Rasnačs sauc: ķeriet zagli! Bet nesanāk

Dzintars Rasnačs

Maksātnespējas administratoru intereses lobē pats tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), kurš cenšas sašaurināt konkurenci šajā tirgū. Tā ceturtdien LTV “Rīta panorāmā” paziņoja Saeimas deputāte Ingūna Sudraba (NSL), kuras vadītajai partijai savukārt Rasnačs bija pārmetis maksātnespējas administratoru lobiju.

“Mēs neesam maksātnespējas administratoru lobijs,” apgalvoja Sudraba. Viņa paziņoja, ka ar lobiju nodarbojas tieši Rasnačs, kurš ar grozījumiem, kas administratoriem nosaka valsts amatpersonu statusu, no maksātnespējas tirgus izspiež advokātus un citus speciālistus, tādējādi mazina konkurenci un pazemina darba kvalitāti.

Sudraba pārmeta Rasnačam, ka viņš nevis virza reālas reformas, pēc kurām maksātnespējas sistēma tiešām aizstāvētu godīgus investorus, bet gan “mēģina pārkrāsot pussabrukušu māju”. Politiķe uzsvēra, ka Latvijā jau kopš 2002. gada maksātnespējas procesiem ir noteikta valsts uzraudzība. Par katru maksātnespējas procesu Maksātnespējas administrācijā (MNA) tiek sniegtas regulāras atskaites. Taču MNA šīs atskaites nekontrolē un dažkārt pat nepārbauda, vai tās vispār ir iesniegtas.

Kā zināms, 29. novembrī Saeimas Juridiskā komisija otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumprojektā, kas paredz nākamgad noteikt stingrāku maksātnespējas administratoru darba uzraudzību, kā arī ieviest brīvā tirgus principu tiesiskās aizsardzības procesā.

Iepriekš saistībā ar šo grozījumu izskatīšanu publiskajā telpā plaši izskanēja Juridiskās komisijas vairākuma atbalstītais priekšlikums no Maksātnespējas likuma izslēgt normu, ka maksātnespējas administratoriem ir valsts amatpersonas statuss.

Saeimas Juridiskajā birojā iepriekš paskaidroja, ka šī ir dublējoša norma un likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” attiecīgi tiek saglabāts administratoru amatpersonas statuss. Savukārt minētā priekšlikuma autors Gunārs Kūtris (NSL) izteicās, ka “jautājums ir ticis izlemts pēc būtības”.

Pret minētās normas izslēgšanu iestājas tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: LETA

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar