Ar 60% varbūtību prognozē referendumu par Saeimas atsaukšanu

Foto: Saeima.lv

Šobrīd par referenduma ierosināšanu ir parakstījušies gandrīz 41 tūkstotis iedzīvotāju, kas ir nedaudz vairāk par ceturto daļu nepieciešamā parakstu skaita. Iespēju, ka referendums tiks ierosināts, bukmeikeri vērtēt ar 60% varbūtību.

Tomēr Saeimas atsaukšana novērtēta vien ar 30% varbūtību.

Referenduma ierosināšanai nepieciešams savākt aptuveni 155 tūkstošus parakstu gada laikā. Parakstu vākšana ir notikusi arī iepriekš, tomēr šobrīd mediķu neapmierinātība ar solījumu nepildīšanu par algu celšanu, pašvaldību reforma, vairāku miljonu eiro piešķiršana partijām un aktīvā opozīcija Saeimā likusi mobilizēties lielākam skaitam parakstītāju nekā citās reizēs, norāda “Betsafe”. Tas gan vēl negarantē, ka parakstītāju aktivitātes vilnis nenoplaks.

Tomēr fakts, ka parakstu vākšanai ir dots gads, nozīmē, ka laika ir gana vairākiem parakstu vākšanas posmiem. Līdz izšķirošajam datumam – 2020. gada 14. novembrim, skandālu vēl būs daudz, un katrs no tiem var kļūt par kāda cilvēka iemeslu iniciatīvai pielikt savu parakstu. Tādēļ ir samērā ticami, ka referendums tiešām notiks.

Tajā pašā laikā Saeimas atlaišanai nepieciešamais balsu slieksnis ir ļoti augsts – divām trešdaļām iepriekšējās Saeimas vēlētāju referendumā ne tikai jāpiedalās, bet arī jānobalso par parlamenta atlaišanu. Tas nozīmē, ka par Saeimas atlaišanu nepieciešams vairāk nekā pusmiljons balsu.

Salīdzinājumam – par Saeimas opozīcijā palikušajām partijām “Saskaņu” un Zaļo un zemnieku savienību iepriekšējās vēlēšanās kopā nobalsoja 250 tūkstoši vēlētāju.

Nav šaubu, ka par Saeimas atlaišanu aģitēs arī citi politiķi, piemēram, neatkarīgie deputāti ar Aldi Gobzemu priekšgalā. Līdz ar to koalīcijas partijas atslābt nedrīkst un arī tām nepieciešams nepārtraukti uzrunāt vēlētājus, lai pārliecinātu, ka Saeimas atlaišana šajā brīdī Latvijai par labu nenāks.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā minēto tautas kalpu izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, lēkšošanu no vienas partijas uz citu un pārējos sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
vaine
vaine

Nu vispār tas jau ir referendums lai pakāstu paši savus 3 milonus.