Bruņotie spēki spēlējas ar savu prestižu, uzskata bijusī AM amatpersona

Kadrs no AM rīkotās preses konferences

Latvijas aizsardzības nozares publiskā komunikācija pēc Krievijas palaistā ar sprāgstvielu aprīkotā “Shahed” tipa drona nokrišanas Latgalē rada vairāk jautājumu nekā atbilžu, un, šādi komunicējot, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) spēlējas ar savu prestižu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Panorāma” sacīja bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Viņš uzskata, ka situācijā, kad daļu Latvijas pārlidoja kaujas drons un amatpersonas to zināja, sabiedrība ir pelnījusi saņemt vairāk informācijas un skaidrojumu.

“Ja mēs paskatāmies kartē, šis drons no Baltkrievijas varēja lidot arī virs Rēzeknes. Ja jau ir bijusi pārliecība, kā NBS saka, ka viņi ir monitorējuši un redzējuši to, tad ir jābūt kādam risku izvērtējumam, uz kā pamata ir pieņemts lēmums nenotriekt šo dronu. Jo principā, manuprāt, tā ir ļoti bīstama spēle – paļauties uz kaut kādu varbūtību, nevis uz riskiem,” sacīja Garisons.

Bijušais AM valsts sekretārs atzina, ka, ņemot vērā visus riskus, viņam ir grūti iedomāties, kāpēc netika pieņemts lēmums par drona notriekšanu, jo to esot iespējams izdarīt arī bez pretgaisa aizsardzības sistēmām.

“Ir jābūt kādam skaidrojumam plašākai sabiedrībai, kādēļ tika izvēlēts šāds lēmums, jo man liekas, ka patlaban Bruņotie spēki spēlējas, varētu teikt, ar savu prestižu un to, vai viņi ir pilnībā spējīgi nodrošināt tās funkcijas, kas viņiem ir uzliktas,” atzīmēja Garisons.

Kā ziņots, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā 7.septembrī nokritušais bija ar sprāgstvielām aprīkots “Shahed” tipa drons, preses konferencē pirmdien paziņoja NBS vadība.

Pēc nokrišanas NBS dronu deaktivizējuši, un pašlaik notiek padziļināta tā analīze. Pēc nogāšanās drona kaujas galviņa nebija eksplodējusi. Pēc analīzes varēšot arī noskaidrot, vai drona konstruēšanai tika izmantotas Rietumu detaļas.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

1 Comment
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
hihi
hihi
6 d. atpakaļ

Bijušī AM amatpersona, kuras vadībā un uzradzībā, kāda sagadīšanās, vai tik nebija nacionālās aizsardzības stratēģijas ieviešana? Laikam jau par to īsti neieviešanu (piem., drons lido iekšā, žogs nebija uzbūvēts), laikam tad jau tika patriekts.