Trampa Amerika – kam tagad pievērst uzmanību?

Trampa Amerika

Jaunais ASV prezidents Donalds Tramps stāsies amatā 20. janvārī. Līdz tam laikam jaunievēlētajam prezidentam ir jāizveido savs kabineta locekļu un padomnieku korpuss, kas ļoti lielā mērā būs tie, kuri ietekmēs prezidenta Trampa politiku.

Mums īpaši svarīgi ir raudzīties, kurš būs jaunais valsts sekretārs. Ja pamatotas ir baumas, ka tas varētu būt Trampa dedzīgais atbalstītājs kampaņas laikā, pieredzējušais republikāņu politiķis Ņūts Gingričs, tā būtu slikta ziņa no Baltijas drošības viedokļa. Jo neskatoties uz to, ka Gingričs savulaik bija liels NATO paplašināšanās atbalstītājs, tagad Trampa kampaņas laikā tieši Gingričam pieder izteikumi, ka Igaunija faktiski atrodas Sanktpēterburgas priekšpilsētā un ir jārespektē Putina vēlme neredzēt tur ASV tankus.

Gingriča iecelšana valsts sekretāra amatā būtu pamats jaunam uztraukuma vilnim par to, kādu tieši politiku Baltijā īstenos jaunā Amerikas Savienoto Valstu administrācija. Uz šo amatu gan tiek minēti arī citi kandidāti, kuru profesionālā pieredze un iepriekšējie izteikumi raisa mazāk bažu.

Jebkurā gadījumā no Latvijas interešu viedokļa vislielāko uzmanību šobrīd ir jāpievērš četrām kandidatūrām Trampa administrācijā: valsts sekretārs, nacionālās drošības padomnieks, administrācijas vadītājs  un aizsardzības ministrs. Šie uzvārdi, kurus mēs visticamāk uzzināsim tuvākā mēneša laikā, noteiks, cik pamatotas ir bijušas daudzu bažas un uztraukumi par ASV politikas maiņu attiecībā uz NATO, Krieviju un Baltiju.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar