Krievijā valsts uzņēmumos un iestādēs vēlas atjaunot “poļitruku” amatus

Krievija

Krievijas diktatora Vladimira Putina administrācija rekomendējusi federālajās ministrijās, dienestos un valsts kompānijās izveidot vadītāja vietnieka politinformācijas jautājumos amatus. Padomju laikā šādi cilvēki bija zināmi kā “poļitruki”, vēsta Krievijas laikraksts “Kommersant”

Šī ideja radās 2021.gada Valsts Domes vēlēšanām veltītajās iekšējās diskusijās, kad Krievijas prezidenta administrācijas pārstāvji norādīja, ka “ir fiksēta lojalitātes problēma valsts noteiktajam kursam” un “būtu labi atgriezties pie PSRS prakses, kad valsts iestādēs tika formēts vienots informācijas un izpratnes lauks.”

Tā dēvētās “speciālās militārās operācijas” ietvaros, kā V. Putina režīms pavēlējis apzīmēt Krievijas uzsākto karu pret Ukrainu, šī ideja ieguvusi jaunu elpu – laikā no 7. līdz 9. aprīlim tas ticis apspriests prezidenta administrācijas organizētajā seminārā vicegubernatoriem politiskajos jautājumos, kas norisinājās sanatorijā “Senež”.

Saskaņā ar “Kommersant” ziņoto, sanāksmes laikā prezidenta administrācijas amatpersonas, apzīmējot uzņēmuma vadītāja vietnieka politinformācijas jautājumos amatu, atklāti lietojuši padomju laikā praktizētos jēdzienus “poļitruki” un “kadroviki”.

Kā noprotams, ir iecerēts, ka “poļitrukiem” vajadzētu ne tikai sniegt un “pareizi skaidrot informāciju”, novadot Kremļa interesēm un naratīviem atbilstošus signālus, bet arī analizēt noskaņojumu konkrētajos darba kolektīvos un palīdzēt vadītājiem ministrijās, dienestos un valsts kompānijās “risināt kadru jautājumu”.

Līdz šim PSRS laikā praktizētā “poļitruku” institūcija ir atjaunota Krievijas bruņotajos spēkos, kur tie pazīstami kā “zampoļiti” un Federālajā jauniešu lietu aģentūrā “Rosmolodjož”. Šīs institūcijas līdz šim kalpojušas kā sava veida Kremļa “izmēģinājumu poligoni”.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā naktī no 23. uz 24. februāri, ir novērojama intensīvāka Krievijas sabiedrības ideoloģizācija dažādos līmeņos, izmantojot gan valsts propagandu tradicionālajos medijos, piemēram, televīzijā, radio un drukātajā presē, gan modernajos medijos – internetā un sociālajos tīklos.

Saskaņā ar The Moscow Times rīcībā esošo informāciju, šī gada trīs pirmajos mēnešos valsts medijiem tika novirzīti 17,4 miljardi rubļu, kas ir 3,2 reizes vairāk nekā analoģiskā laika posmā 2021.gadā.

Pastiprināta uzmanība ideoloģiskās audzināšanas jomā tiek pievērsta bērniem. Par to liecina Krievijas Federācijas izglītības ministra Sergeja Kravcova izteikumi. Viņa uzdevumā Krievijas skolām ir nosūtītas rekomendācijas katru pirmdienu sākt mācību nedēļu ar Krievijas karoga pacelšanu un himnas dziedāšanu.

Lai gan pagaidām nav plānots pasniegt vēsturi kā atsevišķu mācību priekšmetu, sākot no 1.klases, vēstures mācība ienāks 1.klasē caur citiem mācību priekšmetiem.

Vēstures mācību grāmatas skolās tiks papildinātas ar notikumiem un skaidrojumiem par tā saukto “speciālo militāro operāciju Ukrainā” (termins, kā Krievija apzīmē pašas sākto agresiju red.).

Ja V. Putina režīmam esošajā veidā izdosies noturēties un nostiprināties ilgtermiņā, sagaidāms, ka pēc 10-12 gadiem, kad tagadējie pirmo klašu skolēni sasniegs pilngadību, ievērojama daļa no viņiem būs ideoloģiski apstrādāti kā autoritārās sistēmas atbalstītāji.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

6 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
Vot tā
Vot tā
2 gadus atpakaļ

Es jau tā prātoju, ka krieviem trūkst putinistu pārliecības. Jāiedveš!

pareizi
pareizi
2 gadus atpakaļ

visus jautājumus, lūdzu, biedrenei Šuplinskai!

Lēnīte
Lēnīte
2 gadus atpakaļ

Pārnem te Latvijas brīniško pieredzi padomju veidošana un poļitruku dienstu izveiošanā kaut kā lēni attopas, nu nav tiem ne bordāns, ne šuplinska, nav pat sava ašerādena Kavējas biedri, kavējas

Ādolfs Cisumaiss-Maišelis
Ādolfs Cisumaiss-Maišelis
2 gadus atpakaļ

Nacistiskām iekārtām tas ir ļoti raksturīgi.

levitkucins
levitkucins
2 gadus atpakaļ

latvijā a tādus vaig, nebūtu sabrukusi dzimtene, es tagad pa tādu strādātu.

māra zālīte (baumane)
māra zālīte (baumane)
2 gadus atpakaļ

A kur jāsūta cv? Un cik alga? Vai attālināti var veikt darbu?