Gribēji garneles, nopirki… khmm, kā lai to pieklājīgāk pasaka?

garneles

Vakariņām ir jābūt dienas vieglākajai maltītei, iesaka dietologi. Tādēļ, vēloties sevi palutināt ar kādu neikdienišķu kārumu, daudzi kaut reizi būs lielveikalā izvēlējušies kādu eksotiskāku, kā varētu šķist – figūrai draudzīgu uzkodu – piemēram, garneles. Un kāpēc ne “Surimi garneles panējumā PANKO”? Surimi – droši vien kaut kas japāņu gaumē, jūs nodomājat un drošu roku liekat auksto kārbiņu iepirkumu grozā.

Un hops! – vienā mirklī esat iekrituši zivju uzkodu ražotāja VICI lamatās! Jo vai gan citādi aiz šī smalkā, teju vai japāniskā nosaukuma tiktu slēpts produkts, kam īstenībā ar garnelēm nav it nekāda nekāda sakara. Neticat? Lūk, sīki un smalki – no kā tad gatavota šī garneļu imitācija vai, ja gribat lepni – garneles surimi:

Surimi Garneles MAXI 60% [ūdens, surimi 51% (zivju gaļa, stabilizatori: sorbīts E420, cukurs, polifosfāts E452), ūdens, olas baltums, ciete (satur glutēnu), sāls, cukurs, rapšu eļļa, aromatizētāji], panējums 40% [kviešu milti, rapšu eļļa, kukurūzas ciete, tapioka ciete, rīsu ciete, rīsu milti, kukurūzas milti, sāls, rīsu klijas, cukurs, raugs, modificēta tapioka ciete E1420, maizes uzlabotājs (ferments) (satur glutēnu), irdinātāji: E450 (i), E500 (ii), dekstroze, biezinātājs: E466, E415].

Jeb tulkojot ar Bez-E.lv :

garneles

Varbūt ieteikt arī latvju saimniecēm turpmāk viltoto zaķi, kur no zaķa nav ne miņas, saukt par zaķi surimi? Ja reiz ražotāji mums vēlas iesmērēt nenosakāmas masas saldētu produktu kā garneles.

Nav cerību, ka pārtikas ražotāji pēkšņi kļūs neticami godīgi un uz iepakojuma „garneles surimi” vietā rakstīs „drusciņa baltās zivs gaļas ar veselu lēveni e-vielu”.

Tāpēc, lai uz tamlīdzīgiem produktiem neuzķertos, ieteicams savā viedierīcē lejuplādēt kādu atmaskojošu aplikāciju, piemēram – Bez-E.lv. Un kas sevišķi parocīgi – šī aplikācija datus ļauj personalizēt, lai nejauši nenopirktu kādu produktu, kura sastāvā ir kāds konkrētajam cilvēkam nevēlams alergēns vai jebkāda cita nevēlama piedeva, viela.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

0 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments