Respektabli ārvalstu mediji: Latvijas premjera amatam nominēts populistu partijas kandidāts

Vien īsu brīdi  pēc Latvijas Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa paziņojuma par lēmumu nominēt Aldi Gobzemu (KPV LV) premjera amatam, respektablais politikas izdevums Politico.eu to paziņoja pasaulei.

Izdevums informē, ka Latvijas prezidents premjera amatam izvirzījis Aldi Gobzemu, kurš pārstāv Latvijas populistu partiju KPV LV un norāda, ka šis politiskais spēks vēlēšanās saņēma otro lielāko vēlētāju atbalstu, atpaliekot vien no Krievijai draudzīgās partijas “Saskaņa”.

Politico.eu rakstā Latvija nodēvēta par Baltijas valsti, kas ilgstoši cieš no korupcijas un naudas atmazgāšanas skandāliem.

Respektablais izdevums atzīmē, ka Latvijas trešā lielākā kredītiestāde “ABLV Bank” sabruka šī gada februārī pēc tam, kad ASV iestādes apsūdzēja to par “plašu nelikumīgu rīcību”, kas saistīta ar Ziemeļkorejas ieroču programmu un korupciju Krievijā un Ukrainā.

Tāpat izdevums norāda, ka šī gada jūnijā prokuratūrai nodota centrālās bankas vadītāja Ilmāra Rimšēviča kukuļošanas lieta.

Raksts sākas ar Gobzema teikto, ka “Latvija turpmāk dzīvos mierā un labklājībā” , kas tiek uztverts kā klasisks populistu lozungs. Pilna publikācija angļu valodā pieejama šeit.

Savukārt raidorganizācijas “Bloomberg” žurnālists Ārons Eglītis prognozē (rakstu lasiet šeit):  ja Gobzemam izdosies izveidot valdību, tajā, visticamāk, būs piecas vai sešas partijas. Ārvalstu mediji norādījuši uz vēlēšanu rezultātiem, kas noveda pie sadrumstalotas Saeimas un grūtībām izveidot valdību.

“Bloomberg” norāda, ka kopš neatkarības atgūšanas Latvijā pie varas bijušas valdības, kas centušās panākt tuvākas attiecības ar Eiropu un ASV nevis Krieviju.

Kā raksta aģentūra “Reuters”, Gobzems solījis veikt pārrunas ar centriski labējām partijām, taču “Saskaņu” nosaucis kā vienīgo, ar ko nevēlas sadarboties.

Jāatzīmē, ka “Bloomberg” ir vienīgais ārvalstu medijs, kas rakstā par Vējoņa nominēto premjera amata kandidātu uzsvēris iespējamās problēmas ar Gobzema pielaidi valsts noslēpumam. “Gobzems sacīja, ka viņam nebūšot problēmu saņemt pielaidi,” politiķa teikto citē “Bloomberg”.

Visos ārvalstu mediju rakstos par šo tēmu uzsvērts, ka Latvijas reputāciju iedragājuši korupcijas un naudas atmazgāšanas skandāli: bankas ABLV skandāls un Latvijas Bankas vadītāja Ilmāra Rimšēviča aizturēšana aizdomās par korupciju.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
reņģe
reņģe

esmu kļūdījies – ir vismaz 2, kas grib postu un karu. Labi, ka tikai 2.

reņģe
reņģe

“Latvija turpmāk dzīvos mierā un labklājībā” …
Gribēju gan redzēt atbalstu lozungam, “karā un postā”!

Juris
Juris

Lielāks atbalsts lozungam – ”Atbalstīsim korupciju un valsts totālu izpārdošanu, iedzīvotāju izdzīšanu no dzimtās zemes.