“Spēcīgāko emociju – baiļu – iedvešana cilvēka psihē”: nopludināta par “informācijas karu” ar Rietumiem atbildīgo Krievijas specdienestu sarakste

spiegi

Nopludinātas Krievijas ārējā izlūkdienesta darbinieku e-pasta vēstules un dokumenti devuši dziļāku ieskatu informatīvajā karā, ko Krievija ved pret Rietumiem un kura mērķis ir sēt paniku, bailes un šausmas Rietumos.

Krievijas ārējā izlūkdienesta darbinieku e-pasta vēstules un dokumenti, kas nonākuši krievu neatkarīgās pētnieciskās žurnālistu organizācijas “The Insider” un Vācijas laikraksta “Der Spiegel” rīcībā, atklāj sarežģītu plānu, kas tika izstrādāts 2022.gadā un nodēvēts par “Projektu Kailo”.

Tikai dažus mēnešus pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, Krievijas ārējā izlūkdienesta darbinieki 2022.gada maijā prezentēja operāciju privātā diskusijā Krievijas Senātā. Nopludinātā sarakste liecina, ka Maskava centās Rietumos īstenot dezinformācijas kampaņas par Ukrainu, “uzkurināt eksistenciālas bailes un radīt naidīgumu pret [ukraiņu] bēgļiem”.

Saskaņā ar mediju veikto izmeklēšanu priekšlikums, ko ierosināja 45 gadus vecais Krievijas ārējā izlūkdienesta virsnieks Mihails Koļesovs, tika izstrādāts, lai “Kremļa propagandas pieejā ieviestu jaunu shēmu”, kas būtu “sistemātiska, mērķtiecīga un aktīva, ar uzbrukuma raksturu”. Koļesovs ierosināja, ka tā vietā, lai izplatītu tipiskus prokrieviskus argumentus par karu, operācijai vajadzētu “padziļināt iekšējās pretrunas starp valdošajām elitēm” Rietumos, tostarp ASV.

Operācijas ietvaros tika radītas viltus nevalstiskās organizācijas un tīmekļa vietnes, publicēts manipulatīvs saturs sociālajos tīklos un algotas personas, lai tās piedalītos protestos Rietumos ar mērķi tos filmēt un izplatīt saturu tiešsaistē.

Laikā, kad daži Rietumu politiķi izteica pieņēmumu, ka ukraiņu bēgļi kļūst par slogu valsts resursiem, Krievijas ārējā izlūkdienesta aģenti mēģināja izmantot situāciju, izveidojot viltus ziņu vietnes un publicējot rakstus ar tādiem virsrakstiem kā “Ukraiņi nolaupa Vācijai ekonomisko labklājību”.

Un simtiem tūkstošu sociālo tīklu kontu un viltus reklāmu centās novirzīt interneta lietotājus uz šīm vietnēm, kas tēloja situāciju Rietumos drūmu un vainoja tajā ukraiņu bēgļus.

Vienā no nopludinātajiem dokumentiem norādīts, ka kampaņas vadmotīvs ir “spēcīgāko emociju – baiļu – iedvešana cilvēka psihē”.

“Tās ir tieši bailes par nākotni, nedrošība par rītdienu, nespēja veidot ilgtermiņa plānus, neskaidrais bērnu un nākamo paaudžu liktenis. Šo stimulu kultivēšana pārpludina indivīda zemapziņu ar paniku un šausmām,” skaidrots dokumentā.

Visu rakstu var izlasīt šeit: “Morality and ethics should play no part”: Leaks reveal how Russia’s foreign intelligence agency runs disinformation campaigns in the West (theins.ru).

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

8 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
Eriks
Eriks
2 mēnešus atpakaļ

Žanra klasiķis Jozefs Gēbelss aplaudē no elles. Apdraudējuma sajūtas iedvešana un ar to manipulēt – šķiet tas ir Gebelsa mantojums.

Komisārs Šustins
Komisārs Šustins
2 mēnešus atpakaļ

Meļošana , manipulācija un brutalitāte ir liela daļa no krievu mentalitātes.

Likteņa vērotājs
Likteņa vērotājs
2 mēnešus atpakaļ

Bailes, to radīšana un uzturēšana ir masu manipulācijas pamatā kopš sen seniem laikiem. Teorētiskais pamatojums tika izstrādāts pagājušā gada piecdesmitajos gados. Krievu dienesti dara to, kas jau sen ir zināms un sen pielietots. Par ko tad brīnīties. Rietumi tiek uztverti par ienaidniekiem, tāpēc brīnīties nevajadzētu. Pavilkties arī ne. Sārts ar kompāniju lieto tieši to pašu tehnoloģiju baidot ar krieviem, atombumbām un visu pāreji kas piederas pie kara. Arī pavilkties nevajadzētu. Nobijies cilvēks viņiem jau ir uzvara. Latvijā daudzi ir pavilkušies.

Savējie
Savējie
2 mēnešus atpakaļ

Pag pag, tad tu teici,ka Sārts un Ko Latvijā strādā Krievijas labā? Saņemot NATO algu, cik gan izdevīgi ! Nu, baigais ..
Vai nu dieviņ, kādas atklāsmes šai portālā var atrast….. Jopsiļ-mopsiļ, ķīselis

Jeblonskis
Jeblonskis
2 mēnešus atpakaļ

Kur ir fakti?

Nu nezinu gan
Nu nezinu gan
2 mēnešus atpakaļ

Izskatās ka paši savus biedējumus piedēvē krieviem. Visi mediji, radio, televizori, katru dienu biedē ar krievu iebrukumu un karu. Tagad tie paši mediji, kuri paši visu laiku ir biedējuši lasītāju, stāsta ka Krievijas specdienests to darot. Mani tas nepārliecina. Pat politiķi, pirms Eiroparlamenta vēlēšanām, ar Krieviju biedēja vēlētāju, un sevi pasniedza glābēja lomā. Piemēram Valda Dombrovska pirmsvēlēšanu plakāts, kur sākumā biedē nojaušamu nedrošību, un kā risinājumu sola aizstāvēt ne tikai Latvijas drošību bet pat visu Eiropas drošību.

Psyhologist
Psyhologist
2 mēnešus atpakaļ
Reply to  Nu nezinu gan

Nesatraucies, tā ļoti sena taktika. Pamatojas uz ļaužu īso atmiņu. Redz, ar iebaidītiem cilvēkiem vieglāk manipulēt, tas fakts. Te nu mēģinām atcerēties pēdējo desmitgadu bubuļus – baidēkļus. Gatavi? HIV, ozona caurumi, Ebolas vīruss, ISIS teroristi, putnu gripa, cūku mēris,globālā sasilšana, Ziemeļkoreja,COVID, tagad Krievija… Pietiek? ir jau vēl, BET… Tas viss darbojas neilgi, bubuļus vajag arvien jaunus. Gaidām ;-)

Jeblonskis
Jeblonskis
2 mēnešus atpakaļ
Reply to  Nu nezinu gan

Tu esi sīks puišelis!
Ei vēsturi pamācies!