Valdībai nāksies lauzt solījumu par nodokļu necelšanu

Ņemot vērā ekonomikas izaugsmes tempu bremzēšanos, nākamā gada valsts budžetā būs nepieciešama 113,8 miljonu eiro liela konsolidācija, lai samazinātu budžeta deficītu un valsts parāda pieauguma riskus, piektdien paziņojumā medijiem un valsts institūcijām norādījusi Fiskālās disciplīnas padome.

Padome paudusi viedokli, ka finanšu līdzekļu trūkuma galvenais iemels ir nepietiekamie budžeta nodokļu ieņēmumi. Pat, ja valdība spers pašus krasākos soļus, tas neļaus izvairīties no problēmām, veidojot nākamā gada valsts budžetu. „Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmju samazināšana pēdējos gados arī nav uzlabojusi ienākumu vienlīdzību atstājot pārāk lielu nodokļu slogu mazo algu saņēmējiem. Nav veikti arī pasākumi, lai ieņēmumu samazinājumu kompensētu ar pasākumiem patēriņa nodokļu un nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumu palielināšanai,” raksta padome, piebilstot, ka ierobežotie finanšu līdzekļi apdraud valdības spējas sasniegt valdības nospraustos uzdevumus.

14.aprīlī Fiskālās disciplīnas padome, paužot viedokli par Latvijas stabilitātes programmu 2015.-2018.gadam, no vienas puses, atzina, ka ekonomika ir attīstījusies līdzsvaroti bez būtiskas novirzes no prognozētā ekonomikas pieauguma apjoma. taču piekrīt, ka IKP prognoze bija jāsamazina, kā to jau bija izdarījusi Finanšu ministrija.

Tomēr, no otras puses, padome apšaubīja valdības ieceri kā vienreizēju pasākumu nozīmēt izdevumu palielināšanu aizsardzībai. Pēc padomes ieskatiem, šādi izdevumi ir jāuzskata par daudzkārtējiem, tādējādi tiem ir cita ietekme uz fiskālo bilanci. Visbeidzot, arī gaidas pēc papildus finansējuma dažādām valdības prioritātēm ir pārmērīgas. Proti, ministriju finanšu prasības ir neatbilstošas ieņēmumiem, ko valsts gūst.

Arī bijušais finanšu ministrs Andris Vilks vairākkārt ir brīdinājis, ka Latvijai tuvākajos gados būs jācīnās par to, lai izdevumi nepārsniegtu ieņēmumus un norādījis, ka aizsardzības budžeta palielināšana prasīs palielināt nodokļus.

 

Avots: lsm.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
.
.

būtu pareizs lēmums, ja tikai palielinātu pareizos nodokļus, tos vienoti piemērojot pārlieku lielajām algām, vienam mēneša alga, kādam gada ienākums un pavisam pareizi būtu prihvatizētos monopoluzņēmumus atdod un peļņu ievirzīt valsts budžetā, ne privātajās kabatās.