstāvis V.B. (Valters Bergs), kurš paskaidroja, ka par rīkojumā par disciplinārlietas ierosināšanu norādītajiem apstākļiem zvērināta tiesu izpildītāja X (A. Augustova) iesniedza rakstveida paskaidrojumus”.

Lēmumā nekur nav pieminēts ka V. Bergs ir tieslietu ministra J. Bordāna partijas biedrs un A. Augustovas biroja līdzstrādnieks, kas rada interešu konflikta situāciju, un komisijai būtu bijis jāvērtē, cik šāda partejiskā pārstāvība ir ētiska. 

Pārkāpuma būtība

Lai izvairītos no nekustamā īpašuma izsoles A. Augustovas lietvedībā, esošais parādnieks veicis steidzamu parāda atmaksu 94 000 eiro, ieskaitot šo summu tiesu izpildītājas kontā. Atbilstoši spēkā esošajiem noteikumiem no šīs summas tiesu izpildītājam sev par labu jāatskaita amata atlīdzības takse. Konkrētajā gadījumā A. Augustova, pēc parādnieka G. J. aprēķiniem, atskaitījusi sev aptuveni pusotru tūkstoti lielāku summu nekā viņai pienākas atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem. Par notikušo parādnieks vērsās ar sūdzību TM.

Neatkarīgajai komentēja lietpratēji, nepareiza atlīdzības takses aprēķināšana esot visai izplatīta parādība. Reti kurš no parādniekiem to pamanot un vēl retāk par to sūdzoties.

Augustova, bordānisti un Rīgas dome

Savukārt kompetentie avoti Rīgas domē par V. Bergu zināja stāstīt, ka viņš domē izrāda īpašu aktivitāti, mēģinot caurskatīt visas Rīgas domes struktūrvienību un nodibinājumu ar parāda piedziņu saistītās lietas.

Sociālos tīklos redzams, ka V. Bergs nav vienīgais J. Bordāna partijas biedrs, kuru vieno partija un A. Augustova. Tāds ir arī J. Bordāna partijas biedrs – Rīgas domes vēlēšanās caurkritušais, bet tagad J. Bordāna partijas biedrenes Lindas Ozolas vadītās Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas galvenais referents Ilgvars Brakovskis. Viņš deputāta kandidāta anketā norādījis, ka ir A. Augustovas biroja jurists.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: nra.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Koma
Koma

parasta politatstrādāšana- ne jau tikai JKP atstrādā saviem saimniekiem

Artuss
Artuss

Ir jāpadzen šis sociopāts ar steigu,kamēr viņš valsti nav iedzinis kaunā visai pasaulei.Labi.Amerikāņus viņš paņēma uz pārsteigumu,bet drīz viņi attapsies un Bordāns vairs netiks gaidīts .