Tiesnesis: Čekas lietu spriedumi nenozīmē, ka sadarbība nav notikusi

čekas maisi

Bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) sadarbības fakta konstatēšanas lietu spriedumi publiskajā telpā tiek nepareizi interpretēti, un tie nebūt nenozīmē, ka sadarbība ar čeku nav notikusi.

Tā raidījumam “LNT Ziņas” sacīja Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētājs Juris Stukāns, kurš bijušajā VDK dokumentu izpētes komisijā šīs tiesu lietas pētīja.

“Spriedums nenozīmē, ka sadarbība nav notikusi, vienkārši šobrīd Latvija nav spējīga savākt dokumentus un pierādīt, kāda sadarbība ir bijusi un kāds bija tas informācijas saturs, ko persona [VDK] ir sniegusi, jo dokumenti ir aizvesti prom [uz Maskavu],” uzskata tiesnesis Stukāns.

Vēl skarbāku viedokli pauž bijušās VDK dokumentu izpētes komisijas, tagad Publiskās atmiņas centra pētnieks Arturs Žvinklis. “Šīs te prāvas ir farss. Šie tiesas procesi un, ja tie vēl turpinās, tā būtībā ir Latvijas nodokļu maksātāju naudas izšķiešana par bezjēdzīgu darbību,” saka vēsturnieks.

Līdz šim brīdim tiesās skatītas ap 300 šādu lietu un tikai uz abu roku pirkstiem saskaitāmās lietās ir izdevies pierādīt apzinātu sadarbību ar VDK. Vienlaikus publicētajā kartotēkā fiksēti vairāk nekā 4500 iespējamo čekas aģentu vārdi.

Tiesnesis Stukāns uzskata, ka saskaņā ar pašas VDK instrukcijām, kā arī VDK darbinieku un aģentu tiesās sniegtajām liecībām, aģenta kartīte tika izveidota un ievietota kartotēkā tikai tad, ja persona sadarbībai bija piekritusi.

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
JESTRA
JESTRA

agente mārīte turpina stiklu bērnu namā kaut atstādināta pildīt pienākumus

Janka
Janka

“Čekas maisu” jezga un atvēŗšana var iedragāt neatkarības ideju, jo maldinošā ilūzija, kas eksistē mēdijos un sabiedrības apziņā, tiek demontēta. Kļūst skaidrs, ka daudzi no sabiedrībā populāriem cilvēkiem, tostarp arī neatkarības atbalstītājiem (kuros sabiedrība ieklausījās un kuriem sekoja), izrādījās ”čekas stukači”. Var nonākt pie secinājuma, ka neatkarīgā Latvija ir LPSR tāds turpinājums, ar tiem pašiem cilvēkiem, uzvedības modeļiem un pasaules uztveri. Protams, tas iet mazumā, jo notiek paaudžu nomaiņa. Tomēr, par nožēlu, Latvijā tā arī nav spēts uzbūvēt kardināli jaunu, pilnībā nodalītu no pagātnes, efektīvu sistēmu.

p.s. sadarbība/nesadarība ir tikai viens neliels elements, ja skatamies uz notiekošo makro.

ānis urkāns
ānis urkāns

Ne tikai – sadarbība varēja notikt neskatoties uz tiesas spriedumu. Sliktākais, ka viņa pēc būtības var notikt arī joprojām