Rasnača pirmslaulību kursi izgāzušies

Rasnača skapis

Tieslietu ministrijas rosinātie pirmslaulības apmācību kursi izrādījušies daudz mazāk apmeklēti nekā plānots. Tāpēc no 8000 eiro, kas pērn tika piešķirti to organizēšanai, valsts budžetā atpakaļ ieskaitīti 5760 eiro.

Par to liecina Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotais informatīvais ziņojums, kas 3.aprīlī tiks prezentēts Ministru kabinetam, un vēsta plašsaziņas līdzekļi.

Pilotprojekta laikā apmācības programmu noklausījās divas grupas jeb 16 pāri. Abas grupas tika nokomplektētas Rīgā. Kopumā par 16 pāru apmācību tika izlietoti 2240 eiro no piešķirtajiem 8000 eiro.

Atlikusī neizlietotā summa 5760 eiro apmērā tika ieskaitīta valsts budžetā kā slēgtie asignējumi. Vienlaikus apmācības programmai bija pieteikušies vēl 11 pāri dažādos Latvijas reģionos. Bet, lai veiktu apmācības kādā no reģioniem, atbilstoši vispārīgās vienošanās noteikumiem, bija nepieciešami vismaz pieci pāri.

Ziņojumā norādīts, ka Dzimtsarakstu nodaļās atsaucība un interese par apmācības programmu bijusi neliela. Pāri sniegto informāciju par iespējām piedalīties apmācības programmā uzklausījuši, taču pieteikšanos atlikuši uz vēlāku laiku.

Valsts budžeta līdzekļi apmācības programmas īstenošanai 2018.gadā un turpmākos gados nav paredzēti. Taču TM arī 2018.gadā gatava sabiedrībai piedāvāt brīvprātīgi noklausīties apmācības programmu, aktivitātes veikšanu nodrošinot iekļaujoties esošajā TM budžetā, uzsvērts ziņojumā.

Ņemot vērā personu ierobežotās iespējas piedalīties mācībās klātienē, šobrīd tiek vērtēta iespēja apmācības programmu piedāvāt attālināti, piemēram, vebināru vai videolekciju veidā. Tādējādi dodot iespēju apmācības programmu noklausīties iespējami plašākai sabiedrības daļai, tai skaitā, ne tikai pāriem, kuri tikai plāno dibināt ģimenei, bet arī jebkurai personai neatkarīgi no ģimenes stāvokļa, vecuma un iespējām apmeklēt apmācības klātienē. Papildus personām būtu iespēja apmācību videomateriālu noklausīties atsevišķi pa moduļu veidiem, skaidrots ziņojumā

Pirmslaulību apmācību programmu personām, kuras vēlas reģistrēt laulību dzimtsarakstu nodaļā, paredz Ģimenes valsts politikas pamatnostādnes 2011.- 2017.gadam, kuru mērķis esot “veicināt ģimeņu stiprināšanu, stabilitāti, labklājību un sekmēt dzimstību, kā arī stiprināt laulības institūtu un tās vērtības sabiedrībā”.

Taču ministrija arī nākamgad vēlas rīkot šādus kursus. Iespējams, tiks mainīts norises veids un veidotas video lekcijas jeb vebināri. To Latvijas Radio otrdien pastāstīja TM Dzimtsarakstu departamenta pārstāve.

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Lamata
Lamata

NA labi izdodas apgūt nodokļu maksātāju naudu muļķīgu ideju ieviešanā. Gan par šādiem kursiem, gan tautiešu reemigrācijai.