Sākoties runām par čekas maisu atvēršanu, arvien vairāk ziņotāju sāk atklāt savus stāstus

Valdis Atāls

Dzejnieks un dziesminieks Valdis Atāls, kurš savulaik izcieta piecu gadu ieslodzījumu lēģerī, LTV1 raidījumā “1:1” atzina, ka sadarbojies ar VDK un viņa segvārds bijis Nominatīvs.

Atāls stāstīja, ka pie viņa Tālajos Ziemeļos ieradies Cēsu čekas priekšnieks Pētersons, kurš licis viņam parakstīt dokumentus, kur atzīst, ka aizdedzinājis cietuma ēku un piekrīt sadarboties ar čeku.

“Pētersons saka tā: šo diversiju izmeklēs vietējā drošības komiteja. Jācer, ka tu sadarbosies. Es saku – ko es varu sadarboties, ja es nebiju ne darbā, ne pie vainas. Viņš saka: nē, viņi izmeklēs un tev ir jāsadarbojas, vismaz jāsniedz liecības. Un tad liek rakstīt papīru. Un es kā dzejnieks, kā cilvēks ar sirdsapziņu domāju, kā lai tā uzraksta – gandrīz kā vēsturei. Un pašam lielas bailes – viņš ir atbraucis, par velti viņš nebrauktu. Ja viņš nebūs gandarīts, mani te samals miltos. Domāju – nē, ir jālaipo.

Un es iesāku to tekstu: es ienīstu šo kriminālo pasauli. Tas ir vesels simbols, jo pasaule patiešām ir krimināla, kā šodien, ne tikai vakar. Tā ir karu un nodevības pasaulīte. Piestāju un domāju tālāk. Un rakstīju – es esmu gatavs sadarboties, lai atklātu jebkuru noziegumu pret sabiedrību. Un pats pie sevis nodomāju – ne jau pret valsti. Pret sabiedrību, sabiedrība vēl nav valsts, bet valsts – tā ir politiska formācija.

Es nodomāju – viss kārtībā, dzejniek. Tik tālu esi izturējis. Bet viņš saka: paraksties! Es jau grasos parakstīties, bet viņš saka – nē, vajadzīgs pseidonīms. Es jutos šausmīgi aizvainots un jutu, ka mani tur pie… intīmas vietas.

Es saku: ļoti piemērots pseidonīms – stukačs. Viņš saka, nē. Es tajā brīdī biju ļoti nikns uz sevi, ka nevaru izsprukt no nagiem. Beigu beigās saku: jūs interesē, kas nodedzināja to rūpniecības zonu? Uz “kas?” atbild ar nominatīvs,” stāsta Atāls.

 

No Valda Atāla intervijas raidījumā “1:1” 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
DuDū
DuDū

Ja pats Valdis Atāls precizētu, cik bieži, par ko un kādas ziņas viņš sniedzis VDK, tikai tad jau tālāk varētu spriest, vai to var saukt par VDK aģenta/informatora negodam pielīdzināmu veikumu. Citādi uzskatu, ka šobrīd Latvijas vadošie mediji, kuri tik ļoti uzstājas pret nepatiesu ziņu izplatīšanu, paši sagroza informāciju, lai tikai veidotos sensācija. Un tādiem redaktoriem un žurnālistiem izsniegtie augstskolas diplomi būtu godīgi jāatzīst par nederīgiem. Tas, ko Atāls atzina, bija izvairīga un kā negribot sadarbošanās ar VDK informācijas sniegšanā par to, kas notiek ieslodzījuma vietā, kur pamatā valdīja kriminālo aprindu atmosfēra. Un ja žurnālisti ar redaktoru priekšgalā domā, ka… lasīt vēl »