Partiju reitingi novembrī: līderis nemainīgs – “Saskaņa”

partiju reitingi

Jaunākie partiju reitingi liecina, ka nemainīgi līderis novembrī ir partija “Saskaņa”. Par to balsotu 19,8% vēlētāju. Par to liecina SKDS aptaujas dati, kas tapuši pēc LTV pasūtījuma.

Pēdējā mēneša laikā pieaugusi pie varas esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) popularitāte.

Otrajā vietā ir ZZS, par kuru balsotu mazliet vairāk nekā 15% vēlētāju.

Trešajā vietā Nacionālā apvienība – “Visu Latvijai!- “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK””, kura varētu iegūt 7% vēlētāju atbalstu. Partijas reitings ir krities, salīdzinot ar oktobri.

Tālāk seko Jaunā konservatīvā partija ar 3,9% atbalstu, un uz pēdām min “Vienotība” ar 3,8%.

Šie pieci politiskie spēki iekļūtu parlamentā, ja proporcionāli sadalītu neizlēmušo balsis katrai no partijām.

Aptaujā atbildi “Nezinu” izteica mazliet vairāk nekā 26%, bet vēlēšanās nepiedalītos 14% iedzīvotāju. Oktobrī tās vēl bija sešas partijas, bet novembrī Latvijas Reģionu apvienība, pēc jaunākajiem SKDS datiem, iespējams, nepārvarētu 5% barjeru, kas nepieciešama, lai politiskais spēks iekļūtu Saeimā.

Vērtējot, kas noticis ar reitingu dinamiku, redzams, ka novembrī visvairāk pieaudzis ZZS reitings. Gandrīz par diviem procentpunktiem. Turklāt pēdējos trīs mēnešus partijas reitingam ir augšupejoša līkne. “Saskaņas” reitings ir nedaudz krities, bet turas 20% robežās, savukārt Nacionālās apvienības reitings krities par gandrīz diviem ar pusi procentpunktiem. Pārējo partiju reitingi nav piedzīvojuši lielas svārstības, neņemot vērā jau minēto Latvijas Reģionu apvienību, kuras reitings krities.

Politologs Jānis Ikstens LTV norādīja, ka tikai vienai no koalīcijas partijām ir redzams kāpums  – Zaļo un zemnieku savienībai. Savukārt Nacionālās apvienības reitingā ir kritums. “Vienotības” reitings palicis iepriekšējā līmenī. Ikstens gan bilda, ka ZZS un NA reitinga pārmaiņas ir jāvērtē ilgākā laika periodā.

Par nākamajā gadā paredzēto vēlēšanu rezultātiem vēl ir pāragri runāt. Ikstens gan lēsa, ka trim populārākajām partijām, visticamāk, būs pārstāvniecība Saeimā. Taču pārējām ir līdzīgas izredzes.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar