Pasaule aiztur elpu – vai tiešām Tramps?!

Donalds Tramps

ASV noslēgusies sīvā republikāņu kandidāta Donalda Trampa un demokrātu kandidātes Hilarijas Klintones cīņa par prezidenta amatu. ASV izdarījusi savu izvēli, par prezidentu izvēloties Trampu. 

Tās rāda, ka Tramps ieguvis vismaz 288 no uzvarai nepieciešamajām 270 elektoru balsīm, bet viņa sāncense no Demokrātu partijas Hilarija Klintone saņēmusi 215 balsis.

Klintone piezvanījusi Trampam un atzinusi savu sakāvi. Savā uzvaras runā Tramps solīja būt prezidents “visiem amerikāņiem”, kā arī veltīja atzinīgus vārdus Klintonei.

Paredzēts, ka jaunais Savienoto Valstu prezidents tiks inaugurēts 20.janvārī, valsts galvas amatā nomainot demokrātu Baraku Obamu, kurš bijis prezidents divus termiņus kopš 2009.gada.

Savukārt par viceprezidentu kļūs Indiānas štata gubernators Maiks Penss, kurš šajā amatā nomainīs Džo Baidenu.

ASV prezidentu neievēl tieši valsts balsstiesīgie pilsoņi, bet gan elektoru kolēģija. Katrs štats uz elektoru kolēģiju deleģē konkrētu skaitu elektoru, kas ir atkarīgs no štata iedzīvotāju skaita. Gandrīz ikvienā štatā kandidāts, kurš ieguvis vairākumu vēlētāju balsu, iegūst arī šā štata elektoru kolēģijas locekļu balsis.

 

Jaunievēlētais prezidents Donalds Tramps pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas uzrunāja savus vēlētājus

Vispirms prezidents paziņoja, ka viņam zvanījusi viņa sāncense Hilarija Klintone. Viņš pavēstīja, ka Klintone esot viņu apsveikusi.

«Hilarija ilgu laiku ļoti ļoti smagi strādājusi,» sacīja Tramps, piebilstot, ka nācija viņai parādā pateicību par viņas darbu sabiedrības labā, viņš to sakot «no visas sirds».

Tramps solīja, ka būšot prezidents visiem amerikāņiem, ne tikai viņa atbalstītājiem.

«Šīs zemes aizmirstie cilvēki vairs netiks aizmirsti,» klāstīja Tramps.

«Šī bija nevis kampaņa, bet apbrīnojama kustība. ASV pienācis laiks dziedēt sašķeltības rētas,» uzrunā sacīja jaunais ASV prezidents.

Paredzēts, ka jaunais Savienoto Valstu prezidents tiks inaugurēts 20.janvārī, valsts galvas amatā nomainot demokrātu Baraku Obamu, kurš bijis prezidents divus termiņus kopš 2009.gada.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: LETA

 

 

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar