Irbulīši: kam domāts to plakanais gals?

irbulīši

Āzijas ēdieni mūsdienās ir populāri visā pasaulē, un laiku pa laikam ierasto galda piederumu vietā rokās tiek ņemti koka irbulīši. Taču tikai retais zina kādu šo „suši kociņu” ļoti svarīgu funkciju.

Un tātad, dodoties pamieloties ar suši vai arī pasūtot kādu citu ķīniešu vai japāņu ēdienu, pārsvarā mēs visi atsakāmies no naža un dakšiņas, izvēloties bambusa kociņus.  Parasti Āzijas ēdienu cienītāji, pirms uzsāk mielošanos, atdala vienu kociņu no otra. Un tikai retajam no mums ienāk prātā, kāpēc kociņiem viens gals ir plakans.
irbulīši

Iespējams, daudzi nodomās, ka plakanais gals ir domāts ērtumam – lai irbulīšus būtu vieglāk noturēt. Nekā nebija!  Patiesībā pirms uzsākt mielošanos, plakanos galus ir jāatdala no irbulīšiem un jānoliek uz galda, tā izveidojot paliktni, kur novietosiet tos ēšanas starplaikos, kad vēlēsieties iedzert malku ūdens vai pārtrauksiet ēšanu kāda cita iemesla dēļ. Tā gan irbulīši, gan galds paliks nenosmulēti.

irbulīši

irbulīši

Āzijas valstīs parasti irbulīšus izgatavo no bambusa, cipreses, kļavas vai plūmjkoka. Apgleznotus, pārklātus ar laku un perlamutru, tos var pasniegt kā dāvanu, jo irbulīši ir vienotības simbols. Tradicionāli irbulīši tiek uzskatīti par katra personīgo priekšmetu.

irbulīši

Darbojoties ar irbulīšiem, rokā tiek stimulēti 40 dzīvībai svarīgi punkti. Šādi arī tiek trenēta pirkstu smalkā motorika, kas pozitīvi ietekmē cilvēka prāta attīstību. Tiklīdz japāņu bērni kļūst gadu veci, tos sāk apmācīt rīkoties ar irbulīšiem. Mazuļi, kas šo meistarību apgūst jau agrā bērnībā, attīstās ātrāk par tiem saviem vienaudžiem, kuri ēd ar karoti un dakšiņu.

Starp citu, ēšana ar irbulīšiem ir ieteicama arī cilvēkiem ar lielu apetīti. Padomājiet paši – piepildīt muti ar ierastajiem galda piederumiem ir daudz vieglāk nekā ar irbulīšiem. Kamēr centīsieties satvert ēdienu porciju ar irbulīšiem, tikmēr iepriekšējo kumosu paspēsiet kārtīgi sakošļāt. Sāta sajūta iestājas pēc 15 – 20 minūtēm. Cik daudz ēdiena pa šo laika sprīdi ir iespējams apēst? Daudz vairāk, nekā nepieciešams. Turklāt jāatceras, ka arī kuņģim daudz vieglāk ir pārstrādāt sakošļātu barību.

 

Vai jūs to zinājāt? Rakstiet komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

1 Comment
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
Emanuels_Kālis
Emanuels_Kālis
8 gadus atpakaļ

Bergmanis zvanija.
Teica, ka viņam nav pa spēkam nolauzt tos irbulīša galus nost.