Aizsardzības ministrija brīdina Latvijas iedzīvotājus par kiberdraudu pieaugumu

hakeri

Krievijas iniciētais starptautiskais politiski militārais saspīlējums, veicot savu bruņoto spēku koncentrēšanu Ukrainas teritorijas tuvumā, kā arī kopā ar Baltkrievijas bruņotajiem spēkiem gatavojoties veikt kopīgas militārās mācības Baltkrievijas teritorijā, ir veicinājis arī kiberdraudu pieaugumu Eiropā, paziņojumā presei norāda Latvijas Aizsardzības ministrija (AM).

Saasinoties ģeopolitiskajai situācijai un pieaugot kiberdraudiem Eiropā, ministrija aicina iedzīvotājus rūpīgi ievērot kiberhigiēnu, lai pasargātu sevi no dažādiem digitālās drošības riskiem, neērtām situācijām, un finansiāliem zaudējumiem.

Kiberhigiēna nozīmē apzināti rūpēties par savu iekārtu drošību – nevērt vaļā nezināmas saites, izvairīties no dažādu multivides datņu, tostarp filmu, spēļu un citu datņu lejupielādes no aizdomīgām vietnēm, uzstādīt antivīrusa programmatūru un veikt visus nepieciešamos atjauninājumus gan iekārtas operētājsistēmai, gan lietotnēm.

Viens no pēdējiem gadījumiem un piemēriem, kad mēģināts apkrāpt iedzīvotājus, ir incidents saziņas lietotnē “Signal”, kad it kā “Signal” vārdā tiek izplatīta ziņa krievu valodā par laimestu, informē AM.

Ziņojuma saņēmējs laimesta saņemšanai tiek aicināts atvērt tajā iekļauto saiti. To atverot, lietotājam tiek parādīta izlozes simulācija, paziņojums par veiksmi izlozē un aicinājums ievadīt maksājumu kartes datus it kā laimesta saņemšanai.

Ticamības palielināšanai vietnē tiek simulēta komentāru sadaļa, kurā tiek ievietotas arvien jaunas atsauksmes no lietotājiem, kas it kā ir saņēmuši savus laimestus.

AM paspārnē esošās Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas “Cert.lv” saņemtajos incidenta pieteikumos minēto “Signal” ziņu izsūtīšanai izmantotie pilsētu un mobilo operatoru kodi norādīja uz Krievijas mobilo operatoru “BeeLine”.

Lai izvairītos no šādiem un līdzīgiem incidentiem digitālajā vidē, ministrija ir apkopojusi būtiskākos ieteikumus iedzīvotājiem kiberhigiēnas ievērošanai.

AM aicina izmantot automātiskos atjauninājumus, lai programmatūrai vienmēr būtu jaunākā versija. Ieteicams arī izmantot antivīrusa, ugunsmūra, pārlūkprogrammas, operētājsistēmas un citu programmu jaunākās versijas.

Tāpat ministrija aicina neinstalēt lietotnes no nezināmiem resursiem, kā arī dzēst no savām ierīcēm neizmantotās lietotnes. Nepieciešams arī regulāri pārskatīt lietotnēm piešķirtās tiesības, piemēram, piekļuvi kontaktiem, atrašanās vietai, kamerai, mikrofonam.

Ieteicams nomainīt noklusējuma paroles mājokļa “Wifi” rūterī un izveidot garu paroli no dažādiem simboliem, kā arī izveidot drošas paroles arī citām “gudrajām ierīcēm”, kas atrodas mājās un ir saslēgtas vienotā tīklā.

Tāpat eksperti aicina lietot dažādas paroles dažādiem resursiem. Parolei vajadzētu sastāvēt no vismaz 12 rakstzīmēm, iekļaujot lielos un mazos burtus, ciparus un simbolus. Ieteicams paroli izveidot kā teikumu vai paroļu frāzi, kurā izmantotas arī atstarpes, lielie burti un pieturzīmes. Paroļu frāzes piemērs – “Dziesm@$Uzvar$Visu?”. Svarīgākajiem resursiem paroli vajadzētu arī regulāri mainīt.

Visur, kur viens tas ir iespējams, nepieciešams izmantot divu faktoru autentifikāciju – sociālo tīklu kontiem, e-pastam un citiem resursiem.

Eksperti iesaka nevērt vaļā aizdomīgas e-pasta vēstules un tām pievienotus failus.

“Cert.lv”, ņemot vērā šī brīža saspīlēto ģeopolitisko situāciju Eiropā un nesenos kiberuzbrukumus Ukrainas valdības resursiem, ir apkopojusi arī ieteikumus Latvijas publiskā un privātā sektora iestādēm un uzņēmumiem. Ieteikumos izcelti tie kiberdrošības jautājumi, kuru pārvaldībai šobrīd vajadzētu pievērst pastiprinātu uzmanību, kā arī atgādināts par kiberdrošības labās prakses pamatprincipiem. Ar ieteikumiem var iepazīties “Cert.lv” mājaslapā.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Stienis
Stienis

Tas brīdis, kad tu netici savas valsts Aizsardzības ministrijai… Tas brīdis, kad tu saproti, ka digitālos nospiedumus var atstāt “kādus vajag”, proti, lai tie vestu uz Krieviju. Es neticu krieviem, bet es neticu arī,ka rietumi šajā visā ir tīri un nevainīgi un bez interesēm.

LadderLogic
LadderLogic

Tikko priekš plc programmēšanas uzinstalēju uz darba pc softu no krievijas foruma. Tik ilgi kamēr būs tik lieli nodokļi, ražojošiem uzņēmumiem, kas reāli veic saimniecisko darbību, maksā nodokļus, nodarbina cilvēkus, uzņēmumam kaut kur būs jāietaupa. Protams, pirmām kārtām tas ir uz programmatūras izmaksu rēķina. Ražošanas iekārtu un automatizācijas programmas maksā pat daudzos 10tos tūkstošos. Galvenais neaizmirst uz rūtera nobloķēt programmatūras ražotāja ip adreses un domain name, lai programma nevar paziņot izstrādātājam par nelicenzēto versiju. Cik man zināms programmatūra tiek lietota gan no Krievijas, gan Ukrainas, gan Baltkrievu saitiem, paši savējos pirātus taču arī veiksmīgi apkaroja, tad tagad nav ko raudāt.… lasīt vēl »