SAB priekšnieks apšauba Valsts prezidenta Ordeņu kapitula kompetenci

SAB priekšnieks

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Maizītis uzskata, ka atsevišķiem cilvēkiem nevajadzēja piešķirt valsts augstāko apbalvojumu – ordeni.

Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» viņš skaidroja, ka SAB nav iestāde, kas lemj par ordeņiem, taču Ordeņu kapituls reizēm pieprasot informāciju SAB. Birojs šādos gadījumos arī to sniedz, taču tas ir vairāk saistīts ar personas iespējamo darbību Valsts drošības komitejā vai kādā aģentūrā.

Viņš uzskata, ka atsevišķiem cilvēkiem ordeni tomēr nevajadzēja piešķirt, vienlaikus piebilstot, ka tas gan ir Ordeņa kapitula lēmums.

SAB direktors arī norādīja, ka Ordeņa kapituls, lemjot par ordeņa piešķiršanu, var pajautāt viedokli jebkurai drošības iestādei. Arī Valsts prezidents varot pieprasīt informāciju.

Ordeņu kapituls izskata iesniegtos ierosinājumus par apbalvošanu ar valsts apbalvojumiem un citus ar valsts apbalvojumiem saistītus jautājumus. Tas pieņem lēmumu par personas apbalvošanu ar valsts apbalvojumu un lēmumu par valsts apbalvojuma atņemšanu. Ordeņu kapitula pieņemtos lēmumus paraksta Valsts prezidents.

Līdz ar neatkarības atgūšanu ir atjaunoti trīs Latvijas valsts vēsturiskie apbalvojumi – Triju Zvaigžņu ordenis, Viestura ordenis un Atzinības krusts.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: LETA

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Maurice
Maurice

Tad Maizītis ar šo nožēlo grēkus un kā necienīgs atsakās no sava Trīszvaigžņu ordeņa?

nazis
nazis

Ordeņa kapituls lēmumus par apbalvojumu piešķiršanu pieņem, ņemot vērā personas redzamos nopelnus, nevis neredzamos grēkus, ko pēta Satversmes aizsardzības birojs. Ordenis ir tikai ordenis, nevis valsts noslēpums.