Viņķele: Pensionāri nesaprot, ka saņem pašu nenopelnītu naudu

pensionāri

Pensionāru vairākums joprojām negrib saprast, ka viņu pienesums citai valstij nevar tikt adekvāti novērtēts šeit. Turklāt visas tās pensijas, ko maksā atjaunotā Latvijas valsts, faktiski nāk no naudas, ko šie cilvēki nav radījuši, intervijā Playboy pauda labklājības ministre Ilze Viņķele.

«Laikam nepietiekami esmu pateikusi par pensionāru vairākuma drāmu. Viņi, kas nāk vēl no padomju laikiem, saka, ka ir maksājuši nodokļus, strādādami rūpnīcās. Un pārmet, ka viņu stāžs ir liels, bet pensija niecīga. To valsti viņi ir būvējuši, un tā nemaz nav bijusi tik atšķirīga no šodienas Latvijas. Skarbā patiesība diemžēl ir tā, ka tās ir divas dažādas pasaules. Un viņu pienesums citai valstij nevar tikt adekvāti novērtēts šeit… Tas ir trakums, jo cilvēkiem to ir ļoti grūti izskaidrot,» atzīst ministre.

Ministre uzsver, ka tic pašreizējai sociālās apdrošināšanas sistēmai kā taisnīgai un uzskata par savu pienākumu šo sistēmu «nesačakarēt». Šī sistēma ir balstīta uz katra viena pienesumu. Tā, lai cik neticami tas liekas, šos 20 gadus faktiski ir piemaksājusi esošajiem pensionāriem.

Viņasprāt, nu jau mazliet mainās viedoklis par nabadzīgo pensionāru. «Tas bija patiess pirmskrīzes laikos. Bet krīzes laikā pensionārs statistiski nāca ārā no nabadzībai pakļautāko kategorijas. Tur tagad stabili priekšā ir ģimenes ar bērniem,» atzīst ministre.

Pēc viņas teiktā, labklājības un sociālās politikas aktuālie stereotipi ir trīs. Viens – dzims daudzi, ja būs lieli pabalsti. Otrs – ir pabalstu saņēmēju paaudze. Trešais – kāpēc mums ir tik mazas pensijas, ja visu mūžu esam maksājuši nodokļus un strādājuši. Taču neviens no šiem stereotipiem neatbilst realitātei. Pabalstu saņēmēju paaudze nav pamatmasa. Turklāt cilvēki vairāk gaida no valsts, nekā dod pretī.

«Patlaban esam šizofrēniskā situācijā, jo labprāt atsaucamies, piemēram, uz Zviedrijas sociālās politikas labumiem. Savukārt totāli ignorējam to, kā tie nāk, to, ka tur ir divas reizes lielāki nodokļi,» piktojas Viņķele.

Pensionāri joprojām ir pati izdevīgākā grupa, ko visvieglāk uzrunāt pirms vēlēšanām. «Pensionāru ir visvairāk, tas ir daudz drošāks ieguldījums. Kā elektorāli uzrunājama grupa pabalstu saņēmēji ir grūtāk apčubināmi nekā pensionāri. Tā ir masīva, liela, prognozējama un ar zināmiem instrumentiem ietekmējama grupa, ko uzrunātāji arī nekautrējoties tieši tik plakanā veidā dara,» atzīst ministre.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


22
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
mazulis
mazulis

Aizveries pamuļķe.Ko nav zagt,nostrādā tu GODĪGI savu laiku bez afērām?

lasītājā
lasītājā

Kā Viņķelei nav kauna, to bijušo Latviju izzaga tādi kā viņa, rūpnīcas izveda, visu pārdeva metāllūžņos, jo Eiropā kāds par to samaksāja, bet tiem, kas cēla, lai būtu ko izzagt, iedeva pigu. Kā šai kundzei nav kauns tautai acīs skatīties. Viņai jau pensija garantēta, jo sēž pie valsts siles, tādēļ dzied tik skaisti, pat lakstīgalu pārspēj. Kundzīt, Dievs ir, kā viņš izlems ar tavu pensiju, mēs vēl varēsim redzēt, jo viņš redz , ko dara pie valsts siles stāvētāji!

nooo
nooo

Vot,kaza!Cilvēki godīgi visu mūžu strādājuši,cēluši komunismu,gaišo nākotni un ko tik vēl ne,veselību sabeiguši to visu celdami,vairāk idejas,nevis naudas vārdā,tā ka tagad nav pat ko pie ātsta samaksāt par superdārgo aprūpi.Un vēl nav kauna pateikt,ka ne tajā valstī strādājuši.Vai bija varianti?

Inde
Inde

A paša saņem ko ?, To ko nopelnija vai to ko ierāvā nāsī no tiem pašiem pensionāriem un ne tikai .Mēslu vabole .

ome...
ome...

bet, ko tu, viņķele, dari, lai saņemtu tādu algu?…vai tā ir adekvāta tavai “pārgudrajai” spriedelēšanai?…vai, gadījumā, pati par velti neizskolojies tajos “nepareizajos laikos”, kad mēs strādājām “nepareizajā valstī”, maksājot nodokļus?…būtu labāk paklusējusi!…

lili
lili

Šie cilvēki,arī es tai skaitā, nav vainīgi, ka dzīvoja ”tajā”laikā! Vai to ir tik grūti saprast??? Par ko viņus tagad Viņķele un pārējie ”tur augšā” soda???? Man vienalga tas nav saprotams! Mēs brīvprātīgi neizvēlējāmies piedzimt un dzīvot PADOMJU LATVIJĀ! …..un pareizi jau šeit pieminēja….arī Viņķele saņēma bezmaksas izglītību ”tajā”, citā pasaulē, kā pati izsakās………Ko nesačakarēt??? Vai to, ka atzīstot to, ka visi latvieši visu mūžu ir dzīvojuši Latvijā???? Un par ko Viņķelei tāda alga??? Par to, ka soda cilvēkus, kuri nav vainīgi??? Vai viņai pašai nav kauns dzīvot un iet pa ielu??? Vai nav kauns skatīties saviem vecākiem acīs??? Var… lasīt vēl »

Ausma
Ausma

Trūkst vārdu par VIŅĶELES izteiktajām nekrietnībām !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sofia
Sofia

Ko viņa runā, ko nopelnīja, to saņem pensijās, kāda LV minimālā alga, to arī nopelna, tak uzlieciet minimālo algu 2000 eiro, varēsim nopelnīt cilvēcīgu pensiju, kā paši (nevar saprast) par ko saņem 5000-10000 utt.algas un vēl pēc 50g.vispār darbu nevar atrast, nekur neņem, kāpēc nepieņemt lēmumu, vismaz sievietēm no 60g. iet pensijā, tikai skaita, ka citās ES valstīs iet 65g., bet kāpēc neredz, ka citās valstīs ir darbs un pienācīga alga un pensija 100x lielāka un var vadīt cilvēcīgas vecumdienas

Ausma
Ausma

VIŅĶELE nu gan ir nožēlojama,bez kauna un sirdsapziņas.

Diāna
Diāna

Interesanti zināt, un tās skolas un mājas kas cēla, kas izskoloja arī Jūs “cienījamā” Viņķele un Jums līdzīgos, kas tagad izzog valsti un dzīvo cepuri kuldami!? Kas sarūpēja to, kas 90-tajos tika iznīcināts un iztirgots tagadējiem mūsu tautas vagarien…

Nita
Nita

Ja,jau esam strādājuši citas valsts (kuras vairs nav PSRS)labā, tad valdibas līmenī ir pienākums domāt kā atgūt mūsu maksātos nodokļus. Krievija,redz, var maksāt saviem virsniekiem un viņu atraitnēm pensijas, kuri dzīvo Latvijā.

natre
natre

ko,ta sieviete lieto??vai pati ir dzimusi atmodas laikos?????intresetu ,kada vinai bus pensija????????????????tik trulu cilveku vispar negribas klausities,,,nozelojamadama ar vienu rievu smadzenes

ome...
ome...

interesanti, kā viņķeles vīrs, 57 gadu vecumā pensionējoties, spējis “sapelnīt” pāri 1100,- latu?!?…laikam taču notiek “brīnumi”, tikai – ne visiem…

Raimonds
Raimonds

Viņķele, vai TU ar smadzenēn DRAUDZĒJIES???

Adata
Adata

Valsts jau ir ta pati – LATVIJA – TIKAI – Valdiba Cita . Kapec Vinkele Tautu uzskata par mulkiem ???

krā
krā

No mums palika rūpnīcas, ko pārdeva, un daudz visa kā cita- gribas man ar šo dāmu tikties.

patiesiba.
patiesiba.

tiesi ta..jo vina nav saimnieciska..vinai ka tik magu piebazt pielnu. un kabata parpildit. tautai ir vards ne beputatiem..vina pati nakusi no tautas.vina nodirs pati savu tautu,

Donna
Donna

Tos,kas strādājuši citai valstij vienkārši likvidēt un viss – nebūs jāmaksā nekas.

abols23
abols23

Jaunā valdība vecos pensionārus pametusi aiz borta,tieciet paši kā varat.Kā tad Dobelis un pārējie deputāti ir iemaksājuši par sevi sociālo nodokli,lai paceltu savu pensiju,un vēlāk to likumu atcēla.Skaisti!

anna
anna

sap sirds par ministres vardiem,bet ko vina pati ir darijusi lLATVIJAS laba,man gribas uzdot jautajumu,tikusi silta vietina un………

Biruta
Biruta

Varētu piekrist teiktajam, ja atjaunotā Latvija būtu sākusi no nulles, bet tā jau nav. Nu ko, ja nav citas izejas, tad arī jaunajiem pensionāriem darba stāžu skaitam no atjaunotās valsts laika, bet vecos atstājam, lai dabīgā ceļā aiziet…. Tas tā īsumā.

Lauku vecis
Lauku vecis

Tad ,Viņķelene, darīsim tā. VISUS NODOKĻU MAKSĀJUMUS PAR PADOMJU LAIKĀ UZCELTO IESKAITĪSIM PENSIJU FONDĀ , ARĪ NO PENSIJĀM NODOKĻU % UN KAS PALIEK PĀRI, VIĶĒLIETIEM Skraidīsi ar saviem 100 varenajiem ar pliku dirsu!