Ušakovs par Valsts valodas centru

Valsts valodas centrs Ušakovs

Rīgas mērs Nils Ušakovs dalījies pārdomās par Valsts valodas centru. Var strīdēties, var piekrist vai iebilst – jebkurā gadījumā ir vērts izlasīt.

Lielbritānijas Ārlietu ministrs Boriss Džonsons, kad bija mērs, krievu valodā aicināja visus uz Masļeņicas svinībām Londonā.

Latvijā Valsts valodas centrs sāk pārbaudi par to, ka Rīgas mērs sarunā ar bērniem, kuri viņam uzdevuši jautājumu krievu valodā, atbild tajā pašā krievu valodā.

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass atvēris Feisbukā atsevišķu lapu krievu valodā, lai Igaunijas krievvalodīgie iedzīvotāji labāk varētu saprast valsts politiku.

Latvijas Valsts valodas centrs ar tiesas palīdzību cenšas aizliegt Rīgas domei Feisbukā sazināties ar pilsētniekiem krievu valodā.

Berlīnes pilsētas mājaslapa ir vācu, angļu, franču, itāļu, ķīniešu, poļu, krievu un turku valodās. Parīzei profils Tviterī ir piecās valodās – franču, angļu, vācu, spāņu un ķīniešu. Ņujorkas Feisbuka lapa darbojas minimums četrās valodās – angļu, spāņu, franču un ķīniešu. Hilarija Klintone uztur savu Feisbuka profilu divās valodās – angļu un spāņu.

Tajā pašā laikā Valsts valodas centrs uzliek sodu par to, ka Rēzeknes domes piederošai viesnīcai ir dots nosaukumu “Restart”, nevis “Restarts”.

NATO rada speciālas struktūras, kuras informāciju par bloku un Rietumu valstīm varētu piedāvāt krievu valodā, jo alianse to uzskata par drošības jautājumu.

Valsts valodas centra pārstāvis publiski paziņo, ka Rīgas mērs pat savā personīgajā Feisbuka profilā rakstīt drīkst tikai latviešu valodā. Ja mērs savā personīgajā profilā raksta par kanalizāciju, tad tā jau ir valstiski nozīmīga informācija. Un pat personīgajā profilā tā drīkstot parādīties tikai latviešu valodā.

Viduslaiku tumsonība no sērijas „mērs nedrīkst atbildēt bērnam krievu valodā” izraisa, diplomātiski izsakoties, neizpratni. Ne man, – es pie VVC jau sen esmu pieradis. Bet gan tiem pašiem bērniem, kuri, VVC ieskatā, jautājumus dzimtajā valodā drīkst uzdot tikai ārpus oficiālā darba laika.

“Jēgpilni” paziņojumi no sērijas, ka mēram Feisbukā pat personiskajā saziņā jāraksta latviski, liek aizdomāties – vai tiešām šī ierēdne ir vietējā? Vai arī viņa pie mums atbraukusi kaut kur no demokrātiskās Āzijas? Vai arī viņa nav pamanījusi, ka padomju cenzūra ir beigusies reizē ar padomju varu pirms 26 gadiem?

Latvija tērē pēdējo naudu bruņojumam un priecājās par katras sabiedroto karavīru vienības ierašanos. Katru reizi, kad runa ir par valsts drošību, mūsu labējie politiķi ieņem ierasto pozu – dziļi paklanās un pastiepj roku.

Bet mūsu valsts nekad nebūs drošībā, kamēr labējās partijas turpinās īstenot pašreizējo politiku attiecībā pret valsts krievvalodīgajiem iedzīvotājiem.Politiku, kuru var raksturot ļoti vienkārši. Kosmiska izmēra muļķība, kas pareizināta ar augstprātību. Savukārt, Valsts valodas centrs labējām partijām ir kā sava veida Tautsaimniecības sasniegumu izstāde – visu sasniegumu koncentrāts.

Runa nav par 140 eiro sodu par krievu valodu Feisbukā, par ko pašlaik norit tiesāšanās. Runa ir par to, kā mūsu valsts dzīvos savus nākamos simts gadus. Kad es domāju par Latvijas nākotni, es lūkojos uz savu dēlu. Viņš divu gadu vecumā ar savu mammu latvieti runā latviski, ar mani – tēti krievu – sarunājas krieviski, un vēl viņš jau zina četrus vārdus angliski. Viņš skatās gan SiSiDru, gan Простоквашино, gan Tom & Jerry. Viņam patīk dejot gan pie Raimonda Paula “Maziņš esmu es”, gan pie “Песня про мамонтенка”.

Un nobeigumā par Rīgas domi, Valsts valodas centru, latviešu valodu, darbiem un vārdiem. Kopš es vadu Rīgas domi, pašvaldības bezmaksas latviešu valodas kursus apmeklēja apmēram 9 000 rīdzinieku. Valdība un Valsts valodas centrs nekādus latviešu valodas kursus neorganizē.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: Facebook

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
ja kas
ja kas

NATO patiesībā ir Ziemeļatlantijas Līguma organizācija- ZLO ;-)))))))

Uuu
Uuu

Tagad zinu,ka puaro portāls pieder krievu gopņikiem draugos ar putinu,jo maksā vīnie smukas naudas summas,vai nevvarētu padalīties cik jums maksā?

Barnolds
Barnolds

Tā ir latviešu nacionālā īpatnība, ka par katru nozari ir atbildīgs “kāds cits”. Par dabu – zaļie, par valodu – VVC. Paši var kropļot un neievērot likumus, cik lien. Palasiet, cik daudz nekorekti uzrakstītu īpašvārdu (īpaši izceļas “forumcinemas”, kas NEMĒĢINA rakstīt latviski: “Lomās: Ryan Gosling, Emma Stone, John Legend”), cik anglisku veikalu nosaukumu, cik krievu grupu reklāmu ar latīņu burtiem, cik greizs locījumu lietojums ir “Skandi Auto” reklāmā “Radio Skonto”! Paši latvieši būtu aktīvāki un ar lielāku pašcieņu, tādu VVC vispār nevajadzētu. Un par Ušakova teikto VVC vadītājs Baltiņš jau Rēdera raidījumā (“1 pret 1”) visu paskaidroja.