Valdība atkal neko nespēj izlemt

Par papildu naudas avotu veselības aprūpei koalīcijas partijas varētu vienoties nākamajā trešdienā, 14. jūnijā. Tā pēc partiju pārstāvju tikšanās pirmdien, 5.jūnijā, teica Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Iepriekš Kučinskis solīja, ka lēmums tiks pieņemts šonedēļ. Taču tagad premjers atzīst, ka tas ir bijis pārāk optimistisks plāns.

Joprojām tiek gaidīti aprēķini no Finanšu un Veselības ministrijas. Valdība galīgo lēmumu sola nedēļas laikā. Jebkurā gadījumā ir skaidrs, ka risinājumi būs vairāki.

Premjera vadītajā darba grupā kā ticamākie naudas avoti tika izvirzīti divi varianti. Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) celšana par vienu procentpunktu, vai arī 20 eiro ikmēneša maksājums par veselības apdrošināšanu. Partneri piedāvājuši arī akcīzes nodokļa palielināšanu un citas iespējas.

Kā uzsvēra Kučinskis, sarunas ir jāturpina, līdz beidzot starp politiskajām partijām būs vienprātība par pareizo risinājumu.

“Punkts valdībā tiek pielikts vienīgi tad, kad visi ir vienojušies un dots uz Saeimu. Citus variantus mēs neapspriežam. Rīt ir pirmā darba grupas sēde, kurā skatīsim, cik var tuvināties visi uzskati jautājumā gan par veselības aprūpes finansējumu, gan par nodokļu kopējo reformu. Tas, ko man prasa arī visas koalīcijas partijas, ieskaitot manējo, vēl laiku iekšējām diskusijām, lai tad atgrieztos un pieliktu punktu,” sacīja valdības vadītājs Kučinskis.

Valdība gan ir vienisprātis, ka sociālā nodokļa nomaksa būs rādītājs, vai pacients pelnījis pašreizējo aprūpes grozu.

Tāpat skaidrs, ka tiks apdrošināti pensionāri, bērni un citas neaizsargātās sociālās grupas. Bet kā tieši šī apdrošināšana izpaudīsies – skaidrs nav.

Kā zināms, Veselības ministrija (VM) pērn augusta beigās izskatīšanai valdībā virzīja trīs veselības aprūpes finansēšanas modeļus.  Taču diskusijas par veselības apdrošināšanu beidzās ar palikšanu pie esošās sistēmas. Oktobrī valdība deva zaļo gaismu veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modelim, ko valsts finansēs bez privāto apdrošinātāju piesaistes, jautājumu par finansējuma avotiem atliekot.

Pie diskusijas par naudas avotu atgriezās šogad aprīlī, spriežot par vērienīgo nodokļu reformu. Taču arī šoreiz par to vienoties nespēja, nodokļu reformu akceptēja ar atrunu, ka naudu veselības aprūpei turpinās meklēt premjera vadītā darba grupa.

Darba grupā tostarp vērtē iespēju ieviest obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu ar vidēji 20 eiro lielu maksājumu mēnesī. Tiesa, šo variantu veselības ministre Anda Čakša (ZZS valdes izvirzīta) nodēvējusi par vienu no sliktākajiem papildu naudas gūšanai.

Jau šobrīd slimnīcās daudzas māsas nestrādā garās virsstundas, ir pārceltas operācijas un akūtos neiroloģijas pacientus Rīgā uzņem tikai Gaiļezerā. Tāpat ar bažām tiek gaidīts jūlijs, kad vēl vairāk mediķu sola strādāt tikai normālo, ne vairs pagarināto darba laiku.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: LTV Panorāma

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
kalašnikovs
kalašnikovs