Cilvēki vairāk izvēlas putnu un cūkgaļu, kaut gan Latvijā iegūtā liellopa gaļa ir daudz labākas kvalitātes, norāda speciālisti raidījumā LR1 “Kā labāk dzīvot.”
Latvijā netiek uzskaitīts, vai gaļas lopi ir audzēti, izmantojot antibiotikas vai bez to pielietošanas. Turklāt arī bioloģiskajās saimniecībās drīkst izmantot antibiotikas atsevišķos gadījumos.
Rūpnieciskajā lopkopībā antibiotiku kopīgais patēriņš ir liels. Antibiotiku lietojums lopkopībā ietekmē cilvēka veselību, atgādina raidījums. Pašmāju lielfermās izplatīta neracionāla antibiotiku lietošana, neievērojot devas. Latvija ir trešajā vietā Eiropā antibiotiku lietošanā lieliem mājlopiem. Katrs Latvijas iedzīvotājs gadā apēd aptuveni 60 kg gaļas. Viens no iemesliem, kāpēc būtu vērts apsvērt savas attiecības ar gaļu, neapšaubāmi ir tās kvalitāte.
Ļoti daudzos pētījumos atklājas, ka, pat nogaidot laiku, kas nepieciešams, lai antibiotikas izvadītos no dzīvnieka organisma pirms kaušanas, tomēr saglabājas rezistentie celmi. Pārmērīgā un nekontrolētā antibiotiku lietošana lopkopībā vēl vairāk veicina jau tā plaši izplatītu rezistento celmu veidošanos. Vēlāk tas ietekmē arī cilvēku veselību – mūs, cilvēkus, grūtāk ārstēt ar antibiotikām, jo baktērijas ir kļuvušas izturīgākas un uz antibiotikām nereaģē, raidījumā stāsta speciālisti.
Vai Latvijā vispār iespējams nopirkt tīru gaļu?
Diemžēl neviens to apgalvot nevar. Jāņem vērā – jo īsāks ir produkta ceļš no ražotāja līdz patērētājam, jo mazākas ir kvalitātes zuduma iespējas. Jo ceļš ir garāks, jo zemāka ir produkta kvalitāte. Labas izcelsmes gaļa gardēžiem maksā ļoti dārga, bet nopērkot gaļu no blakus esošas saimniecības, tā nebūs sliktāka. Toties būs īsāks ceļš un lielāka uzticamība produktam. Ja tiešām gribas gaļu ēst katru dienu, tad izvēlaties to, kas ir blakus. Ēst katru dienu rūpniecisko gaļu gan nevajadzētu.
Kāda ir situācija ar putnu gaļas kvalitāti Latvijā?
Putniem ir ļoti ātra vielmaiņā, tāpēc ievadītās antibiotikas tiek izvadītas ārā ļoti ātri. Krietnu laiku pirms kaušanas antibiotikas netiek lietotas. Latvijā ražošanas uzņēmumi labās prakses vadlīnijas tiek ievērotas. Putnu gaļā antibiotiku atliekvielu praktiski nav, bet rezistentie celmi ir visur. Putnu lielražošanā turklāt slimos putnus individuāli neārstē, tāpēc slimie putni nenonāk kopējā gaļas piedāvājumā, atšķirībā no cūku vai liellopu audzēšanas prakses, kur slimos lopus sūta uz kautuvēm un šo gaļu pēc tam izmanto, piemēram, desu ražošanā.
Vai Latvijā ražotā gaļa ir drošāka un kvalitatīvāka par gaļu, kas tiek ievesta no citām valstīm?
Ja runā par lielražošanu, tad Polijas, Latvijas vai citas Es valsts prasības dzīvnieku audzēšanā un turēšanā ir vienādas, attiecīgi kvalitātes ziņā līmenis apmēram ir vienādas un lielas atšķirības nav. Vienīgais, kas cilvēkus šajā ziņā varētu interesēs, ir patriotiskās jūtas – vēlme pirkt vietējo audzējumu.
Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!
Avots: KasJauns