Strīķes un Bordāna partija melo par ziedotājiem

Jaunā Konservatīvā partija (JKP) savā “Facebook” kontā apgalvo, ka tai ir tūkstošiem mazo ziedotāju. Raidījums “Melu detektors” secina – tie ir meli.

“JKP ir kļuvusi par straujāk augošo politisko kustību valstī un mūs ar ziedojumiem atbalsta tūkstošiem mazo ziedotāju!” Tā partija reaģēja uz ziņu, ka politiskie spēki šogad ziedojumos saņēmuši mazāk nekā 2014.gadā, kad notika 12.Saeimas vēlēšanas. Tajā secināts, ka starp partijām, kurām socioloģiskie mērījumi ļauj cerēt uz iekļūšanu Saeimā, JKP vienīgajai ziedojumi auguši – šogad tā saņēmusi nedaudz virs 40 000 eiro.

jks

Partijas biedru skaits tiešām strauji kāpis. Taču JKP paustais, ka tai ir “tūkstošiem” ziedotāju, neatbilst patiesībai. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) datu bāze rāda, cik katrai partijai ir ziedojumu un to summas, taču neatklāj unikālo ziedotāju skaitu. Arī KNAB šādu informāciju nevarēja sniegt.

Kopš partijas dibināšanas 2014.gada maijā līdz šā gada 25.maijam JKP saņēmusi 1648 ziedojumus, taču ziedotāju ir vēl daudz mazāk. Jo, analizējot datu bāzi, redzams, ka daļa partijas biedru un atbalstītāju ziedojuši pat vairākus desmitus reižu katrs.

Piemēram, partijas līderis Jānis Bordāns un četri viņa ģimenes locekļi kopumā 63 ziedojumos partijai pārskaitījuši 13,5 tūkstošus eiro. Valdes loceklis Juris Jurašs 22 ziedojumos pārskaitījis 7570 eiro, savukārt vēl vienas valdes locekles Jutas Strīķes vīrs Maigurs Strīķis – 28 reizēs 6514 eiro. Tikpat bieži, lai arī mazākas summas, ziedojumus partijai pārskaitījuši vēl citi partijas biedri.

JKP vidējais viena ziedojuma apmērs ir nepilni 90 eiro. Šogad tas pieaudzis līdz aptuveni 140 eiro. Tas patiesi ir stipri mazāk nekā citām partijām, kurām aptaujas prognozē iekļūšanu Saeimā. Piemēram, Zaļo un Zemnieku savienībai, kas šogad ziedojumos saņēmuši visvairāk – 192 000 eiro, vidējais ziedojums kopš gada sākuma ir ap pusotru tūkstoti eiro. “Saskaņai” un “Vienotībai” vidēji vienā reizē ziedots ap 1200 eiro. Mazāks vidējais ziedojums ir Nacionālajai apvienībai – ap 370 eiro. Savukārt Latvijas Reģionu apvienībai un Partijai “KPV”, kam aprīļa reitingi prognozē palikšanu tūlīt aiz 5% barjeras, – attiecīgi ap 350 un 135 eiro.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: Melu detektors

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Lamata
Lamata

Lai nu veicas JKP iekļūt Saeimā, ar to arī beigsies lielā dūša. Ja iekļūs koalīcijā, nāksies ievērot koalīcijas līgumu , kurā noteicošā būs valdošā partija. Ja paliks opozīcijā, kā laimīgāko atcerēsies RD opozīcijas laiku.