Pirmais darbs atnākot mājās no darba, ir pagatavot vakariņas bērnam, jo bieži vien vēl pat nav bijusi iespēja pārģērbties, kad mazuļi jau nepacietīgi prasa: ”Kas būs vakariņās?” Pieci ēdieni, ko vecāki ļoti ātri var pagatavot paši vai pat kopā ar bērnu, un vakariņas bērnam gatavas!
“Lai mazajiem pagatavotu veselīgu maltīti, nepatērējot daudz laika, ir jāzina daži pavisam vienkārši paņēmieni. Mājās vienmēr jābūt vismaz 3 veidu dārzeņiem un 2-3 veidu augļiem, no kuriem pavisam ātri var pagatavot veselīgu uzkodu – dārzeņu strēmelītes. Iesaku ledusskapī glabāt jogurtu, konservētas pupiņas vai turku jeb auna zirņus, no šiem produktiem var pagatavot uzkodu mērcīti. Tāpat pagatavojot divas vēršacis un pasniedzot ar tomātu avokado, iznāk lieliskas vakariņas,” saka šefpavārs Normunds Baranovskis.
Ikviena no receptēm neaizņems vairāk par 10 minūtēm, turklāt, gatavojot bērniem, būsi pagatavojis maltīti visai ģimenei.
Burito ar tomātu omleti, avokado un šķiņķi
Sastāvdaļas:
Tortilja (pilngraudu) – 4 gab.
Olas lauku – 3 gab.
Tomāts – 1 gab.
Avokado – 2 gab.
Laims – ½ -1 gab. sulai
Kūpināts, vītināts vai žāvēts šķiņķis – 4-8 šķēles
Eļļa cepšanai
Pipari
Sāls
Pagatavošana:
Sakarsē pannu, pievieno eļļu, sakuļ olas, pievieno tām sāli un piparus. Sagriež tomātu ripiņās, lej olas pannā un pieliek klāt tomātu ripiņas. Pannai uzliek vāku un cep 4 min. uz mērenas uguns, lai nepiedeg. Tikmēr sagriež avokado un saspaida to ar dakšiņu, pievieno sāli, piparus un laima sulu, cik vēlas. Omleti, šķiņķi un avokado masu tin tortiljā un cep to kraukšķīgu uz pannas.
Ķiploku eļļā sautēti mazie burkāniņi ar pašmāju humusu
Sastāvdaļas:
Mazie burkāniņi – 2 paciņas.
Olīveļļa – 2-3 ēdamk.
Ķiploks – 2 daivas
Rozmarīns – 1 zariņš
Humusam:
Turku jeb auna zirņi – 400 g
Zemesriekstu sviests – 2 ēdamk.
Olīveļļa – 2 ēdamk.
Citrona sula – 1-2 ēdamk.
Sāls – pēc garšas
Pagatavošana:
Sakarsētā pannā pievieno eļļu ar rozmarīna zariņu saspiestām ķiploka daivām ar visu mizu. Samazina karstumu, lai eļļa sautētos, nevis degtu. Liek burkāniņus un sautē. Uzliek pannai vāku, bet laiku pa laikam pakrata pannu, lai apmaisītu burkānus. Ja burkāniņi ir mazi un tievi, tie būs gatavi 5 minūtēs. Tikmēr liek visas humusa sastāvdaļas blenderī un samaļ humusu. Burkāniņus liek uz papīra salvetes, lai netecētu liekā eļļa, pārkaisa tos ar sāli un pasniedz ar humusu.
Lavašs ar lasi, gurķi, sezonas zaļumiem un krēmsieru
Sastāvdaļas:
Lavašs – 1 gab.
Gurķis – 1 gab.
Lasis šķēlītēs – 160 g
Krēmsiers ar zaļumiem un ķiploku – 100 g
Lapu salāti
Zaļumi
Pagatavošana:
Lavašu sagriež četrās vienādās daļās. Katrai daļai vienu pusi apsmērē ar krēmsieru, liek zaļumus, laša šķēlītes un gurķi. Satin rullītī.
Kartupeļu gnoči ar tomātu mērci, svaigu baziliku un rīvētu sieru
Sastāvdaļas:
Kartupeļu gnoči – 1 paciņa
Tomātu mērce ar rukolu un maskarpone – 1 gab.
Baziliks – 1 bunte
Cietais siers – pēc garšas
Pagatavošana:
Uzvāra ūdeni, pievieno gnoči un tos novāra. Tikmēr karsē pannā mērci un pievieno baziliku. Mērcē liek gatavos gnoči, savāra kopā. Pasniedz ar rīvētu sieru.
Medū karamelizēti banāni ar kanēli un pekanriekstiem, pasniegti ar bezpiedevu jogurtu
Sastāvdaļas:
Banāni – 4 gab.
Medus – 1 ēdamk.
Sviests – 2 ēdamk.
Pekanrieksti – 100 g
Kanēlis – 2 standziņas
Bezpiedevu jogurts – 400 g
Pagatavošana:
Sargiež banānus gareniski vai ripiņās. Sakarsē pannu, pievieno riekstus un nedaudz tos pagrauzdē bez taukvielām. Tad pievieno sviestu un medu. Kad sviests pakusis, liek tajā banānu un viegli apcep. Pasniedz ar jogurtu.
Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!
Avots: Šefpavāra Normunda Baranovska receptes