Valsts jau piecpadsmit gadus pārmaksā par “zaļo” elektrību

valsts

Analizējot Latvijas politiku, Briseles komisija nonākusi pie šokējoša secinājuma: Latvijas valsts ilgstoši un pretlikumīgi sniegusi pārāk dāsnu atbalstu elektrības ražotājiem. Par to nācies maksāt mums visiem – elektrības patērētājiem.

Latvijā elektrības cenas ir augstākās visā Ziemeļvalstu reģionā, lai gan ilgāku laiku jau esam savienoti ar to brīvajā tirgū. Iemesls tam ir dāsnais atbalsts dažādiem „zaļās” enerģijas ražotājiem un gāzes koģenerācijai, tajā skaitā lielajām „Latvenergo” TEC. Atbalstu tam caur tā saukto OIK (elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti) sniedz ikviens elektroenerģijas patērētājs, kurš maksā ikmēneša rēķinu, tostarp lielie ražotāji.

Lai varētu OIK samazināt, Ekonomikas ministrija vērsusies Eiropas Komisijā ar lūgumu atļaut to darīt. Taču Briseles ierēdņi nolēmuši izpētīt, kāpēc Latvijā elektrība ir tik dārga. Secinājumi bijuši šokējoši: gadiem ilgi Latvijas valsts faktiski pretlikumīgi sniegusi neadekvāti lielu atbalstu dažādiem elektrības ražotājiem, par ko beigās pārmaksājuši patērētāji.

Kamēr valsts apmēram piecpadsmit gadus klusējot noskatījās uz notiekošo, daudzi izmanīgi uzņēmēji ir iedzīvojušies, piemēram, Andra Šķēles ģimenei pastarpināti piederošais „Vēja Parks” pērn, apgrozot nepilnus piecus miljonus eiro, nopelnīja vairāk nekā miljonu.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens sola līdz nākamajam gadam nesamērīgās peļņas iespējas izskaust. „Zaļo” elektrību vairs nepirks par fiksētu tarifu, kas atsevišķiem enerģijas veidiem tirgus cenas sen pārsniedza pat par 300 %, bet gan, ņemot vērā katra ražotāja peļņas rādītājus.

Attiecīgus Ministru Kabineta noteikumus Ekonomikas ministrija valdībā sola iesniegt līdz maija beigām.  Uz elektrības palētināšanos varot cerēt jau nākamgad.

„Katrā ziņā, tas būs būtisks samazinājums,” – intervijā TV3 ziņām norāda Ašeradens.

Tomēr pret revolucionāro ieceri iebilst „zaļās” elektrības ražotāji, kuri atgādina, ka pusi no OIK veido maksājumi „Latvenergo” par gāzes TEC saražotām jaudām.

Pēc Ekonomikas ministrijas teiktā, reforma skars arī tos ražotājus, kas elektrību saražo no gāzes. „Latvenergo” gadījumā gan problēmas varētu radīt milzīgās kredītsaistības, kas velkas no TEC dārgās rekonstrukcijas laikiem.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: TV3 ziņas

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Pravietis
Pravietis

Atceĺot OIK latvenergo nonâks OIK rażotáju gūstá un latvenergo beidzot Andrim izdosies privatizét ! Tá ir shéma.