Lieldienu maltīte: viegli pagatavojamu un neierastu ēdienu receptes svētku cienastam – kraukšķīga bagete ar sparģeļiem un Benedikta olu, plātsmaize “Vēršacs” un vieglā ananāsu pasha desertam no šefpavāra Normunda Baranovska un veselīga uztura speciālistes Ingas Pūces recepšu apcirkņiem.
KRAUKŠĶĪGĀ BAGETE AR SPARĢEĻIEM UN BENEDIKTA OLU
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes
Porciju skaits: 4
Nepieciešams:
Svaigi sparģeļi – 1 bunte
1/2 laima sula
Svaiga bazilika lapiņas – 5 gab.
Svaigas piparmētras lapiņas – 6 gab.
Maskarpones siers – 1 ēdamkarote
Medus – 1/2 tējkarote
Bagete – 1 gab.
Ķiploka daiviņa, nomizota, pārgriezta uz pusēm – 1 gab.
Svaigs lasis – 300 g
Olas – 4 gab.
Etiķis – 2 ēdamkarotes
Akmens sāls, svaigi malti piecu graudu pipari – pēc garšas
Olīveļļa cepšanai
Dilles, rukola, redīsi – dekorēšanai
Pagatavošana:
Gatavo krēmu. Katlā uzvāri ūdeni. Sadali divās daļās sparģeļu buntīti, vienu daļu sparģeļu salauz stienīšos un liec katlā vārīties aptuveni 3 minūtes.
Liec sparģeļus traukā, pievieno laima sulu, piparmētru un baziliku.
Sablenderē un caur sietiņu nospied šķidrumu.
Pievieno maskarpones sieru, sāli un medu. Sablenderē līdz krēmīgai konsistencei.
Sagatavojam bageti. Pārgriez bageti uz pusēm un tad šķērsām, ierīvē ar ķiploka daiviņu un grauzdē uz sausas, sakarsētas pannas. Sadali gabaliņos.
Uzlej lasim nedaudz eļļas un apcep sakarsētā pannā no visām pusēm, līdz lasis ir zeltains.
Kad maize ir apgrauzdēta, sausā pannā grilē pannā atlikušos sparģeļus.
Gatavo Benedikta olas – katliņā uzvāri ūdeni, pievieno etiķi un turpini vārīt uz nelielas uguns. Iesit olu, pagaidi, līdz tā apraujas, un turpini vārīt 2 minūtes. Kad gatava, izņem olu no katliņa ar putu karoti un liec šķīvī.
Uzsmērē uz grilētās bagetes sparģeļu krēmu, kārto uz tā grilētos sparģeļus un apcepto lasi, kas sadalīts gabaliņos.
Uzliec olas, pievieno sāli un piparus.
Pirms pasniegšanas dekorē ar zaļumiem un redīsiem.
PLĀTSMAIZE „VĒRŠACS”
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes
Porciju skaits: 4
Nepieciešams:
Kārtainā sviesta mīkla – 400 g
Olas – 6 gab.
Kūpināts bekons – 200 g
Pākšu zirņi – 1 sauja
Timiāns – 4 zariņi
Sāls, pipari – pēc garšas
Pagatavošana:
Sakarsē cepeškrāsni līdz 220°C.
Atkausē mīklu. Mīklas plāksnes savieno kopā un izrullē vienā garā mīklas plātī.
Izrullēto mīklu liec formā un cep cepeškrāsnī 10 minūtes.
Uz pannas apcep bekonu ar timiānu.
Izceptās mīklas formā liec bekona šķēlītes, pākšu zirņus, pievieno olas.
Samazini cepeškrāsnī temperatūru līdz 160°C un cep plātsmaizi, kamēr tā gatava.
Pirms pasniegšanas plātsmaizi apkaisi ar sāli un pipariem.
Padoms: Mīklas cepšanai vari izmantot folija veidni – saliec foliju vairākās kārtās, ieloki maliņas uz augšu, cik vien lielas un platas vēlies, un liec tajā cepties mīklu.
VIEGLĀ ANANĀSU PASHA
Pagatavošanas laiks: 1 stunda
Porciju skaits: 8
Nepieciešams:
Želatīns – 20 g
Konservēti ananāsi (gredzenos), sagriezti nelielos gabaliņos – 300 g
Graudainais biezpiens – 300 g
Citrons – 1 gab.
Laims – 1 gab.
Cukurs – 2 ēdamkarotes
Vaniļas cukurs – pēc garšas
Olu baltumi – 3 gab.
Augļi un ogas pēc izvēles – dekorēšanai
Pagatavošana:
Traukā ieber želatīnu, pārlej ar 150 ml aukstas ananāsu sulas (kurā bija ananāsi) un noliec siltā vietā uz 10 minūtēm, lai želatīns uzbriest.
Uzsildi (bet nevāri) šķidrumu ūdens peldē, līdz želatīns ir izkusis, un ļauj nedaudz atdzist.
Bļodā sajauc biezpienu, abu citrusu sulas (1 ēdamkarote no katra citrusa) un smalki sarīvētas miziņas, cukuru, vaniļas cukuru un ananāsu gabaliņus.
Sakul olu baltumus stingrās putās un lēnām iemaisi biezpiena masā.
Pievieno ananāsu sulu ar želatīnu un iemaisi.
Pildi masu formā un liec ledusskapī atdzesēties uz 2 stundām.
Īsi pirms pasniegšanas izņem no ledusskapja un dekorē ar augļiem un ogām.
Labu apetīti un Priecīgas Lieldienas!
Sekojiet mums Facebook un Twitter!