Lolita Neimane, RSU studiju programmas „Uzturs” vadītāja un atzīta diētas ārste, neslēpj sava slaidā auguma un labā izskata noslēpumus un atklāj, ka ēd mājās gatavotu ēdienu. Turklāt nevis ceptu uz pannas, bet cepeškrāsnī. Diētas ārste uzsvaru liek uz dārzeņiem, zaļumiem un garšaugiem, kā arī izvairās no sāls lietošanas. Tas, kas veselīgs, iegaršojas, ir pārliecināta Lolita.
Latvijā var nopirkt labas kvalitātes produktus, ko nevar teikt par gatavo produkciju, tāpēc gandrīz visu gatavoju pati, stāsta daktere Neimane. Galvenā tehnika viņas virtuvē ir mazs kombains ar maināmām rīvēm, kas griež un šķērē.
Diētas ārste neslēpj, ka viņai patīk eksperimentēt un pagatavot kaut ko no tā, kas ir ledusskapī. Neciešu, ja ledusskapis ir pārpilns ar produktiem un kaut kas ir jāizmet tāpēc, ka beidzies derīguma termiņš, vai jāapēd, jo kļūst vecs – sacepumā vai zupā var izmantot visu, kas ir mājās, un tikai pēc tam pirkt no jauna, teic Neimane. Visbiežāk diētas ārste mēdz iepirkties Rīgas Centrāltirgū.
Augļus, sevišķi ziemā, RSU studiju programmas „Uzturs” vadītāja pērk maz – lietā tiek liktas pašas sasaldētās ogas. Ledusskapja saldētavā savu kārtu gaida arī cūku pupas un pākšu pupas, kabači, cukīni, sautētas sēnes.
Lolitas Neimanes ēdienkarti galvenokārt veido dažādi dārzeņi, zaļumi, – sīpoli, ķiploki un burkāni ir viņas iemīļotākā trijotne. Gaļu uztura speciāliste neēd bieži, bet ja to dara, cenšas ēst to dažādu, gan vistu, gan jēru, gan cūku. Vairāk par gaļu cieņā ir jūras produkti: kalmāri, garneles un zivis, ārste atklāj žurnāla “Ieva” speciālpielikumam.
Uztura speciālistes ēdienkartē vienmēr ir kāds pienskābais produkts – absolūtie līderi ir kefīrs un paniņas, kā arī bezpiedevu jogurts, grieķu jogurts, vājpiena biezpiens. Neēd saldos jogurtus, krējumu un majonēzi. Sieru daktere bauda kā desertu, ko var atļauties paretam.
Lolita uzturā daudz lieto sēklas, priekšroku dodot linsēklām. Turklāt nemaļot, bet uzbriedinot – tad tās dod sāta sajūtu. Ik pa brīdim diētas ārstes ēdienkartē ir arī kinoja, amarants, lēcas, zirņi, pupiņas, auzu pārslas un griķi. Dažreiz tiek gatavota kartupeļu biezputra, toties ļoti reti makaroni un rīsi.
Gandrīz nekas netiek cepts taukvielās. Ja taukviela cepšanai tomēr nepieciešama, tiek lietots burtiski piliens eļļas. Salātiem tiek izvēlētas labas eļļas – sezama, olīvu vai ķirbja sēklu eļļa.
Lolita Neimane cenšas ieturēt maltīti trīs reizes dienā, bet kā jau ikvienam no mums, tas ne vienmēr izdodas. Tomēr obligāts ir nosacījums – dažas stundas pirms gulētiešanas nepārēsties.
Sāli nav uztura speciāliste nelieto, ja nu dažreiz tikai joda sāli. Tāpat arī viņa nekad neēd neko cukurotu, nedzer saldinātus dzērienus vai sulas.
Taču vispār bez saldumiem neiztikt, tāpēc apmēram četras reizes gadā Lolita Neimane mielojas ar halvu, kas viņai ļoti garšo. Salduma pietiek no pašas gatavota ievārījuma – vasarā sasaldētas ogas lieti noder „ātrā” ievārījuma pagatavošanai – ja savāra lietošanai uzreiz, nav nepieciešams liels daudzums cukura, pietiek ar dažām karotītēm.
Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!
Avots: žurnāla „Ieva” pielikums