Prezidents valdības veidošanu uztic Gobzemam

Gobzems

Valsts prezidents Raimonds Vējonis paziņojis, ka valdības veidošanu uztic partijas “KPV LV” premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam.

Vējonis pauda nožēlu, ka pašas partijas līdz šim nav spējušas vienoties par potenciālo valdības veidotāju.

“Spēles nosacījumos nekas nav mainījies – es sagaidīšu no cilvēka, kuru nominēšu, ka divu nedēļu termiņā jāsniedz priekšlikumi par vairākuma atbalstu valdībā, par iespējamo ministru sastāvu un, protams, par galvenajiem veicamajiem uzdevumiem, pie kā premjers plāno ķerties klāt. Ja tas divu nedēļu laikā nebūs, es nomināciju atsaukšu un tālāk domāšu nākamās rīcības, lai varētu iegūt rīcībspējīgu valdību,” sacīja Vējonis.

Pēc prezidenta paziņojuma Gobzems teica, ka “KPV LV” Saeimas frakcija gatavojās šādai iespējai un jau iepriekš nolēma valdību veidot ar labēji centriskajām partijām. Tas ir sākotnējais uzstādījums, sacīja Gobzems.

“Tas, ko es šodien apsolu, ka visu atlikušo mūžu es darīšu visu iespējamo, lai Latvijas tauta dzīvotu pārticībā, dzīvotu saticībā un lai Latvijā uzplauktu,” sacīja politiķis.

Pirmdien “KPV LV” vēl neplāno oficiālās tikšanās ar citiem politiskajiem spēkiem, bet paredz sagatavošanās darbus, lai kvalitatīvāk uzrunātu partijas, norādīja Gobzems.

Gobzema vētīšanai pielaides valsts noslēpumam saņemšanai varētu būt nepieciešami trīs mēneši vai pat pusgads, paziņojis Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Maizītis.

Savukārt Gobzems ir pārliecināts, ka viņam izdosies saņemt pielaidi valsts noslēpumam: “Man būs pielaide, neuztraucieties.” Viņš arī solīja mainīt kārtību, kādā veidā tiek izsniegtas šādas pielaides, jo iepriekš politikā nebijuši cilvēki nevarot pretendēt uz augstiem amatiem.

Tikmēr apvienības “Attīstībai/Par!” premjera amata kandidāts Artis Pabriks apsveica Gobzemu ar nomināciju un teica, ka prezidentam tā ir ļoti nopietna izvēle. Tomēr Pabriks uzreiz nesolīja apvienības atbalstu Gobzema veidotai valdībai, norādot, ka šis jautājums tiks pārrunāts ar kolēģiem un lēmums tiks pieņemts “tuvākajā laikā”.

“Prezidents [nominācijas] argumentus īsti nepaskaidroja, bet mums bija skaidrs, ka viens no mums tiks nominēts. Iespēja, ka nosauks vienu vai otru bija 50 pret 50. Nezinu, cik ilgi mēs varam atļauties formēt valdību,” teica Pabriks.

Politiķis piebilda, ka Latvija nevar atļauties sašķeltu valdību. “Ir bijis ļoti sarežģīts pirmsvēlēšanu un pēcvēlēšanu posms. Virkne politiķu viens otru vienkārši nepazīst,” atzina Pabriks.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
jancis
jancis

Vai tiešām Gobzems cer, ka Lembergs atļaus viņam sastādīt valdību? Drīzāk, ka nākošais premjers būs kārtējais viņa ieliktenis.

Lamata
Lamata

Gobzems valdībā vēlas 6 partiju koalīciju (bez Saskaņas). Tātad ar ZZS. Vai JKP atbalstīs šo piedāvājumu ? AP vēl domās.

jancis
jancis

Es ļoti ceru, ka ne, jo bez Saskaņas un ZZS kopā ir 66 balsis. Vienīgais, ka Lembergs vecajām zagļu partijām tādu kombināciju neatļaus.