Valdības veidošana: Pabrikam lielas iespējas kļūt par premjeru

Pabriks

Jaunā konservatīvā partija (JKP) un politiskā partija “KPV LV” neaptvēra situāciju, kurā pēc vēlēšanām nonāca, tādēļ ir liela iespējamība, ka prezidents valdības veidošanu uzticēs apvienības “Attīstībai/Par!” premjera amata kandidātam Artim Pabrikam.

Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” sprieda politologi un sabiedrisko attiecību eksperti.

Sabiedrisko attiecību speciālists Jurģis Liepnieks uzsvēra, ka JKP līderis Jānis Bordāns ir izdarījis visu, lai atstumtu iespējamos sadarbības partnerus. Liepnieks klāstīja, ka parasti politiķi jau vēlēšanu naktī sāk savstarpējo sazvanīšanos, tādēļ uzvarot tas, kurš nodrošina veiksmīgāko sadarbību ar citiem dalībniekiem.

Līdzīgu viedokli pauda “Vīlands Associates”  valdes priekšsēdētājs Ralfs Vīlands, kurš piebilda, ka savukārt “KPV LV” ātri saprata, ka nepieciešams nekavējoties mainīt savu pozīciju un mesties draudzēties ar visiem. “JKP domāja, ka ir uzvarētāji, un netalantīgi nogrieza ZZS, samazinot savu manevra iespēju. Ir sajūta, ka dažas partijas nav apzinājušās, ka [vēlēšanu] kampaņa ir noslēgusies, un joprojām turpina balsu vākšanu,” sacīja Vīlands.

Politikas eksperti uzsvēra, ka valdošā koalīcija ir katastrofāli zaudējusi vēlēšanās – saņemot 27% vēlētāju atbalstu. Šādā situācijā JKP un “KPV LV” bija nepieciešams apvienoties, izveidojot bloku ar 32 balsīm. “Tad varētu rīkot skaistumkonkursu, saukt ko grib pie sevis un diktēt noteikumus. Kārtis viņiem bija labas, bet [paši bija] nekompetenti. Neaptvēra to situāciju, kas bija viņu rokās,” atzina Liepnieks. Taču tagad “abi kungi darot visu, lai par premjeru kļūtu [Artis] Pabriks”.

Prezidentam būs jāņem vērā sabiedrības vēlme pēc pārmaiņām, tādēļ labā situācijā ir apvienība “Attīstībai/Par!”, kas zināmā mērā ir kā tilts starp JKP un “KPV LV” un esošo koalīciju. Pastāv visai liela iespēja, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis, iespējams, Pabrikam arī uzticēs valdības veidošanu.

Runājot par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sakāvi vēlēšanās, politologi pauda uzskatu, ka šim politiskajam spēkam būtu jāmaina visa vadība, jo pie situācijas, kurā ZZS ir premjera partija, tērē milzīgus līdzekļus reklāmai un valstī nav lielu satricinājumu, zaudēt ir grūti. Eksperti pieļāva, ka ZZS varēs atjēgties, ja “jaunās partijas” strādās slikti.

Visu raidījumu “Krustpunktā” var noklausīties ŠEIT.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
vēlētājsiespējams
vēlētājsiespējams

zzeesietis vājinieks pats vainīgs, ka jaunā valdība neveidojas, jo groži ir viņa rokās, bet šis vēl joprojām gaida,lai paši izskrāpē viens otram acis cīnoties par galveno krēslu.Ja viņš nominēs to staiguli un vienotības vecbiedru, tad lai i nesapņo, ka tauta viņam piedos

pensionars no cesim
pensionars no cesim

Ne kada zina nedrikst. Valsti vadit Pabrikam.Vins bija tas kas pardeva Abreni krievijai un gatavojas vel tirgot vins ir nelietis tautas nodevejs

Beņja
Beņja

papriks tas nav labi,tas ir slikti,sorosoīdu vēži “jaunās”kulītēs,zemnieķeļi dunduku lomā kā vienmēr.

vēlētājsiespējams
vēlētājsiespējams

RV domāko nominēt
paprikskāpremjers ,varēs sponsorēt savas partijas praida aktivitaātes, jo bērnu LV vairs nebūs,nedzims,jo AP lielākā daļa ir gejlesbes,/caur di.su beērni nedzimst

Lamata
Lamata

JKP nedomā strādāt koalīcijā ar ZZS. KPV ir pielaidīgāka. Visi baidās no JKP nonākšanas opozīcijā, to stiprinot kopā ar Saskaņu. Tas pats ar KPV.Ja nāksies ziedot ZZS, arī no tā baidās, jo neuzticas KPV prognozējamībai. Bailes, bailes, ai nāves bailes…