Teju pusei Latvijas iedzīvotāju ir problemātiski apmaksāt savu vai bērnu izglītību

izglītība

Latvijā 40% iedzīvotāju raizējas par spēju apmaksāt savu vai savu bērnu izglītību. Tā secināts “Ergo Drošības indeksa” pētījumā.

Lai gan rādītāji kopš pirmā pētījuma 2014.gadā ir nedaudz uzlabojušies, tie joprojām ir augsti, it īpaši ģimenēs ar bērniem. Lielākā daļa jeb 64 % no visiem aptaujātajiem, kas pauduši raizes par iespējām segt izdevumus par izglītību, bijuši nepilngadīgu bērnu vecāki.

“Daudzās ģimenēs brīdis, kad bērni sāk studiju gaitas, ir satraukuma pilns laiks. Pozitīvie mirkļi par to, ka jaunais cilvēks sper pirmos soļus savā lielajā dzīvē, mijas ar raizēm, vai vecāki spēs segt studiju izmaksas. Mūsdienās studijas maksā no pusotra līdz pat 12 000 eiro gadā, un tikai nedaudziem jauniešiem ir iespēja saņemt augstāko izglītību bez maksas, pretendējot uz valsts budžeta vietām augstskolā. 2016.gadā “Ergo” veiktās aptaujas rezultāti liecināja, ka puse ģimeņu nespēj apmaksāt bērnu mācību maksu augstskolā. Tikai 12% aptaujāto vecāku norādīja, ka veido uzkrājumus bērnu studiju apmaksāšanai augstskolā,” norāda “Ergo” valdes locekle Baltijas valstīs Ingrīda Ķirse.
.
“Ergo Drošības indeksa” pētījumā dati tiek iegūti Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju aptaujā. Kopumā tajā aptaujāti 1005 pastāvīgie iedzīvotāji katrā Baltijas valstī vecumā no 18 gadiem līdz 74 gadiem.
Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar