Pat Albānija atver čekas maisus; Latvijas čekisti vēl aizvien kontrolē situāciju

saeima

Albānijas parlaments ceturtdien pieņēmis likumu par slepenpolicijas arhīvu atvēršanu, kas bija slēgti kopš komunistu režīma krišanas pirms vairāk nekā 20 gadiem.

Eksperti uzskata, ka ar Valsts drošības direktorātu sadarbojās aptuveni 20% iedzīvotāju, informējot slepenpoliciju par “aizdomīgām” draugu, kaimiņu, kolēģu un pat ģimenes locekļu darbībām.

Rietumu izlūkdienesti aplēsuši, ka komunistu režīma laikā slepenpolicijas labā strādāja līdz pat 10 000 cilvēku.

Likums ļauj piekļūt dokumentiem cilvēkiem, kurus režīms novēroja, kas sadarbojās ar režīmu, kā arī visas arhīvos ieinteresētās organizācijas. Dokumentus izskatīs piecu cilvēku komiteja, kas tos nodos ieinteresētajiem cilvēkiem.

Komiteja arī izsniegs “sertifikātus par nesadarbošanos” ar režīmu cilvēkiem, kas vēlas iegūt darbu valsts pārvaldē vai vēlas kandidēt vēlēšanās.

Albānija savulaik bija viena no noslēgtākajām valstīm pasaulē, kuru kopš Otrā pasaules kara līdz pat savai nāvei 1985. gadā ar dzelzs dūri kontrolēja komunistiskais diktators Envers Hodža. Viņš savulaik deva rīkojumu katras mājas pagalmā uzcelt betona bunkuru, biedējot tautu ar neizbēgamu amerikāņu karaspēka iebrukumu. Režīms vēl pastāvēja vairākus gadus pēc diktatora nāves, līdz 1991.gadā sabruka.

Avots: LETA

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Reki
Reki

Ar latvāņu stukačiem pilni maisi. Tagad viņi visi pie silēm! VDK bijušos strādājošos un dienējušos jau sen apzinājām, bet stukači kontrolē situāciju. Atvērsies maisi, atvērsies pilsoņu apziņa?

.
.

vvf uz politiskās skatuves uzveda kgb man juris bojārs par pusgadsimtu juridiski neapzinātām mahinācijām ar nobela naudu, slepkavībām, teroru pusgadsimta garumā, liecinieku ievietošanu trako majā, vvf rokas meita aksjonoka, ļeņina ordenis sucmaņa sievei ludmilai dzertuves turētājas skolotājai, kura pat bērnu uzdeva par psrs ienaidnieku, nepilngadīgo iesaistīšana spieošanā, pasaule bļauj par bērnu piespiedu darbiem, BET LPSR KGB SPIEOŠANĀ IESAISTĪJA NEPILNGADĪGOS, ORGANIZEJA KRIMINĀLNOZIEGUMUS